Loader

Komentar dana

Kraljev govor

30.maj,09:41

Na društvenim mrežama može se saznati da su u pojedinim javnim poduzećima zaposleni pušteni kućama prije kraja radnog vremena kako bi pratili govor šefa države o Kosovu u Narodnoj skupštini. Ako je to istina, ne postoji opravdanje za izgubljene radne sate. Domaća i strana javnost naime, nije čula ništa što Aleksandar Vučić toliko puta već nije izrekao u svojim logorejičnim istupima. A pogotovo – što je njegov plan za rješavanje kosovskog problema.

Zašto se, dakle, sveprisutni predsjednik Srbije na ovu temu obratio poslanicama? Odgovor glasi – zato što je morao.

Cilj Vučićeve kampanje „Budućnost Srbije“ bio je i obznanjivanje nacionalnog jedinstava, odnosno unisone podrške svemu što radi. To posebno podrazumijeva vođenje pregovora o Kosovu. Međutim, ukoliko se izuzmu statisti na naprednjačkim mitinzima, ta podrška kopni iz dana u dan. Velik dijelovi Univerziteta, Srpske pravoslavne crkve, SANU, nevladinih organizacija i drugi organizirani segmenti društva krajnje su – najblaže rečeno – skeptični prema Vučićevoj politici. Razlog je prozaičan – predsjednik Srbije svima djeluje sasvim neuvjerljivo.

Ovdje je riječ o tome da je Vučić istovremeno i najžešći borac sa srpsku stvar na Kosovu i najveći defetista po tom pitanju; da ima prijatelje širom Evrope i svijeta i da ga upravo potkopavaju iz stranih ambasada; da narod podržava njegov nepoznati plan i da ga je odbacio… Nabrajati se može beskonačno. Srž je da Vučić konačno mora normalizirati odnose sa Kosovom, a za bivšeg radikala, navijača i nacionalistu to je sasvim nepoznat teren koji, uz sve ostalo, loše utiče na rejting.

Lansirajući čuveno „razgarničenje“, Vučić je pokušao zamaskirati činjenicu da uskoro mora pristati na nezavisnost Kosova – de facto, ako ne i de jure. Neki dijelovi sjevera ove pokrajine trebali su poslužiti kao kompenzacija i potvrda njegove velike diplomatske pobjede bez obzira na položaj srpskog stanovništva južno od Ibra; slično je radio i Slobodan Milošević trgujući Krajinom za teritorije u Bosni i Hercegovini i opstanak na vlasti.

No, kako je Vučićevo „razgraničenje“ propalo u Berlinu i Vašingtonu i pošto su ga nadigrali kosovski predsjednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, nešto je morao uraditi. Jedino čega se predsjednik Srbije dosjetio jeste mu njegovi poslanici govore da je genije, najpametniji i slično, u istom pravcu. Na taj način simulira verifikaciju i vlastite kosovske politike i „nacionalnog jedinstva“.

Drugi razlog zbog koga se Vučić obreo u Skupštini jeste opozicija. Ma koliko djelovala slabo, njen bojkot parlamenta poprilično je ogolio autoritarni karakter vlasti. To se dobro vidi u zemlji i, još bolje, u inostranstvu pa je predsjednik Srbije dospio pod pritisak da otpočne istinski politički dijalog. Ali, kako je za njega to ravno porazu, opet je posegnuo za simulacijom: opozicija je u mnogo navrata zahtijevala raspravu posvećenu Kosovu i on joj je sada „daje“. To što neće da se vrati skupštinske klupe samo pokazuje koliko je neprincipijelna i da, eto, odbija dijalog o najvažnijem pitanju u zemlji.

Da li je Vučić uspio u ovom naumu? Ni malo. Da se opozicija vratila u Skupštinu, „dijalog“ bi tekao po uigranim modelima iz prethodnih sedam godina. Ukratko – bila bi omalovažavana i demonizirana uz sve ostalo zbog čega je morala napustiti parlament. Ponovni pristanak na taj sado-mazohistički odnos nikad više ne bi mogla opravdati u javnosti, pogotovo ne onoj uspostavljenoj tokom protestnih šetnji. Naprosto – nije potrebno skakati sa desetog kata kako bi se utvrdilo da sila gravitacije djeluje.

Ma koliko režim nastojao raspravu o Kosovu i Vučićev govor prodati pod istorijski iskorak i ponudu dijaloga, zaključak je da šef države ima sve manje manevarskog prostora. Paradoksalno je da u taj položaj uopće nije morao doći: da je vodio iskrenu i transparentnu politiku o Kosovu, njegovo konzervativno biračko tijelo ne bi bilo ovoliko sluđeno; da je zaista želio riješiti kosovski problem a ne samo armirati svoju vlast, imao bi punu podršku liberalne Srbije. Ali – to onda ne bi bio ovaj Aleksandar Vučić.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve