Dve trećine korisnika interneta koristi Guglov Hrom (Chrome) kao svoj osnovni brauzer tj. pregledač interneta. Hrom postoji malo duže od deset godina i za to vreme nametnuo se kao najbolji. Deo je Guglove platforme, dovoljno je da se ulogujete na bilo kom kompjuteru i on postaje vaše omiljeno okruženje; isto važi za mobilni telefon. Prima brojne ekstenzije, kompatibilan je sa svim i svačim, a ni brzina mu nije loša. Milina, zamalo.

Jer kao i sve što dolazi sa te Guglove strane ima i rđavijih osobina. Na prvom mestu je slaba to jest nikakva briga o vašoj privatnosti. Kada ga jednom instalirate na telefon ili kompjuter, Hrom uredno javlja Guglu sve o svim vašim kretanjima ili aktivnostima. To može da bude korisno, tu i tamo, mada retko, ali uglavnom nam nije prijatno da znamo da smo pod prismotrom kojoj se posebno raduju oglašivači i zbog čega se Gugl enormno bogati.

Sada se pojavio brauzer koji nam nudi sve dobre osobine Hroma, čuvajući nas od onog lošeg. Zove se Brejv (Brave), takoreći Nebojša.

Brejv je u punoj snazi startovao pre nekoliko nedelja iako, kao projekat, postoji od 2015. Kada ga instalirate, on u potpunosti preuzima sve što ste radili na Hromu, svi bukmarksi su na istom mestu, sve pasvorde podjednako pamti, ali uz nekoliko bitnih razlika.

Brejv je neuporedivo brži, stranice koje su vam se otvarale za desetak sekundi pojavljuju se trenutno. Razlog je taj što Brejv blokira sve dodatke koji bi da vam uvale neku reklamu ili bi da se nešto raspitaju o vama. Do te mere vas štiti da neki sajtovi počinju da vas tretiraju kao (ro)bota jer ne dozvoljava automatsko logovanje u zamenu za informacije o vašim navikama. To znači da ćete morati da napravite korak više tokom pristupanja, ali ćete biti sigurni da zbog toga od vas nije procurilo ništa. Komfor ima svoju cenu, kao i privatnost.

Najveću revoluciju donosi BAT, što je skraćenica za Basic Attention Token tj. Komadić pažnje, u najslobodnijem prevodu. Surfujući pomoću Brejva vi zarađujete tokene to jest bivate nagrađeni za pažnju koju ste posvetili oglasima. Tim istim tokenima nagrađujete sajtove koji vam se dopadaju, odnosno koje vi čitate. Isključivo tokenima je moguće kupiti reklamni prostor na Brejvu, a reklame se smeštaju na vaš uređaj, u ograničenoj količini.

To znači da reklame neće usporiti otvaranje internet stranica jer ne morate da čekate neki treći server da vam ih isporuči, već su tu. Takođe, nikakav treći server ili treća strana nema informacije o vama, kao što je slučaj sa drugim brauzerima koji vam pakuju reklame.

Ideja o BAT se toliko dopala investitorima da je milijarda ponuđenih tokena pre dve godine planula za 30 sekundi za 37 miliona dolara. BAT omogućuje direktnu razmenu vaše pažnje koju kupuju oglašivači za sadržaje koje neko pravi, a vi biste da ih čitate. Bez ili sa veoma malim posredovanjem što do sada nije bio slučaj.

Teoretski, čitanje ovog teksta na internetu platili biste tokenom koji ste dobili od reklama koje ste usput pogledali. Zvuči toliko savršeno da nema šanse da upali.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST