Loader

Komentar dana

Napaljena publika DJ Žeksa

11.april,09:45

Željko Mitrović kao DJ Žex, izazvao je u subotu 6. aprila transfer blama i zabrinutosti posebne vrste: kako se protest odvijao na gradskim ulicama umjesto pred njegovom televizijom, on je – za miks pultom – sam simulirao žurku, prkos, zaljubljenost u Aleksandra Vučića (dodati po nahođenju)… Ovaj infantilni pokušaj provociranja i izazivanja tu nije stao: Mitrović sada najavljuje da će na kamionima sa ozvučenjem od 500.000 vati pratiti u stopu učesnike protestne šetnje 13. aprila.

Možemo odmahivati glavom, uzdisati, prevrtati očima ili se krstiti. Ali ni najmanje ne bismo trebali sumnjati da DJ Žeks nema žestoko napaljenu publiku u Predsjednišvu Srbije, Vladi, Srpskoj naprednoj stranci, redakcijama tabloida i režimskim analitičarima – specijalistima i onim opće prakse. Naime, svi zajedno već četiri mjeseca složno pjene vičući „vješala“ i „motorne testere“ ne bi li ove rekvizite sa protesta – uz premještanje zaštitnih ograda po centru Beograda – podveli pod „linč, silovanje, nasilje“. Džaba: ma koliko Aleksandar Vučić i Goran Vesić na konferencijama za štampu silovali stvarnost, ona uporno odbija poslušnost – protesti ostaju apsolutno mirni i dostojanstveni.

Ekipa iz vlasti i oko nje zato je frustrirana. Gledajući ih i slušajući, čovjek ima dojam da im fali krvi na ulicama. A da ta impresija nije ni malo slučajna, svjedoče mobilizacija „pajser brigada“ iz unutrašnjosti i ideja za njihovim slanjem u Beograd tokom blokade Predsjedništva, odnosno, ženski performans na naprednjački način ispred ulaza u Skupštinu grada. Kao i onaj mučenik što je legao u sred protestne kolone, tako i perjanice režima od samog vrha pa na naniže unisono kliču da tako brane Srbiju. Ne kažu samo od koga i zbog čega.

Tako stigosmo i do DJ Žexa. Iziđe li zaista na ulice 13. aprila sa svojim ozvučenjem od 500.000 vati, garantirati se može sljedeće. Kao i u zgradi Pinka, na kamionima i oko njih sve će vrvjeti od policajaca u civilu, „čuvenih“ navijača i sličnih razbijača. Ako im je propala prilika da se iskažu u subotu 6. aprila, konačno će moći pokazati sve na što su spremni; ako organizatori i uspiju održati red, sumnje nema da će u masi biti dovoljno provokatora sposobnih da izazovu nerede i tučnjave; ako se najavljeno stvarno i ostvari, Ana Brnabić neće morati da se izvinjava što nije poslala policiju da pendreči građane…

Karijera, opus i program televizije DJ Žexa bjelodano ukazuju da on nikada ne nastupa samostalno. Zato se postavlja pitanje kakva je to vlast u čije ime Mitrović kreće na „turneju“ po beogradskim ulicama? Odgovor se lako može naći u devedesetima i godinama poslije njih, u svim njihovim huškanjima na ratove i krvoprolića, u svim njihovim progonima osoba druge nacionalnosti i neistomišljenika, u svom njihovom vlastohleplju i beskrupuloznosti…

Ovi porivi, očigledno, nikad ne umiru bez obzira da li će DJ Žexa – svog starog i provjerenog saučesnika – poslati među učesnike protesta na kamionu sa 500.000 vati razglasa ili ne. Ukoliko ipak odustanu, razlog ne treba traži u iznenada probuđenoj odgovornosti i savjesnosti, nego u onom smokvinom listu kojim još koliko-toliko pokrivaju mrvicu kredibiliteta u zemlji i, prije svega, inostranstvu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve