Loader

Komentar dana

Pogled iz Brisela

01.mart,11:01

U Evropskoj uniji dominiraju četiri teme: Bregzit, jačanje ekstremne desnice, Donald Tramp i evropski izbori koji će biti održani od 23. do 26. maja 2019.

Ove četiri teme su međusobno povezane i na užas postojeće briselske administracije prete da trajno promene naličje EU i pravac u kome se Evropa kretala od osnivanja Zajednice za ugalj i čelik 1952. godine u Parizu: Dezintegracija umesto integracije; neliberalne umesto liberalnih vrednosti; Sjedinjene Američke Države kao neprijatelj, a ne kao partner; evropske institucije u koje su zaseli ljudi koji se zalažu da se deo suvereniteta koga su se članice EU odrekle, vrati nacionalnim državama.

I u tom kontekstu treba posmatrati sukob izneđu Beograda i Prištine i građanske proteste širom Srbije protiv autokratije, partokratije i ostalih nedemokratija koje institucionalzuje vlast Aleksandra Vučića. Jer, u sličnoj meri u kojoj građane i političare Srbije uzbuđuju dešavanja u EU, građane i političare EU trenutno uzbuđuju dešavanja u Srbiji. Dakle, ne naročito.

To je potvrdila i ovonedeljna poseta izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera i delegacije Spoljnopolitičkog odbora EP u kojoj su zastupljene četiri najveće poslaničke grupe. Čuli smo uobičajan spisak lepih želja po principu „hajde deco dogovorite se“. I Srbi i Albanci – jer EU „ne može niti hoće da uveze bilo kakav bilateralni ili zamrznuti sukob“ – i oni što protestuju i bojkotuju sa onima koji kontramitinguju i uzurpiraju vlast. Sa stanovišta Brisela čarke između Beograda i Prištine, a pogotvu građanski protesti u Srbiji, su tek mizerni problemi koji će morati da pričekju da se neko njima ozbiljnije pozabavi.

Najkraće do pozne jeseni EU će biti više nego ikada okupirana sama sobom: dok se ne vidi šta će biti sa britanskim hoću-neću, neću-hoću izlaskom iz EU, pa dok se konstituiše Evropski parlament, formiraju novi Savet i Komisija, dok se ne izmisle neki novi Dejvid Mekalister i Spoljnopolitički odbor.

Za najvrednijeg, najhrabrijeg i najpoštenijeg Srbina to znači da će mu se skinuti sa grbače, taman kada su posle sedam godina od kako je na vlasti počili na naplatu da stižu kosovski računi i kada je postojećoj briselskoj administraciji nakon upornih građanskih protesta koji ulaze u četvrti mesec počelo da ulazi iz fotelje u glavu da neće biti da Vučić baš nema nikakvu alternativu i da je neprikosnoven.

Sve u svemu, Vučić je što se tiče EU dobio još dobrih pola godine da vidi šta će i kako će sa Prištinom i građanskim protestima. A dotle u Srbiji: ko živ, ko mrtav.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve