Loader

Odgovor komisije

28.mart,13:18

На интернет издању недељника Време, 24. марта 2019. године, објављен је некоректан и тенденциозан Коментар дана под насловом Четири смрти и једно рођење, а тиче се сајма књига у Лајпцигу и одлуке Комисије за суфинансирање оргaнизације и реализације годишњег програма представљања српске књижевности и издаваштва на међународним сајмовима књига у 2019. години, да нас на четири сајма књига (Лајпциг, Пекинг, Москва, Франкфурт) представља издавачка кућа „Принцип прес“ из Београда, односно да она буде организатор програмског дела нашег наступа.

Поменути текст потписала је Соња Ћирић и он садржи неколико тврдњи које су нетачне и које су, по нашем мишљењу, тенденциозне и злонамерне.

ПРВО: Одмах на почетку текста, говорећи о Конкурсу за суфинансирање оргaнизације и реализације годишњег програма представљања српске књижевности и издаваштва на међународним сајмовима књига у 2019. години, стоји да: „Делује као да је био расписан тек да се распише“. Напомењемо да је овај Конкурс био расписан заједно са низом других редовних конкурса Министарства културе и и информисања и да је расписан на начин и по критеријумима сходно Закону о култури и другим сродним актима. Дакле, расписан је као и сви други конкурси и није се разликовао од њих ни у појединостима. Конкурс је трајао од 10. јануара до 11. фебруара.

ДРУГО: У тексту не стоји, чак ни у назнакама, да су се на Конкурс пријавили само „Принцип прес“ и Српски ПЕН центар. Комисија је после врло детаљног увида у обе пријаве одабрала ону која је овога пута била неупоредиво боља, са врло детаљно разрађеним програмом у коме се јасно види на који начин ће на овим сајмовима бити промовисани наша књижевност и култура.

ТРЕЋЕ: Комисија је радила вредно и одговорно у назначеном року како би одабрани кандидат, а овога пута је то био „Принцип прес“, могао да макар и у кратком временском року организује представљање српске књижевности у Лајпцигу. Друга могућност је била да Комисија не заврши одабир до почетка првог планираног сајма (21. марта) и да штанд на Сајму књига у Лајпцигу буде празан. Понављамо да Комисији није било тешко да донесе одлуку, јер су пред њом биле само две конкурсне пријаве и ваљало је одабрати бољу. О свему овоме постоји уредна документација и свако, ако жели, може имати увид у образложење Комисије и записник, али и у садржај две пристигле пријаве.

Комиија се одлучила да „Принцип прес“ представља нашу земљу јер је понудио да обележи значајне годишњице и значајна имена: Данило Киш, Милорад Павић, Александар Поповић, Растко Петровић, Милош Црњански али да представи и великане српске културе: Вука, Његоша, Теслу, Миланковића, као и савремене писце: Пиштала, Маловића, Витезовића, Капора итд.

Не разумемо констатацију: „Комисији се, дакле, допало што је Принцип пресу више до мртвих него до живих писаца, односно, што је на трагу још увек неусвојеног Нацрта стратегије развоја културе Републике Србије“. Тачно је, међутим, да је „Принцип прес“ понудио да нас представљају и „мртви и живи писци“, али сматрамо да није коректно то што ауторка текста није погледала образложење Решења о додели средстава за суфинансирање, које се налази на интернет страни Министарства културе и информисања, у којем стоји комисијска оцена пројекта који су стигли на овај конкурс па и оног који је понудио Српски ПЕН центар. Неспорно је да Српски ПЕН центар институција са озбиљном репутацијом, али је тачно да њихова пријава овога пута није била разрађена и потпуна и то се може лако закључити увидом у приспелу конкурсну документацију.

„Принцип прес“ је понудио израду посебних сајамских публикација за сваки од сајмова књига (базираних на концепту „Србије – Националне ревије“), које ће бити бесплатно дељене посетиоцима наших штандова у преводу на енглески, немачки, руски и кинески језик. „Принцип прес“ је у буџетском делу предвидео да у одређеном проценту и сам партиципира реализацији програмског дела наступа.

И на крају желимо рећи да је Комисија свој посао обавила на професионалан и одговоран начин, да о њеној одлуци постоји врло уредан записник. Волели бисмо да сви којима је стало до истине, па и Соња Ћирић, погледају и прегледају целокупну документацију, када је посреди овај Конкурс, пре доношења суда и оспоравања рада и одлуке Комисије.

Чланови комисије:

Проф. др Вељко Брборић

проф. др Зорица Несторовић

проф. др Маја Радонић

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve