Loader

Komentar dana

Špediteri u akciji

04.april,10:04

Ovog proljeća moderne su dvije riječi – dijalog i miting. Da je zemlja podijeljena i da tenzije rastu, jasno je čak i u Briselu. Otud i intenzivni pokušaji Željka Mitrovića da pred kamere dovede dva tipa neistomišljenika – jedne kojima je to radna obaveza i druge, od čijeg mišljenja i djelovanja ionako ništa ne zavisi. Cilj ovako smišljenog dijaloga je simuliranje procvata slobode govora i uvreda; nešto kao borba trećerazrednih boksera, na brzinu angažiranih uslijed izostanka glavnog meča.

Naime, Aleksandar Vučić kaže da nikada, pa ni tada, neće razgovarati sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem. Ovi mu uzvraćaju istom mjerom. „To kako se on ponaša – da citiram i ja jednom predsednika – da nisam pristojan, rekao bih idi leči se, čoveče“, kaže Đilas. Da li su ovo posljednje riječi predstavnika dvaju suprotstavljenih tabora? Ovdje moramo biti banalni i reći da u politici nikad nema nikad.

Sada dolazimo i do druge ključne riječi – miting. Od kako su počele protestne šetnje, Vučić je već četvrti mjesec u defanzivi. Reklo bi se da mu kampanja „Budućnost Srbije“ baš slabo ide: hoćeš-nećeš, ispala je kao špediterska akcija dovoženja voljnih i nevoljnih statista da šef države i partije ne bi galamio na pustim trgovima. Da se razumijemo – malo tko sluša i govore njegovih oponenata, ma koliko oni bili uskraćeni za minutažu i prostor u vodećim medijima. Ali, razlika između ova dva okupljanja bitna je i velika: građani se okupljaju o svom ruvu i kruvu, slobodno raspravljaju, opozicioni lideri im podilaze umjesto da ih njihovi čauši ugone u ograde na javnim površinama i slično, toliko puta već viđeno na režimskim hepeninzima. Uglavnom, protestne šetnje rađaju javno mnjenje, a samo njegovo postojanje korozivno djeluje na svaki autoritarni režim.

To su uočile i vođe opozicije, te zakazale veliki miting za 13. april. Bez svježih ideja i inicijative, Vučiću nije palo na pamet ništa drugo nego da posegne za kontramitingom, slično Slobodanu Miloševiću 1996… Nema nikakve sumnje da će naprednjački skup biti znatno veći i brojniji – u njegovu organizaciju upregnuta je cjelokupna državna, paradržavna i stranačka mašinerija. Na taj način Vučić želi demonstrirati snagu pred domaćom i stranom publikom, odnosno, pokazati da ne postoji bilo kakav razlog za dijalog za „tajkunima i fašistima“.

No, već sada se vidi da ovo pokazivanje mišića maši svrhu. Kao što opozicioni miting neće oboriti aktualnu vlast, tako ni kontramiting uprkos svim transparentima podrške, prijetnjama i obećanjima sa bine ne može riješiti ništa od onog što žulja režim. Naprotiv – implicitno će priznati da je opozicija realna politička snaga, a svako eventualno Vučićevo popuštanje biće tumačeno kao slabost i početak njegovog urušavanja.

Prognoza za proljeće/ljeto 2019. zato glasi: povećanje netrpeljivosti i daljnje produbljivanje krize. Koliko će sve skupa trajati? Mada se rok ne može odrediti, izvjesno je da će prije ili kasnije doći do neke vrste dijaloga. A kako stvari stoje – uz strane posrednike. Biće da nam je to usud.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve