Loader

Komentar dana

Statistkinja sa zadatkom

25.april,08:19

Na naprednjačkom mitingu učestvovale su iskrene pristalice lika i dijela Aleksandra Vučića, partijski šefovi iz svih ešalona, zaposleni u javnim službama kojima je to bila radna obaveza i plaćeni statisti. Među ovim dobrovoljcima i nasilnom mobiliziranim, našla se i premijerka Ana Brnabić. Ona je na binu izišla kao statistkinja sa zadatkom.

Poznato je da premijerki ne leže govori o bilo čemu, a pogotovo oni politički. Ipak, stisnula je zube i spremno stala pred mikrofon – ima već neko vrijeme kako uporno vježba što se dobro vidi i čuje. Svoj zadatak Brnabić je štreberski ispunila: red podilaženja Vučiću, red „hejtovanja“ opozicije, red samohvalisanja. Doseg njenog govora odgovara nošenju transparenta sa slikom predsjednika države i partije ili skandiranju „Aco Srbine“ iz mase.

U tom kontekstu, premijerka je spomenula „moj tim.“ Jasno je da nije mislila na ministre iz vlastite vlade, već na ekipu okupljenu oko Vučića. Uz nju, Dačića, Vulina, dr Stefanovića i slične, u tom timu igraju i DJ Žex, D.J. Vučićević, ali i neki drugi koji se ne slikaju, niti drže govore. To su oni koji zidaju na Pančićevom vrhu, okruženi desetinama mrkih i nezgodnih momaka pomno prate iz obližnjih kafića opozicioni miting, pod fantomkama pale asfaltne baze na jugu Srbije… U slučaju kakvih problema – na primjer, potjernice iz Prištine za Milanom Radičićem zbog sumnje da je umješan u likvidaciju Olivera Ivanovića – čitava stvar nestaje istog trenutka kada Vučić saopći da je dotični prošao poligraf. Bar u današnjoj Srbiji.

Poput svih iz spomenute ekipe, tako je i premijerka timski igrač sa konkretnim zaduženjima. Na početku mandata, izigravala je eksperta donekle na distanci od klasične naprednjačke mašinerije; za stvaranja dojma prosvjećenosti pobrinuo se lično Vučić javno „autovavši“ njenu seksualnu orijentaciju. No, to je vrijeme prošlo. Sada se Brnabić našla na novom zadatku takmičenja sa Vulinom, Martinovićem, dr Stefanovićem i ostalim režimski baronima u svim disciplinama neoradikalizma bez granica. Svrha mu je uspostavljanje „nacionalnog jedinstva“ zastrašivanjem svakog tko razmišlja vlastitom glavom.

Mada je premijerkino zalaganje impresivno, kao statistkinja na ovom i svim drugim poljima svog djelovanja nije ostavila iole zadovoljavajući dojam. Drugačije ne može: rezultat nedostatka talenta, vokacije i znanja uvijek je neubjedljiva šmira. Sve što se tu može reći kao olakšavajuća okolnost jeste da nikad i nije dobila pravu priliku – na srpskoj političkoj sceni ima mjesta za samo jednog jedinog aktera. Ipak, kad-tad biće zanimljivo slušati opravdanja Ane Brnabić o „višim interesima“ koji su je odveli među statiste za zadatkom. Sigurno je i da će mnogi od njih imati slična, podjednako nemušta objašnjenja.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve