Loader

Komentar dana

Parada

10.maj,13:02

„Najveća vojna parada u modernoj istoriji Srbije“ pod nazivom „Odbrana slobode“ bila je najavljena na dvadesetu godišnjicu od početka „NATO-agresije svim sredstvima“, 24. marta 2019. godine u Nišu. Onda je pomerena na 9. maj. Pa je pomerena na 10. maj.

Odlaganja više nema, Parada, „spektakl i na nebu i na zemlji“ se održava danas, na dan Monti Pajtonovaca (International Monty Python Status Day).

Istorisjki razlog zašto se vojna parada održava baš danas ne postoji. Tako bi oni zlokobnici koji „ništa ne rade i samo zakeraju“ i kojima „nikada i ništa nije dovoljno dobro“ mogli uz espreso u kafiću da se sprdaju da je u čast Letećeg cirkusa Montija Pajtona u Nišu pred Vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom & Co. prodefilovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema, oko 40 vazduhoplova, borbena vozila pešadije, tenkovi, borbena vozila „hamer“, artljerijski sistemi „oganj“, borbena vozila „lazar“, artiljerijska oruđa „nora“, PVO sistemi, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila… „Zvezde“ Parade bili su ruski protivoklopni borbeni helikopteri Mi-35, koje je Srbija naručila iz Rusije, tenkovi T-72 koje je Rusija donirala Srbiji, ruski Migovi 29.

Zvaničnog objašnjenja zašto je vojna parada dva puta odlagana nije bilo, pa su tumačenja slobodna. Biće da je demonstracija novokomponovane vojne sile Srbije u saradnji sa Rusijom na dan početka NATO-bombardovanja bila too much za Vašington i Brisel, pa je onome za koga „svi znaju da ne podleže nikakvim ucenama i pritiscima“ došapnuto da ne zvecka oružjem u pravcu zapadne vojne alijanse i ne zabada joj prst u oko.

Parada je tako vezana za Dan pobede 9. maja, što je pohvale vredno, ako već mora da se održi. Samo što je tada vrhovni komandant imao neodložna posla u Tirani na skupu Brdo-Brioni sa Miletom Dodikom, Hašimom Tačijem i ostalim državnicima Zapadnog Balkana pod oproštajnim pogledom predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, pa je pomerena na 10. maj.

Obaveze Alekandra Vučića imale su primat u odnosu na poštovanje istorije.

Umesto proslave Dana pobede i veličanja antifašističkih vrednosti, ispade da je vojna parada u Nišu za cilj imala promociju i glorifikaciju predsednika Srpske napredne stranke, predsednika Srbije i njenog vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, pod čijim mudrim vođstvom Srbija ne samo da je postala privredni lider na Balkanu, već i regionalna vojna sila.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve