foto: tanjug / dragan kujundžić

Intervju – Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad >

Silovanje normalnosti u centru Beograda

Ukoliko gradski režim pod hitno ne odustane od ovih projekata, blokiraćemo ne samo radove, već ćemo blokirati i kancelarije koje zloupotrebljava večiti zamenik Vesić Goran

"VREME": Sve češće učestvujete u "gerilskim" akcijama, skidate table parking zone, pozivate građane na dežurstva u odbrani Kalemegdana... Možete li da utičete i kroz druge, institucionalne načine i da se tako izborite za interese građana ili je ostao samo ovaj?

MARKO BASTAĆ: Ne postoji način da branimo slobodu, demokratiju i interese građana u institucijama. Ovaj režim je centralizovao procese odlučivanja i uzurpirao novac koji bi trebalo da pripada gradskim opštinama. Na taj način su se kapaciteti opština da odlučuju i štite interese građana sveli na najmanju moguću meru. Uz to, gradska vlast je prekinula svaku komunikaciju sa opštinom Stari grad jer im se ne dopada izborna volja koju su Starograđani iskazali i koju predstavljam. Nas više ni na sastanke ne zovu. Opština je pod stalnim pritiskom i večiti zamenik Vesić Goran ne prestaje da kažnjava i zlostavlja Starograđane. O tome svedoči i budžetska krađa koju je režirao kada je zanemario kriterijume za definisanje budžeta i od Starograđana uzeo 50 miliona dinara. U takvoj raspodeli budžeta najbolje je prošla Grocka i bivši predsednik opštine Simonović, koji je optužen za pokušaj ubistva novinara Jovanovića. To je jasan dokaz da gradski čelnici podržavaju pomenutog Simonovića. Uz to, večiti zamenik Vesić Goran sprovodi privatne projekte koji trajno menjaju Beograd, a građane i struku ne pita bilo šta. Možda je najbolji primer ovo što se dešava sa pokušajem izgradnje žičare i "kafane kod večitog zamenika Vesića" nasred Kalemegdana. Siguran sam da znate kako su peticiju protiv ovog suludog projekta potpisali predstavnici stručne javnosti, dok smo mi u opštini Stari grad imali razgovore sa građanima i odlučili da ne dozvolimo nastavak uništavanja Kalemegdana. Dakle, mi svojim gerilskim akcijama čuvamo Stari grad i branimo grad od kriminalizovane, nestručne i bahate vlasti ne zato što nam se tako sviđa, već zato što je vlast uzurpirala i uništila sve institucije.

Da li ste zaista odbranili Kalemegdan i da li će biti nastavljena izgradnja gondole? Šta se dogodilo sa ljubičastom parking zonom, da li ona defakto postoji?

Za sada, Kalemegdan jeste odbranjen. Oterali smo ih. Nema više mehanizacije potrebne za pokretanje radova. Ali mi nastavljamo sa stražom uz obećanje da nećemo dozvoliti uništavanje našeg kulturno-istorijskog nasleđa. Ljubičasta parking zona koja ograničava parkiranje na 30 minuta nastala je iz potrebe da se smanji negativan finansijski efekat u "Parking servisu" do koga je došlo jer je večiti zamenik Vesić Goran poklonio "Aerodromu Beograd" parking mesta u sklopu netransparentnog dogovora sa koncesionarom. Ljubičasta zona, ovako kako je osmišljena i mapirana, formalno i dalje postoji, ali smo našim aktivnostima doveli u pitanje njenu održivost i na tome se nećemo zaustaviti. Dakle, dok svim građanima Varoš kapije ne bude dozvoljeno da parkiraju u toj zoni, mi akcije nećemo obustaviti. I nikakve pretnje Luke Petrovića, koji sa Zeljom organizuje odrede stranačkih batinaša, neće nas zaustaviti.

Povodom planirane potpune blokade Trga republike, da li ste nekome uputili zvanične primedbe? Ukazujete li građanima na to šta ih uskoro čeka i da li ćete braniti Trg republike kao što ste branili Kalemegdan?

Kao što znate, najveći deo opozicije se u okviru Sporazuma sa narodom obavezao na bojkot skupština i mi praktično živimo u vanrednim okolnostima. Nakon godina ignorisanja svih naših primedbi i zahteva, nakon maltretiranja opozicionih odbornika u gradskoj skupštini, komunikacije sa ljudima koji uništavaju Beograd više nema. Građani koji žive u Starom gradu nisu upoznati sa planovima koji se kriju od javnosti i obelodanjuju u fazama. Oni za njih saznaju kada im pod prozorom osvanu bageri koji počnu da kopaju i zatvaraju njihove ulice. Pre nekoliko dana, zajedno sa građanima smo na Varoš kapiji protestovali protiv silovanja normalnosti od strane gradskih čelnika. Zatvaranje za saobraćaj centralnog gradskog jezgra direktno utiče na kvalitet života ljudi koji tu stanuju, a ovakva praksa ne postoji ni u jednom gradu koji nema metro. Ovaj režim, međutim, to ne zanima. Ova gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom poznatim pod imenom Fikus 2.0 i večitim zamenikom Vesić Goranom, isključivo štiti interese krupnog kapitala. Mi smo tu da štitimo interese građana koje maltretiraju. U tom cilju ćemo organizovati referendum i tražiti da se do njegovog okončanja zaustave svi radovi u centru Beograda. Uz to, spremili smo blokadu ovih radova i ukoliko gradski režim pod hitno ne odustane od ovih projekata, blokiraćemo ne samo radove, već ćemo blokirati i kancelarije koje zloupotrebljava večiti zamenik Vesić Goran.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST