Loader

Komentar dana

Odlazak sive eminencije MUP-a

06.jun,08:42

Pravo s neba pa u rebra: Dijana Hrkalović em je dala ostavku na mjesto državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, em otkaz u istoj „firmi“. Ministar doktor Nebojša Stefanović korporativno joj je zahvalio „na svemu što je učinila tokom pet godina rada u MUP-u“ i tako to. Bio je podjednako uvjerljiv kao i krajem prošle nedelje kada je izjavio da je za vrijeme lokalnih izbora Hrkalović bila u policijskoj stanici u Guči po njegovom nalogu. Dakle – ni malo.

Sada već bivša državna sekretarka ima koloritnu karijeru. Prema pisanju tabloida, trebala je biti vjenčana kuma vjerenici Saleta Mutavog, ubijenog sredinom oktobra 2016; dovođena je u vezu i sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, pripadnikom Žandarmerije i ortakom pomenutog Aleksandra Stankovića; „isleđivala“ je vlasnika portala „Telempromter“ Danila Redžepovića zbog posjedovanja povjerljivih informacija… I da ne nabrajamo dalje – Hrkalović je slovila za izuzetno moćnu ženu u policiji, osobu za najdelikatnije „specijalne zadatke“, nekoga tko uživa ogromno povjerenje samog vrha države i partije. U tom kontekstu, bilo je glasina da policajci zaziru od nje i da se, zapravo, za sve pita ona a ne doktor Stefanović. On je, navode isti izvori, prije pola godine indisponiran svojim položajem nudio ostavku Aleksandru Vučiću ali ju je ovaj odbio… Izvjesno je samo jedno – Dijana Hrkalović otjelotvoravala je aktualno stanje u policiji. A ono ni malo nije nalik na svečane prikaze i režimsku propagandu. No, vlast u tome nije vidjela nikakav problem, čak naprotiv…

Odmah po ostavci Hrkalović, mediji su pretpostavljali da će nastaviti karijeru u diplomaciji. Stefanovićeva izjava kao da to dovodi u pitanje.

„Koliko mi je poznato, ona trenutno nije radnik nijednog drugog državnog organa. Sve ostalo je njena privatna stvar i nema veze sa radom države. Ne bih ulazio u detalje“, pomalo je misteriozno saopćio ministar.

Zato, u nedostatku ičeg konkretnog, cvjetaju špekulacije i teorije zavjere. Iskusni „Vučićolozi“ ukazuju da Hrkalović nije – kao mnogo puta do tada – stajala pored dr Stefanovića dok je govorio o njenoj ostavci; zar to ne bi, uz izostanak svečane oproštajke, trebalo nešto da govori? Na društvenim mrežama, dalje, njen se odlazak iz MUP-a dovodi u vezu sa hapšenjem policajaca srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova. Temelj za ovo nagađanje je vremensko podudaranje i njen minuli rad. U istom ključu je i zapažanje da je do ostavke i otkaza Hrkalović došlo po povratku dr Stefanovića iz Sjedinjenih Američkih Država… Konačno, ima tvrdnji i da bivša državna sekretarka pokreće privatni biznis u sektoru bezbjednosti gdje je svoja na svome kao malo tko, odnosno – da je čeka visoki položaj nespojiv iz administrativnih razloga sa radnom knjižicom u policiji.

U čitavom ovom slučaju, sigurno je samo jedno: iz odnosa tabloida prema Dijani Hrkalović u narednom periodu moći će se donekle nazreti kako je i zašto otišla iz MUP-a. Prosto – da li je zglajzala ili zakoračila na viši stepenik. Tabloidi su, u naprednjačkom mehanizmu vlasti jedini ovlašteni za posjed ove vrste informacija.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve