Loader

Komentar dana

Pokvareni datumi i prljava mašta

04.april,09:23

Na društvenoj mreži Tviter razvio se jedan mali „pokret“. Kad neki poznat, ugledan i uticajan muškarac tvitne nešto glupo, nađe se neka dobra duša da mu odgovori: „A’e, bre, liče!“ Moram da vam kažem da se „A’e, bre, liče!“ ne poteže olako, nego samo u izuzetnim slučajevima kada lik lupi nešto toliko sumasišavše da ne ostavlja nikakav prostor za argumentovan odgovor.

Kada bismo birali „a’e, bre“ lika nedelje, ne samo na Tviteru, nego u celom ovom našem paklenom i podeljenom, što bi rekli mladi, društveno-političkom kontekstu, taj lik bi bio – nema nikakve sumnje – zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ne, neću ovog puta o rekonstrukciji centra Beograda, suviše sam sluđena i ne umem još ni da nađem put do kuće, a kamoli način da o tome pričam. Ovo je priča o datumu. Za 13. april zakazan je u Beogradu veliki protest #1od5miliona. Tog dana, trebalo bi da se okupe pristalice dela opozicije iz cele Srbije.

„Dan koji su oni izabrali za demonstracije 13. april je, zaista, skandalozan. To je dan kada je 1941. godine Hitler zauzeo Beograd. Ja ništa drugo ne mogu da očekujem od fašiste Boška Obradovića nego da slavi dan kada je Hitler zauzeo Beograd“, rekao je Vesić. To je, zapravo, prepisao od Aleksandra Vučića i nema sumnje da će preko svih svojih medija i drugih kanala da udaraju po tome.

Da Hitler nije zauzeo Beograd 13, nego 12. aprila rekao je još prošle subote na protestu #1od5miliona Stefan Simić, student FPN koji je imao „sreće“ da ga uhapse i prekršajno osude na kaznu od 20.000 dinara jer je 17. marta ispred Predsedništva, u guranju sa policijskim kordonom, šutnuo plastičnu flašu misleći da je suzavac. Sad su javili i istoričari. Za TV N1 istoričar Bojan Dimitrijević sve je lepo objasnio: „Nemačke trupe su, napredujući prema Beogradu, 12. aprila u popodnevnim časovima prešle Dunav improvizovanom metodom i ta mala grupa, pod komandom poručnika Kilgerberga, prva je ušla u grad, došla do nemačkog poslanstva i oko 18 časova preuzela kapitulaciju grada od nadležnih službi koje su ostale u gradu.“

Dakle, Vesić ne govori istinu (počeli su dobronamerni ljudi da me kritikuju što, kad neko laže, napišem da laže). Ali, ali, ali, ali… Šta bi bilo, dobri moji, da je miting zakazan 12. aprila? Uostalom, i SNS je zakazao okupljanje „Budućnost Srbije“ u Novom Sadu za 12. april (pa pomerio za 11. april)? Da li sada treba da kažemo kako novosadski SNS slavi dan kad je Hitler zauzeo Beograd? Naravno da ne, nismo toliko pokvareni.

Protesti #1od5miliona održavaju se subotom. Naredna subota je 6. april. Evo čekam Vučića i Vesića da kažu kako opozicija slavi bombardovanje Beograda 1941. Čekajte, ima i gore. Ima života i posle 13. aprila, pa sledeća subota, sudbino, otrove, pada 20. aprila. To vam je, ako niste znali, rođendan Adolfa Hitlera. Da zlo bude veće, ove godine je okrugla, 130. godišnjica rođenja tog monstruma. Hoće li ispasti da opozicija u Beogradu i drugim gradovima u kojima su protesti subotom slavi Hitlerov rođendan? Naravno da neće. Protesti su subotom. Još od 8. decembra kada su počeli, protesti su subotom. A koji je datum i šta se sve u istoriji na taj dan dogodilo, u ovom našem kontekstu niti je bitno, niti ima veze sa ciljevima protesta.

I zato, Gorane Vesiću, a’e, bre, liče!

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve