foto: marija janković

Dragoljub Zarkovic

zoom >

Tuce noževa u leđa dijalogu – Kako sada stvari stoje, politički dijalog vodiće se na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Surčinu, a učesnici će stizati beogradskom gondolom

Formiranjem "ekspertske komisije" opozicija prebacuje igru u Vučićevo dvorište, prisiljavajući ga da eksplicitno odbije svaki dijalog, pa i sa ovom reprezentacijom građana

Hoćuneću: Ko je podoban za razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponavlja da sa nezadovoljnim građanima u protestu hoće, ali da sa trojicom čelnika opozicionog Saveza za Srbiju – Boškom Obradovićem, koga naziva fašistom, kao i Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, koje redovno etiketira kao tajkune i lopove, neće da razgovara.

Oko tog dijaloga inače se lome koplja i, tragajući za materijalom za ovaj komentar, iskopao sam čitavo tuce izjava koje dijalog čine daljim nego što bi to bilo poželjno. Bilo bi zamorno sve ih ovde interpretirati po redosledu nastajanja, ali valjanja u blatu i ružnih reči nije nedostajalo.

Opozicija koja protestuje sa građanima već pet meseci predstavila je u subotu ekspertski tim koji bi sa predstavnicima vlasti razgovarao o glavnim problemima istaknutim na protestima "1 od 5 miliona". To je, na neki način, izlazak u susret citiranoj Vučićevoj izjavi da sa građanima hoće da razgovara.

Podsetimo, na protestu "Jedan od pet miliona" u prošlu subotu, u Beogradu, glumac Branislav Lečić saopštio je imena tima potpisnika dogovora sa narodom za eventualni dijalog sa vlastima, koji čine: profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, docent na FPN-u Dušan Vučićević, dr političkih nauka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović u ime BIRODI-ja. NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu ukoliko do njega dođe.

Tako bi ova "građanska reprezentacija" istrčala na teren da igra protiv vlasti, a kako sada stvari stoje, to će se dogoditi na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Surčinu (koji nije stigao dalje od lokacijskog plana), dok će učesnici stizati do stadiona beogradskom gondolom čiju izgradnju je stopirao Upravni sud. Dakle, na poslovično "kukovo leto."


Meka sila: Eto uskoro i izbora

Pojedinačno, nemam primedbi na sastav komisije, sve su to časni ljudi i ugledni u svojim oblastima znanja, ali nemaju političku legitimaciju i od subote su istureni kao nekakva tampon zona, meka sila koja ništa neće rešiti ni u vezi sa izbornim pravilima, ni sa medijskom džunglom u kojoj živimo.

Borko Stefanović, novopečeni zamenik Dragana Đilasa u Stranci slobode i pravde, nedavno je izjavio: "Spremni smo da razgovaramo sa svim predstavnicima sistema ovog režima o uslovima fer izbora. Ne lično sa Aleksandrom Vučićem, već sa institucijama koje su nadležne da sprovedu slobodne i fer izbore, oslobode medije i u najkraćem roku omoguće jasne, vidljive ostavke nosilaca najviših državnih funkcija. Vi morate razgovarati sa nekim ko vodi Republičku izbornu komisiju, sa ljudima nadležnim za sređivanje biračkih spiskova, za raspuštanje ovakvog Regulatornog tela za elektronske medije (REM), sa onima koji će implementirati dogovor vezan za Javni servis i za ostale televizije s nacionalnom frekvencijom."

Razgovor sa institucijama u stvari je razgovor sa Vučićem jer su sve njemu podređene i on je jedina institucija u Srbiji i sve doživljava lično i kao napad na sopstvenu vlast.

Verujem da to znaju i lideri Saveza za Srbiju (u tom savezu trenutno je devet stranaka, od koje su samo tri parlamentarne), ali veruju da formiranjem "ekspertske komisije" prebacuju igru u Vučićevo dvorište, prisiljavajući ga da eksplicitno odbije svaki dijalog i da porekne sopstvene reči da sa građanima hoće da razgovara.

Dok se oni tako budu nadgornjavali, doći će i redovni parlamentarni izbori (ako ne bude i prevremenih izbora), pa će Savez za Srbiju morati da se odluči da li će ići na bojkot, kao neuporedivo teži i skuplji način izbornog nadmetanja.


Osetljiva Ana: Dnevnik uvreda

U vlasti, s druge strane, još nema volje da se razgovara sa onima koji demonstriraju četvrtkom, petkom i subotom, bez obzira na to što pregovarači neće biti stranački lideri. Premijerka, koja se posebno ističe poslednjih nedelja, pronašla je zamerku i predloženom ekspertskom timu.

"Taj ekspertski tim mi je čudan da se zove ekspertski ako je u njemu jedan Srđan Dragojević i ne znam kako su mogli da identifikuju da je osoba koja je nas nazivala od stoke do svinja prava osoba za dijalog sa vlašću. Meni se čini da nije, ali ako oni nemaju bolju osobu za dijalog, dobro, ja nisam naročito zainteresovana da razgovaram sa takvim ljudima", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je, izgleda, osetljiva ženska duša i reaguje na uvrede, zaboravljajući kada je počeo taj dnevnik uvreda. I ko ga je, realno, otpočeo.

"Već mesecima i godinama lideri opozicije, a i mnogi drugi koji imaju kritički stav prema režimu bivaju nazivani bitangama, fašistima, lopovima. Ministar spoljnih poslova nas je nazvao đubradima, to ne treba očekivati od nekog ko je šef srpske diplomatije, to etiketiranje je rezultat ukupne tenzije u društvu, dizanja etičkih brana za koje je pre svega kriva vlast", smatra predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Eksperti izabrani na mitingu u subotu poručuju da je dijalog neophodan.

"Ja sam poziv prihvatio, ali moram da kažem da još ne znam po kom principu ćemo raditi i šta je tačno ideja. Nisam siguran ni da je vlast baš spremna da izađe u susret tom zahtevu, ali bih rekao da je jako bitno da do dijaloga dođe i da definitivno postoji potreba da mi sve one poruke koje se šalju vratimo u normalne tokove", kaže docent FPN i član stručnog tima za dijalog Dušan Vučićević, inače odličan poznavalac izbornih zakona i običaja.

Želja da se stvari vrate u normalne tokove sasvim je prirodna i verujem da je bliska većini građana Srbije. Samo što se poimanje normalnosti ovde shvata kao prebrojavanje, pa kojih je više oni su, kako da kažem, normalniji, a oni kojih je manje baš su blesavi što se ne pridruže glavnom toku, "legnu na rudu" i ne poveruju u "Budućnost Srbije" te zajedno s Borom Čorbom otpevaju "Lutka sa naslovne strane."

Plan Saveza za Srbiju koji se tiče predlaganja ekspertskog tima i ograničavanja tema o kojima bi se vodio dijalog sigurno je ostvarljivi od zahteva da Vučić podnese ostavku. Ali, slutim da od toga neće biti ništa. Ili će Vučić u nekom ciničnom nadahnuću odrediti svoju reprezentaciju. Na golu Krle 22, bekovi Olivera Zekić i Sarapa, čistač pred golom onaj iz "Informera", centralni vezni Zvonko Veselinović i tako redom do levog krila.

Kakav bi to derbi bio na Nacionalnom stadionu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST