Vreme
Jabuke u grlu


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

"Šta ću ja u 6 i 15 ujutru u Sarajevu", to je glavna fora vica o Muji kojem objašnjavaju koliko brže će stizati iz Tuzle ako kupi novi golf. Vic je iz osamdesetih, čini mi se, ali današnjim menadžerima i influenserima uopšte nije smešan. Njihov posao nije više da Muji prodaju golfa hvaleći karakteristike automobila, već da smisle šta će on da radi u Sarajevu u koje je stigao 45 minuta ranije nego starim autom.

Takav zadatak imali su stratezi Epla smišljajući šta će novo da ponude tržištu, samo nekoliko nedelja pošto su glavni konkurenti predstavili spektakularne nove telefone, spremne za 5G mrežu i sa ekranima na preklop.

Umesto da predstave neki novi, fantastični uređaj, oni su ponudili četiri nove usluge koje ćemo koristiti prvenstveno na ajfonu, mada su otvorene i za druge platforme.

Najveća novost je revolucionarna platna kartica povezana sa već postojećim Epl pej servisom za plaćanje. Kartica ima dve verzije – digitalnu, koja se nalazi u telefonu i fizičku, napravljenu od titanijuma za one koji radije karticu drže u ruci. Nema broj, nema potpis, nema CCV (onaj trocifreni broj na poleđini kojim garantujete da vam je kartica u ruci). Ne samo da je sistem plaćanja i provere unapređen u odnosu na sve što trenutno postoji, već je Epl, zahvaljujući činjenici da je najveća kompanija na svetu, omogućio da vam se posle svakog plaćanja njihovom karticom u novčanik vrati dva odsto. Ne sumnjajte da će se trgovci otimati da daju taj za njih poveliki popust kako bi se uhvatili u kolo sa najvernijim klijentima na svetu, vlasnicima ajfona.

Od ponedeljka je Epl ušao u bankarstvo i taj svet više neće biti isti, kao što se promenila i muzička industrija nastankom ajtjunsa. Ali, to nije kraj revolucijama. Epl je najavio još tri servisa: Arkadu za igrice, Njuz plus za vesti i TV plus za sve vrste video-programa, filmove, serije, dokumentarce i šou programe.

Njuz plus je okupio na stotine štampanih magazina i novina čija je sudbina bila sve neizvesnija upravo zbog digitalizacije i mobilnih telefona. Sada pretplatnik za deset dolara mesečno dobija mogućnost da neograničeno čita sve od "Tajma" preko "Njujorkera" i "Vol strit žurnala" do specijalizovanih magazina za kuvanje i pletenje. Nešto poput Netfliks kioska i samo je pitanje da li će se i kako ovaj servis širiti po celom svetu.

Arkada vam po istom principu (jedna pretplata za šest ukućana) nudi na stotine najboljih video-igrica za Eplove platforme koje možete igrati na svim njihovim uređajima. TV plus bi trebalo da bude servis koji okuplja najkreativnija i najveća imena od Opre Vinfri i Stivena Spilberga do zvezda Sandensa. Kreće na jesen, može se koristiti i na drugim uređajima, ali se nekako očekuje da to bude ajfon. Koji je i dalje ključni proizvod kompanije iz Kupertina u Kaliforniji.

Jedna stvar predstavljena u ponedeljak naročito je interesantna. Epl kartica ponaša se kao one aplikacije u telefonu koje vam broje korake i potrošene kalorije, samo što to radi sa vašim parama. Pravi vam preciznu analizu potrošnje i u perspektivi daje vam savete kako da štedite ili gde da kupujete. Ti podaci slažu se samo na vašem telefonu, ne vidi ih ni Epl, ni banka, ni neko treće lice i to je ključna stvar. Između nas i našeg telefona neće biti tajni. Nijedan servis koji plaćate neće vas gnjaviti reklamama.

Eto objašnjenja kritičarima kojima je Eplov performans u ponedeljak više ličio na verski obred nego na marketinški događaj. To jeste bio verski obred, jer se danas ne traže klijenti već vernici. Koji redovno plaćaju mesečne pretplate.