Loader

Komentar dana

Progone li vas mrtvi

14.mart,09:51

Pre četiri godine, 13. marta 2015. srušio se helikopter. Više nikom ne moramo ni da objašnjavamo šta se desilo, ali za slučaj da neko ne zna: u noći između 12. i 13. marta 2015. srušio se vojni helikopter koji je trebalo da preveze životno ugorženu bebu od Novog Pazara do Beograda. Drumskim vozilom to nije bilo moguže zbog odrona na putu. U padu helikoptera poginula je beba, ali pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović. Doktori Ljajić i Veselinović juče su dobili spomen ploču u Novom Pazaru.

Ni danas ne znamo zašto je helikopter trebalo da sleti na Aerodrom „Nikola Tesla“, a ne na Batajnicu koja je primerenija. Ni danas ne znamo da li su zaista tadašnji ministri odbrane i zdravstva Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar zaista sedeli u jednom od aerodromskih salona sa sve televizijskim ekipama i čekali da budu snimljeni kako preuzimaju lovorike za spašavanje deteta. Znamo da su javni servis i još neki, do tog trenutka ugledni mediji, objavili vest da je akcija uspešno izvedena. Znamo i da je nekoliko dana pre toga ministar policije Nebojša Stefanović lično vijao i uhvatio otmičare devojčice na Novom Beogradu. Znamo, dakle, da je PR mašinerija tadašnje Vlade Srbije radila punom parom za svoje ministre.

Zato si i okaljali ime Omera Mehića koji je samo godinu dana ranije bio heroj jer je spasio mnoge ljude iz zavejanih delova Srbije (ono kad je Vučić otimao dete od roditelja kod Feketića). No, ovog puta Mehić nije bio junak – proglasili su ga za pijanca kome je tokom obdukcije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi. Poslednje reči Omera Mehića bile su: „Vidi li neko pistu?“

Kada bi neko imao želudac da sedne i sabere, sigurna sam da bismo došli do podatka kako je ova vlast zapravo režim sa najvećim brojem mrtvih u mirnodopsko vreme. Jer ne smemo da prestanemo da pitamo koliko je stvarno ljudi pognulo u poplavama 2014, zašto je zaista pao helikopter, ko je odgovoran za smrt dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi, zašto je tačno poginula Stanika Gligorijević… Nastavite niz slobodno.

Nego, vidi li neko pistu? Ne pitamo li se svakodnevno gde je, dok panično pokušavamo da se spasemo iako beznadno srljamo u ambis?

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve