Nije neobično da se oslonimo na Gugl mape kada lutamo nepoznatim gradom. Bilo da pešačimo ili vozimo. Gugl mape spasle su mnoge vozače od kupovine uređaja za navigaciju jer rade isti posao, samo još ažurnije. U nekim automobilima moguće je povezati ih sa glavnim ekranom "za zabavu" odnosno onim što smo nekada zvali "auto-radio". Ništa se tu posebno ne dešava, sem što vam je malo bezbednije da gledate u taj ekran nego u telefon koji u kolima nikako ne možete da postavite kako treba.

Normalno je i da Gugl mape pokazuju koliko je ograničenje brzine na putu na kojem se upravo nalazimo, pa i da nas upozorava ako smo prekardašili. Ali, sada se pojavila nova opcija. Mape vam pokazuju kojom se brzinom krećete iako na tabli imate savršeno dobar brzinomer.

Nije najjasnije šta će nekome ova informacija na telefonu budući da kompjuter u kolima računa štošta na osnovu vaše trenutne brzine. Recimo, potrošnju goriva, prosečnu brzinu u toku ovog puta i u istoriji automobila, ako to nekome uopšte treba. Neko je, međutim, procenio da bi to mogao da bude koristan podatak, takođe. Da li ga Gugl bolje čuva pa bi se u slučaju neke nezgode podatak iz telefona mogao iskoristiti na sudu? Možda, ali za sada nije bilo takvih primera. Tako da se sada, uglavnom, govori kako je to samo još jedna nepotrebna stvar koja je tu jer im se tako može.

Navigacija funkcioniše tako što vaš aparat pozicionira posmatrajući ga sa najmanje tri satelita. To je dovoljno da se vrlo precizno odredi lokacija, pa čak i brzina. Ali, lokacija može da prevari za nekoliko (desetina) metara, a kod brzine to baš i nije tako malo. Za razliku od staromodnog sistema u kolima koji to računa na osnovu obima točka i broja okreta i gde nema greške ni u milimetrima, ako se do te decimale meri.

Suština je u tome da Gugl želi da nas učini još zavisnijim od svojih servisa i uređaja. Telefon bi uskoro mogao da se "dokuje" u automobil i da u potpunosti zameni uređaj koji sada koristimo. Ima dosta prednosti, najpre, navikli smo na njega i u njemu imamo sve najznačajnije podatke. Plus smo se već izveštili u korišćenju. Samo je potrebno ograničiti video i igrice dok ste u vožnji.

Mogućnosti su mnogo veće, zapravo. Telefon bi vozača trebalo da obaveštava o svim događanjima na putu, gužvama i vremenskim uslovima koji ga čekaju, sve prikupljeno na osnovu komunikacije sa drugim uređajima koji se kreću istim putem.

Još interesantnije su informacije vezane za druge krizne situacije, recimo za zemljotrese. U trenutku dok se još drma, Gugl mape izbacivaće nam informaciju o tome gde je epicentar i koliko je snažan potres, možda čak i savet šta da radimo s obzirom na lokaciju gde nas je potres zatekao.

Isto tako bi mogli da se prate požari i druge prirodne nevolje, recimo da bi verzija na srpskom brzo preračunavala količinu padavina u poplave, uzimajući u obzir broj veš-mašina bačenih u kanal. I ja sam mislio da je šala.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net