Kritika >

Nefiltrirana energija

Električni orgazam, Letim Sanjam Dišem (alternativna verzija), Mascom (LP, CD, Digital)

Da odmah na početku zaključimo: Električni orgazam je kulturni fenomen jugoslovenskog prostora i jedan od glavnih aktera generacije koja je uspela da osvoji slobodu beskompromisno usvajajući sve vrednosti i pojavne oblike globalnog fenomena poznatijeg kao rokenrol. To je bila prva generacija koja je uspela da se izbori sa stegama i preprekama utkanim u jedno osiromašeno, tradicionalno društvo puno predrasuda prema bleštavim svetlima Zapada i u potpunosti usvoji evropske i svetske kulturne modele. To nije bilo nimalo lako jer bila su to vremena kad su pankere hapsili po ulici i isterivali iz škola a njihove roditelje ispitivali na partijskim sastancima o porukama koje su njihova deca nosila na majicama i bedževima.

Nije bilo lako ni kada su, nakon svog najvećeg uspeha i pune kreativne zrelosti sa albumom Letim Sanjam Dišem (1988), ustali protiv ludila rata koji im je razorio državu sa projektom Rimtutituki, dok su kreature sa estrade davale punu podršku nekim od najmračnijih likova koje su iznedrili balkanski ratovi devedesetih. Nije im lako ni sada, kada moraju da prelaze granice da bi svirali svojoj publici koja je ostala razbacana po ostacima njihove domovine i kada im u rodnom gradu sve trešti od prostakluka i turbo-folk repa koji – onako bahato, prostački – želi da se nametne kao nova kulturna vrednost.

Skoro četrdeset godina od osnivanja i dvadeset godina od vremena kada su harali top-listama Jugoslavije, Električni orgazam prolazi kroz najuspešniju godinu. Objavili su album Gde smo sad?, ocenjen kao najbolji rok album na prostorima bivše Jugoslavije, imaju uspešnu turneju, snimljen je film o njima Električni orgazam za ljude budućnosti i, kao vrhunac ovog izuzetnog perioda, počastvovani su time što prvi imaju zvanično Record Store Day izdanje, alternativnu verziju ploče Letim Sanjam Dišem, koja je premijeru imala u Zagrebu.

LSD (alternativna verzija) predstavlja bend u njegovoj punoj kreativnoj zrelosti, bend koji nonšalantno i sa izuzetnom dozom samouverenosti isporučuje istinski, nefiltrirani rokenrol u formi koja je, u istoriji popularne muzike, često bila kompromitovana zahtevima diskografskih kuća, intervencijama ambicioznih producenata i raznoraznim spoljašnjim faktorima koji su finalni proizvod često činili lošijim od osnovne ideje.

Ova verzija albuma je upravo taj, najbolji, primer izvorne energije koju sitne nesavršenosti čine savršenom. Sve pesme su ujednačenog kvaliteta i stoje postojano uz najveći hit koji članovi benda zovu "ona pesma" (Igra rokenrol cela Jugoslavija) o kojoj ćemo raspravu, ovog puta, namerno izostaviti. Slušalac treba da se otvori i istraži ostale dragulje među kojima, za potpisnika ovih redova, prednjače Ona uvek želi sve i Sunce zna da Mesec zna, kao i dve pesme koje nisu našle mesto na originalnoj verziji albuma: Zagreb i Princeza.

Ovaj album mora da se tretira kao relikvija i zato svako ko vodi računa o sebi i svojoj kolekciji ploča mora da ga ima. Pod obavezno!

Dostupno na mascom.rs.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST