Loader

Komentar dana

Vučićeva platforma

08.mart,09:03

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovog puta u ulozi glavnog pregovarača sa Prištinom, građane Srbije nije udostojio da im saopšti na osnovu koje neformalne platforme pregovara, pošto je zaobišao parlament i Anu Brnabić. Sada barem znamo platformu kosovskih Albanaca.

Nakon što je odbio formiranje Zajednice srpkih opština, podigao carinu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine za sto odsto i najavio forirmiranje kosovske vojske, premijer Kosova Ramuš Haradinaj se u četvrtak u kosovskom parlamentu naoružao platformom za pregovore sa Beogradom. Platforma definiše da su „suverenitet i integritet Republike Kosovo neosporivi, neotuđivi i neodvojivi“ i da prava na prirodne i ostale resurse koji se nalaze na teritoriji Kosova pripadaju ekskluzivno Kosovu, te da to pitanje nije otvoreno za pregovore, kao i da šta god da se ispregovara mora da bude u okvirima kosovskog ustava.

Dalje se ističe da je politički prioritet Kosova postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji bi Kosovu omogućio napredak ka „univerzalnom priznanju i članstvu u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama“ i obostrano priznanje Kosova i Srbije. Od Srbije se očekuje da prestane da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, i tako dalje. Naravno da se teži i ukidanju rezolucije UN 1244

Sve u svemu, šta god da značilo „razgraničenje“, jedna jedina reč od koje se sastoji platforma Aleksandra Vučića za pregovore sa Prištinom, a za koje nagađamo da je ciljalo na nekakvu razmenu teritorija, ono je u kosovskom parlamentu odbačeno.

Problem za Srbiju predstavlja što Vučić sa Tačijem pregovara na osnovu nekih svojih neformalnih, neinstitucionalizovanih zamisli, dok kosovoski Albanci sada imaju zvaničnu, institucionalizovanu platformu, koja u sebi zapravo sadrži sve ono, što su SAD, Nemačka, Francuska ili Velika Britanija već priznale, kada su priznale nezavisnost Kosova. Priština je preduhitrila Beograd.

Predsednik SNS-a i Srbije je odmah za petak sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je požurio da kaže da Prištinska platforma predstavlja „kraj“, to jest „ekser u kovčeg dijaloga“.

Zgrožen zbog najnovijih „necivilizacijskih“ poteza takozvanog parlamenta takozvanog Kosova Đurić je, ipak, malo istrčao pred rudu, jer će svakako uslediti dijalog o prestanku kraja dijaloga između Beograda i Prištine.

Odnosi između Beograda i Prištine svakako su se još više pogoršali, kao što se pogoršao i pregovarački položaj Srbije, jer Srbija nema nikakvu zvaničnu i javnu platformu za pregovore sa Prištinom, pošto je parlament potpuno isključen iz čitavog procesa. Vučić nam je nedavno saopštio da će nam saopštiti pregovaračku platformu Srbije, to jest njegovu platformu, tek kada on bude postigao nekakav sporazum.

Tako ispada da takozvano Kosovo poštuje svoj takozvani parlament i svoj takozvani ustav i na taj način jača svoju takozvanu nezavisnost i međunarodni položaj, dok u Srbiji o svemu u vezi sa Kosovom, opet jednom mimo svojih ustavnih ovlašćenja, odlučuje predsednik države i još neće da nam kaže šta je to tako mudro odlučio, nego se samo žali na nešto i na svakoga.

A pošto sada više ne zna šta da radi i šta bi nam rekao, osim da su za sve ovo krivi Đilas i Jeremić, očekujte uskoro prevremene parlamentarne izbore.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve