Loader

Komentar dana

Cestograditelj i Putograditelj

25.maj,16:21

Ima u susednoj Hrvatskoj jedan što je gradio autoputeve kao da mu život od toga zavisi. Odavno taj nije na vlasti, ali Hrvatska je za njegovog vakta strateški premrežena solidnim i čak sasvim dobrim autocestama, na sve četiri strane od prestonog Zagreba, volja ti ka Rijeci i dalje u ipsilonsku Istru, ili u Dalmaciju, do Zadra, Šibenika, Splita i Ploča, ili ka Sloveniji i Austriji, ili u Slavoniju, sve do lepog i sablasnog Osijeka. A možeš jednom od tih džada, bogme, i u Srbiju, a da si prešao u Srbiju shvatio bi sve i kad ne bi bilo graničnog prelaza: u Srbiju si ušao tamo gde više nije taj iz Hrvatske gradio i održavao autoput, nego neko sasvim drugi, što se odmah oseti po jakom truckanju na izboranom, izmučenom, trećerazrednom asfaltu.

Kako god bilo, Hrvatsku danas u regionalnom okruženju mnogi spominju po dobrim putevima, i zavide joj na tome. A taj delija što je sve to dao izgraditi, pitate se vi, gde li je sad taj? U kom li to Panteonu uživa svoju doživotnu i prekoživotnu slavu? Kakvim ga to počastima zauvek zahvalni zemljaci obasipaju, koje li ga to sedamdeset i dve dženetske hurije već za života opslužuju?

Avaj, Ivo Sanader je tom podvižniku ime, a u vreme svoje moći bio je predsednik hrvatske vlade i vladajuće stranke; jaoj, Panteon u kojem je poslednjih godina proveo baš mnogo vremena, a sva je prilika da će se još u njemu nasedeti, zove se Remetinec, i zapravo je kazneno-popravna ustanova, po narodski: zatvor. Tako su mu zemljaci uzvratili na sve što je učinio za njih (a tek uzgred i za sebe): „Darovali mu robiju, a nadu ni za tren“, što bi rekao pesnik. Evo je baš nedavno iznova za neko nepočinstvo korupcionaške naravi pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora, a mora da plati i neku astronomsku globu, zbog čega će, jadan, biti prinuđen da proda izvesne vredne umetničke slike, što je velika žrtva za dokazanog ljubitelja umetnosti.

Ima i ovde, u Srbiji, jedan Putograditelj ili, hm, možda bi bilo tačnije reći: jedan što voli da se hvali kako je Putograditelj. Doduše, za razliku od hrvatskog kolege, on voli da se hvali i da je sve drugo između neba i zemlje, a i ume to da čini: to što njegova usta umeju izreći o svome vlasniku, ta zanesenost, to divljenje, taj ushit samim sobom i svojim neuporedivim postignućima, to je uistinu neviđeno i nečuveno, to prelazi sve granice, uključujući i granice podnošljivosti. Zapravo, njih najviše.

Sanader nije puno pričao o sebi, ali da je gradio – gradio je; sad, to što mu se usput nekako svašta zalepilo za prste, druga je priča. Ovaj ovdašnji govori mnogo više, ali (g)radi mnogo manje, pa je Srbija, u ovom susedskom poređenju, i dalje relativno besputna zemlja, mada je ovaj već sada na vlasti duže nego što ikada beše taj Sanader. Ali zato, kad god se ovde nešto izgradi i otvori, eto i njega da se pohvali, i to baš doslovno, u značenju: da pohvali sebe. Jer, sve je to, izgleda, on lično isprojektovao, finansirao i sagradio, probio tunele, prebacio mostove i već sve po redu, a svi mi ostali smo stajali sa strane s rukama u džepovima i zakerali, ili smo mu čak zatrpavali drum, kao ono neposlušno opoziciono brdo.

Tako je, evo, pre neki dan ličnim pregnućem definitivno slomio jak, organizovan otpor Grdeličke klisure, i potom nam se trijumfalno pohvalio u još jednom zaumnom samoobožavajućem performansu. Rekao bi čovek, slušajući ga, da niko nikada pre i nigde drugde nije gradio puteve i mostove, probijao tunele, da niko nije imao posla s planinama i klisurama, i da sve ovo nije normalan i redovan posao jedne izvršne vlasti u savremenom dobu, nego herojski i titanski povig bez premca i prethodnika, a bogme i nastavljača. Naročito bi to rekao neko ko, na primer, nema pojma o konfiguraciji terena između Zagreba i Splita, kroz ljutu Liku i Krajinu i Zagoru.

Ne znam, vaistinu, hoće li jednog lepog dana Srbija svome podvižniku da se zahvali i da mu se oduži onako kao verolomna Hrvatska svome Sanaderu. Nisam ni za ni protiv toga, nego, što kaže jedan drugi pesnik, „tu su paragrafi, pa zagrabi, nek isto je i đavolu i đakonu“. Ovo je, dakako, samo pesnička metafora: nema, bre, ovde nikakvog đakona.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve