Loader

Komentar dana

Brnabizacija Radovana

22.mart,15:05

Haški Mehanizam je presudio: Radovan Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Zločini koje je počinio bili su „neviđenih razmera i brutalnosti“, stoji u obrazloženju Mehanizma, pa je zbog toga prvostepena presuda na četrdeset godina zatvora čak preinačena u doživotnu robiju.

O Haškom tribunalu preinačenom u Mehanizam svako u Srbiji ima mišljenje: za jedne je to politički sud protiv Srba, za druge institucija koja je donela makar malo pravde, za treće nešto između.

Isto tako svako ima mišljenje i o Radovanu Karadžiću: za jedne je srpski heroj, za druge ratni zločinac, za treće dokotor Dabić.

Shodno tome pozvani i nepozvani, znani i neznani izneli su svoje mišljenje o konačnoj presudi Mehanizma ratnom vođi bosanskih Srba.

Mišljenje o presudi Karađiću nema samo predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, jer nije na vreme dobila direktivu koje mišljenje ima da ima. To je na videlo izašlo u nekoj emisiji na RTS-u kada ju je voditeljka pitala šta misli o presudi. Izgleda da pitanje nije bilo unapred dogovoreno, Brnabić je počela da se meškolji, pa je rekla nešto tipa: samo da se Aeksandar Vučić vrati sa puta pa ćemo da imamo mišljenje. Onda se malo pribrala i izustila: „Zanimljivo je kako su svi iz regiona požurili da daju neverovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo šta će da kažu svi ostali, a mi ćemo naravno dati svoj stav“.

Umesto da tu novinarski zagrebe sa podpitanjima, voditeljka je prešla na drugo pitanje.

Toliko o RTS-u.

Dok premijerka i ministri čekaju da im Predsednik Srbije kaže šta imaju da misle o presudi Radovanu Karadžiću, da se podsetimo na neke topogledne ranije aktivnosti Vučića. U organizaciji SNP 1389 i Obraza uz podršku Srpske radikalne stranke na protestu protiv hapšenja Radovana Karadžića 22. Jula 2008. u Beogradu pojavio se generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, koji je dočekan aplauzom i skandiranjem: „Aco, Srbine!

Potom je SRS u Beogradu 29. jula 2008. organizovala veliki „Miting podrške Radovanu Karadžiću“ pod nazivom „Svesrpski sabor“ na kome je prisustvovalo oko 15.000 građana. Učesnicima skupa su se između ostalih obratili predstavnici Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Dragan Todorović i Vjerica Radeta.

I kako sada da Ana Brnabić pogodi šta veliki prozapadni reformator, prijatelj Angele Merkel, regionalni mirotvorac i čovek koga bi da je živ podržao Zoran Đinđić želi da ona misli o presudi Radovanu.

Zato je morala da brnabizuje. Za neupućene to je izraz koji označava vrdanje, niz reči koje ništa ne znače, besmislene odgovore Predsednice Vlade Reublike Srbije na pitanja za koja joj nije rečeno šta o njima treba da misli.

Toliko o Vladi Republike Srbije.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve