Loader

Komentar dana

Šorka

14.jun,12:37

Predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića i Jovu Bakića na šorku. Šibanje. Tuču. On sam protiv svih njih. Znači, bez telohranitelja, pripadnika specijalnih jedinica, policije, obaveštajnih službi, esenesovskih batinaša. Čak i bez Aleksandra Vulina.

Predsednik Republike Srbije je opozicionim političarima i sociologu poručio da „ne kukaju više i ne plaču po novinama“ i rukavicu im bacio u lice sledećim rečima: „Ajd’ k’o boga te molim, nemoj više da pretiš po tim novinama! Jeremić, Đilas, Obradović i Jovo Bakić, evo recite mi gde da dođem, ja sam, a vas petorica, mene jednog prebijte da dobijem te grdne batine – kao boga vas molim, uradite to već jednom!“, rekao je Vučić.

Nije jasno na koju „petoricu“ predsednik Srbije misli, valjda ostavlja ovoj četvorici poimence prozvanih da sami odaberu pojačanje, možda Zorana Lutovca, mada bih im ja savetovao da u okršaj povedu Borka Stefanovića. Iako je pretrpeo poraz, on jedini ima iskustva sa batinanjem protivničkog tabora.

Scenski nastup Aleksandra Vučića, njegov govor tela i prizemna ironija ne ostavljaju nikakvu sumnju da želi da ostavi utisak da bi on sam izašao na kraj u pesničenju i šutki sa svom četvoricom pa makar ih bila i petorica. Kao onomad kada ih sve zajedno izazvao na TV-duel, do koga, dakako, nikada nije došlo. Lestvicu je Vučić, dakle, od verbalnog podigao na fizički obračun. Šta je sledeće, dvoboj pištoljima?

Pravednički bes i busanje u grudi kod predsednika Republike Srbije izazvao je ovog puta Jovo Bakić koji je u intervjuu za NIN kritikujući kao besmislen upad demonstranata na RTS rekao, da ako se već upada na državnu televiziju, onda to treba učiniti sa dugim cevima. Da ne bude zabune, evo šta je tačno rekao: „Pazite, da su imali duge cevi pa da upadnu. Pa ako upadate tamo, šta ćete bez dugih cevi? Šta je vaš cilj? idete tamo i onda vašem kolegi upere dugu cev u glavu i kažu: čitaj pripremljen tekst, upravo smo preuzeli vlast! Inače, ako nemate duge cevi, a upali ste u RTS, šta ćete tamo?!“

„Pinkovi“ i „Informeri“ su gotovo identičnim rečnikom ovu izjavu ocenili kao „poziv na nasilje i revoluciju“.

Ja prozvanim opozicionarima, sociologu i imaginarnom petom narodom neprijatelju savetujem da odmah prihvate poziv na šorku sa predsednikom Republike Srbije. Ali ne petorica na samog Aleksandra Vučića (iz marketinških razloga), nego, da mu u ring izađe, recimo, samo Boško Obradović i da se tuča održi po pravilima mešovitih borilačkih veština (MMA – Mixed Martial Arts). „Pink“ bi mogao uživo da prenosi „istorisjki“ okršaj. Ubeđen sam da bi i pored toga i Marakana bila rasprodata do poslednjeg mesta. Zarada od prihoda išla bi u unapred dogovorene dobrotvorne svrhe, nikako za otplatu Vulinovg duga tetki iz Kanade.

Jadno je na šta je politička scena Srbije spala, još jadnije da predsednik Republike Srbije na ovaj način diže sebi rejting. U konkretnom primeru njegova retorika je farsično ogoljena, ali je taj princip pasivne agresije, poziva na šorku, istovremenog busanja u grudi i glumljenja žrtve, pretnji i jadikovke prisutan u svakom javnom nastupu Aleksandra Vučića na putu Srbije u Evropsku uniju.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve