foto: nake batev
POD ZAŠTITOM VIKTORA ORBANA: Nikola Gruevski

Makedonija – Potera za Gruevskim >

Braća po vlasti

Novi zahtev Mađarskoj za izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, navodno prebijanje dva bivša ministra u zatvoru i propali pokušaj da se oduzme poslanički imunitet bivšem predsedniku Sobranja, pokazali su koliko je Severna Makedonija nestabilna i koliko su nepregledni tragovi starih savezništava i kriminalnih radnji

Za "Vreme" iz Skoplja

Novi potresi na političkoj sceni Makedonije su počeli kada je tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju pokrenulo postupak protiv petorice bivših funkcionera VMRO-DPMNE, od kojih dvojica nisu dostupna sudskim organima: Nikola Gruevski je pobegao u Mađarsku, a obaveštajac Nikola Boškovski u Grčku. Osumnjičeni se terete za ugrožavanje ustavnog poretka po članu 313 Krivičnog zakona.

Stav Tužilaštva je da su prema nalazima iz predistražnog postupka osumnjičeni pripremili i realizovali plan za onemogućavanje mirne primopredaje vlasti tako što su podržavali masovne proteste, uključili celokupnu partijsku strukturu i materijalna sredstva za postizanje tog cilja i omogućili kontinuirano smanjenje broja policijskih službenika koji su obezbeđivali proteste. Tužilaštvo je najavilo da će preko Ministarstva pravde tražiti proširenje zahteva za ekstradiciju Gruevskog i Boškovskog.

foto: tanjug ap photoAKTUELNA PROŠLOST: Pokušaj puča 2017.


KO JE ORGANIZOVAO PUČ

Iz Budimpešte se odmah javio Gruevski, koji je pristalicama na Fejsbuku poručio da se nastavlja politički progon "protiv njega i mnogih iz VMRO-DPMNE". "Niti sam organizovao, niti sam dao saglasnost da neko organizuje nasilni upad u parlament i fizički se obračuna sa poslanicima", napisao je Gruevski, te da je čim je saznao šta se događa među prvima preko društvenih mreža zatražio da se smiri situacija, jer je tog dana bio u Beču.

Bivši predsednik Sobranja Trajko Veljanovski je posle saslušanja na osnovu poslaničkog imuniteta otišao kući, a bivši ministri Spire Ristevski i Mile Janakieski u tridesetodnevni pritvor. Veljanovski je izjavio da "po difoltu svaki poslanik ima imunitet" i zgrozio se nad mišlju da je on posle deset godina na čelu Sobranja mogao da bude organizator pokušaja puča od 27. aprila 2017. godine.

Spasavanje »pobratima«

Bivšem predsedniku Sobranja Trajku Veljanovskom nije oduzet poslanički imunitet zato što je za dva minuta prekoračen za to predviđen zakonski rok. U javnosti se pojavila sumnja da se to odigralo u režiji aktuelnog predsednika parlamenta Talata Džaferija (DUI), koji je tvrdio da ga je vređao poslanik SDSM Muhamed Zekiri te da je sednica zato kasnila. Džaferi je za predsednika Sobranja izabran famoznog 27. aprila.

Skupštinski vodvilj je još jednom otvorio pitanje da li "neizbežni" učesnik maltene svih dosadašnjih vladajućih koalicija, albanska "Demokratska unija za integraciju" Alija Ahmetija, i dalje na različitim nivoima šuruje sa VMRO-DPMNE, iako je već dve godine partner vladajućem SDSM-u. DUI je zajedno sa VMRO-DPMNE bio umešan u različite sumnjive poslove.

Glasanje članova Komisije za mandatno-imunitetna pitanja o oduzimanju imuniteta Veljanovskom bilo je nerešeno (4 člana SDSM-a bila su za, a 4 člana VMRO-DPMNE protiv). Član komisije iz DUI-ja naprasno se pred glasanje bio razboleo, a njegovu zamenicu nisu mogli da pronađu.

Za kritičare aktuelne vlasti to je još jedan dokaz da se produbljuje haos na političkoj sceni, jer se i pored izraženog optimizma premijera Zaeva ponovo dokazalo da je koalicija SDSM – DUI na staklenim nogama. Jedan poslanik prozvao je na Fejsbuku DUI i Džaferija da objasne "zašto su spasili njihovog pobratima Veljanovskog".


NAPAD NA BIVŠE MINISTRE

Posle samo jednog dana u pritvoru u KPU "Skoplje", popularno nazvanom "Šutka", Janakieskog i Ristovskog su napali zatvorenici osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog učešća u krvavim događajima u kumanovskom Divljem naselju 9. i 10. maja 2015, kada je u okršaju sa terorističkom grupom sa Kosova poginulo osam pripadnika makedonskih bezbednosnih snaga.

Prema zvaničnom saopštenju zatvorske uprave, posle verbalne rasprave između zatvorenika došlo je do lakšeg fizičkog obračuna koji su prekinuli zatvorski službenici, da bi za vreme redovne šetnje došlo do drugog verbalnog incidenta koji je prerastao u fizički obračun i koji su takođe prekinuli zatvorski službenici. Na lekarskom pregledu je utvrđeno da nije došlo do težih povreda.

Nakon incidenta su oba bivša ministra premeštena u tzv. Haško odeljenje zatvora "Skoplje" u kojem su uslovi daleko bolji. Krivični savet Osnovnog suda preinačio je pritvor Janakieskom u kućni pritvor, a Ristovski je ostao iza rešetaka.

Na političkoj sceni je sve to proizvelo burne reakcije, atmosfera je uzavrela do maksimuma uz pljusak optužbi, kontraoptužbi i pretnji.

Naličje Divljeg naselja

Osnovni sud Skoplje 1 je 2. novembra 2017 izrekao presude tridesetsedmorici učesnika oružanog napada u kumanovskom Divljem naselju u kome je 9. i 10. maja 2015. poginulo osam policajaca. Među njima je i nekoliko komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (UČK). Sedmorica optuženih za terorizam je osuđena na doživotnu kaznu zatvora, trinaestorica na 40 godina robije, šestorica na 20 godina, jedan na 18 godina, dvojica na 14 i dvojica na 13 godina, dvojica na 12 godina zatvora, dok su četvorica oslobođena.

I pored ovih presuda, "slučaj Divlje naselje" je ostao nerazjašnjen. Nije pruženo verodostojno objašnjenje za navode da je iz Makedonije navodno plaćeno dva miliona evra kriminalcima sa Kosova da ubijanjem policajaca i vojnika izazovu novi međuetnički sukob, kako bi se skrenula pažnja sa afere prisluškivanja zbog koje su građani protestovali na ulicama protiv Gruevskog i VMRO-DPMNE.

Deo osuđenih iz tog procesa sada šalje pretnje čelnicima VMRO-DPMNE i DUI-ja. Oni tvrde, a makedonski mediji prenose da deo članova "Kumanovske grupe" nije ubijen u vreme sukoba, već tek nakon hapšenja. U otvorenom pismu stoji da u Makedoniju "nisu došli zbog novca i beneficija", već radi ostvarenja "nacionalnih ciljeva", da su ih Gruevski, Mijalkov i Ali Ahmeti prevarili, te da "mogu da odu na kraj sveta", ali da će im se osvetiti.

Za Janakieskog i Ristevskog kažu da su ih "ovog puta prebili jer su ih isprovocirali", a da im batine svakako sleduju sledeći put kada im dopadnu šaka, jer su oni bili na vlasti dok su njih "ubijali i maltretirali".


OSUDE I PREPUCAVANJA

Delegacija Evropske unije u Makedoniji je oštro osudila bilo kakav oblik nasilja i izrazila zabrinutost zbog incidenta u zatvoru "Skoplje", u kome su osuđena lica napala pritvorene bivše ministre.

Kabinet predsednika Đorgea Ivanova je saopštio da zatvorska uprava mora garantovati bezbednost svih pritvorenih i zatvorenih lica, da za ovakve i slične slučajeve ne smeju postojati nikakva opravdanja i da odgovorni moraju da snose posledice. Ministarstvo pravde je najavilo istragu o propustima koji su dozvolili kontakt dve grupe u zatvoru, a premijer Zoran Zaev je zatražio ostavku direktora zatvora, koji se saglasio zatraživši jedino da do kraja sprovede istragu o ovom slučaju. Incident će istraživati i javni pravobranilac koji je upozorio na loš sistem bezbednosti u zatvorima, MUP čeka izveštaj iz zatvora, a političke partije se baražno prepucavaju.

"Neko mora snositi odgovornost za pokušaj linča nad bivšim ministrima Miletom Janakieskim i Spirom Ristevskim", saopštio je opozicioni VMRO-DPMNE, koji zahteva krivičnu odgovornost počinilaca, kao i "onih koji su napad ignorisali i onih koji su ga naručili".

Lider partije Hristijan Mickovski je premijera Zorana Zaeva nazvao "despotom" i optužio ga da on stoji iza nasilja. "Od danas počinje da se ispisuje nasilnička istorija Makedonije... Danas su Spire i Mile, a sutra će biti i neko od vas. Despot tone i pritom povlači sve za sobom. Ruke Zaeva su krvave i ne postoji voda koja ih može oprati", rekao je Mickovski. Kada je pokušao da poseti Janakieskog dok je ovaj bio na bolničkom pregledu, umalo nije došlo do sukoba između njegovog i bolničkog obezbeđenja.

Vlast demantuje sve optužbe. "Zar je slučajno što se ovakve stvari dešavaju baš kada Nikoli Gruevskom trebaju dopunska opravdanja za bekstvo iz naše države?", upitala je zamenica premijera Radmila Šećerinska i iznela pretpostavku da je incident u zatvoru deo "političke igre".

I na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima odmah su se pojavile spekulacije da je napad na bivše ministre providna "nameštaljka", kako bi se Mađarskoj olakšalo da ponovo odbije zahteve Skoplja. Gruevski je i do sada tvrdio da je morao da beži iz Makedonije jer bi mu u zatvoru bio ugrožen život, a Budimpešta odbijala da ga izruči zbog "loših uslova u zatvorima u Makedoniji".

Trojica bivših zatvorenika koji su u zatvor "Skoplje" dospeli zbog kritika VMRO-DPMNE dok je bio na vlasti – Vane Cvetanov, Tomislav Kežarovski i Aleksandar Dinevski – smatraju da je incident, najblaže rečeno, "problematičan".

Cvetanov, koji danas predvodi udruženje "Zelena lupa" koje se bavi uslovima u makedonskim zatvorima i spornim slučajevima, tvrdi da u tom zatvoru postoji više šetališta, da je nemoguće da se u jednom danu dogode dve tuče i da je napad na dvojicu bivših ministara indikativan jer je jedan od njih već bio u pritvoru sa istim osuđenim osobama i nije imao nikakvih problema. Novinar Kežarovski smatra da je incident "mnogo čudan" podsećajući da u državnoj bolnici Janakieskom nisu konstatovane nikakve povrede.

Bivši obaveštajac Aleksandar Dinevski je insistirao da se radi o "insceniranom incidentu", kao reakciji VMRO-DPMNE na nastavak sudskog procesa zbog događaja od 27. aprila 2017. Koji je "pre svega pogodio neformalnog lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog".

Sve ovo se događa uoči predsedničkih i u iščekivanju parlamentarnih izbora. U znak protesta VMRO-DPMNE je najavio da napušta proces pregovora sa vlastima oko poboljšanja političkog dijaloga.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST