Loader

Komentar dana

Gledate li fudbal?

28.mart,01:08

Evo prvo jednog karakterističnog zapažanja na društvenim mrežama. Citirano je doslovce: „Treba li bolja slika okupacije Srbije. Vi Srbi, i ostali balkanjerosi, gledaćete svoje reprezentacije samo ako mi, bivši i sadašnji cija-nidi, pokupimo kajmak! Vraćeni smo u robovlasnički poredak zahvaljujući svetskim vladarima i domaćim izdajnicima!“

Za neupućene, povod ovom izlivu besa je činjenica da će utakmicu sa stadiona „Svetlost“ u Lisabonu u kojoj se sastaju fudbalske rerezentacije Portugalije i Srbije moći u ponedeljak uveče, dakle večeras, da gledaju samo oni koji plaćaju kabl SBB-u i imaju mogućnost da od tog dana gledaju i novoimenovani program „Nova S“ koji će ekskluzivno u Srbiji prenositi ovu utakmicu (a i naredne) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

S RTS-a su ciknuli kao motorna testera kojoj je lanac počeo da preskače zupčanike. Saopštili su: „Samo građani Srbije nisu u mogućnosti da prate mečeve svoje reprezentacije, jer terestrijalna (zemaljska; prim.a) prava nisu ponuđena nijednoj nacionalnoj televiziji, kao što je to regulisano u susednim zemljama. Javni servis Srbije smatra da su gledaoci opravdano nezadovoljni i da je neophodno da se preduzmu mere kako bi se primenili propisi koji regulišu tržišta televizijskih prava.

Pravo prenosa sportskih događaja koji su na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja, prema Zakonu o elektronskim medijima Republike Srbije može da ostvari samo televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Na listi najvažnijih događaja nalaze se prenosi sportskih događaja poput finalnih mečeva Svetskog prvenstva u odbojci, mečeva fudbalske reprezentacije Srbije u okviru Lige nacija, kvalifikacija i mečeva na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020. godine.

Uprkos važećim zakonima, građani Srbije na to neće imati pravo i biće uskraćeni za praćenje velikih sportskih događaja.

Ekskluzivni vlasnik televizijskih prava pomenutih sportskih događaja je preduzeće koje u vlasništvu ima specijalizovane sportske kanale i ne raspolaže nacionalnom frekvencijom.“

Žalili su se i REM-u i to će mnogo da im pomogne. Ta firma dobro stoji kod UEFA, pa sve to liči na alibi za neblagovremeno reagovanje koje je verovatno uslovljeno budžetskim i drugim ograničenjima RTS-a.

United Media je reagovala na navode RTS-a povodom prenosa utakmice reprezentacije.

United Media je saopštila da je pravo da prenosi kvalifikacije za EURO 2020. otkupila „još davne 2017. godine i to za sve zemlje u regionu, znajući kolika je važnost ovog takmičenja.

Smatrajući da bi bilo korektno da omogućimo svim gledaocima u Srbiji da mogu da gledaju sve utakmice fudbalske reprezentacije na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, obavili smo razgovore i ponudili pravo za emitovanje prenosa utakmica – Radio televiziji Srbije, Antena Grupi kao tadašnjem vlasniku dve televizije Prva i O2, a takođe i televiziji Pink“, navodi se u saopštenju.

„Posle dugotrajnih pregovora, nismo postigli dogovor. Predočili smo sve dokaze o detaljima pregovora nadležnima u UEFA, zatražili i dobili od njih dozvolu da utakmice emitujemo na televiziji Nova S“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je ponuda United Media svim televizijama u Srbiji bila na nivou cena koje su već platili javni servisi u regionu, poput nacionalne televizija u Sloveniji za prenos utakmica svog nacionalnog tima.

„Današnje tvrdnje rukovodstva RTS da terestrijalna prava za prenos utakmica nisu ponuđena ni jednoj televiziji, ne predstavljaju istinu. United Media o svim sastancima i ponudama koje smo slali, poseduje dokaze u vidu obimne dokumentacije i nećemo dozvoliti da niko, pa ni javni servis obmanama pokuša da zavara gledaoce u Srbiji. Njihovo obrazloženje javnosti u Srbiji u najmanju ruku je cinično, posebno posle odluke RTS i njihovog partnera Telekoma Srbija, da zabrane United Grupi emitovanje programa RTS u dijaspori, pozivajući se tada na ‘komercijalne’ uslove. Sada, kada su se setili da kvalifikacije počinju, traže nešto drugo, zaboravljajući da je komercijalna utakmica za prava TV prenosa reprezentacije Srbije završena.“

Eto, dragi moji, kakvo je vreme došlo: Ko plati taj i klati. Rekao sam ženi da raščisti frižider – treba ohladiti pivo.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve