Loader

Komentar dana

Vanredno mitingašenje

15.februar,12:35

Izborna kampanja je već u toku, jedna pod nazivom "Jedan od pet miliona", druga pod sloganom "Budućnost Srbije". Još samo da ih Vučić raspiše.

Godinama se govori i piše da je Vučićeva Srbija u stanju permanentne izborne kampanje. Mitingašenje Predsednika republike po čitavoj zemlji pod sloganom „Budućnost Srbije“ je eskalacija politike neprestanih vanrednih izbora i proizvodnje predizbornog stanja i kada izbora nema. Makar privremena.

Mitingašenje Predsednika republike po zaseocima i gradovima Srbije ima formu izborne kampanje: Ono je promocija jednog čoveka i jedne partije. Istovremeno, ono je ogoljena slika načina vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

Pošto vanredni parlamentarni izbori nisu zvanično raspisani, pa niko zvanično nije u izbornoj kampanji, sa dnevnog reda bi valjda trebalo da se skine pitanje apsolutne dominacije i monologa jednog čoveka na devedeset i pet odsto televizija i sto odsto televizija sa nacionalnom frekvencijom. Televizija „Pink“ Vučićevo svakodnevno opanjkavanje neistomišljenika i njegovo hvalisanje prenosi uživo.

Ali sa dnevnog reda ne mogu da se izbrišu pitanja: Iz kog budžeta se finansira mitingašenje Predsednika republike? I čemu sve to? Vučić i žena koja je na sebe preuzela ustavnu i zakonsku odgovornost za sve što On radi, predsednica vlade Ana Brnabić, odbijaju da daju odgovor na prvo pitanje, a na drugo odgovor glasi: „Razgovaramo sa narodom“. To jest, nećemo vas udostojiti ni jednog odgovora.

Osim što se da naslutiti koliko Predsednik republike voli da se greje o ljubav naroda, pa makar narod organizovano biva doveden da se voli sa predsednikom, ova samopromocija i širenje mržnje i kleveta protiv svakoga ko Ga ne voli ima zdravorazumskog smisla samo ako uskoro budu raspisani varedni parlamentarni izbori pod još neravnopravnijim uslovima nego do sada.

To je kao da u trci na sto metara u kojoj si do sada trčao bez, a protivnik sa preponama, ti sebi za svaki slučaj daš još pedeset metara prednosti.

Niko Predsedniku republike i njegovom štabu za uzurpaciju vlasti ne može da porekne bujnu maštu: Nakon što es-en-es-ovski poslanici sa svojim prilepcima po potrebi blokiraju rad parlamenta u kome imaju apsolutnu većinu, sada je u toku predizborno mitingašenje bez raspisanih izbora.

Predstavnici opozicije i građani kojima je dosta ne samo sve bahatije i neprikrivenije zloupotrebe vlasti, već i toga da ih sve više prave budalama, treba da bojkutuju parlament i predstojeće izbore. Glas tome je učešće u građanskim protestima.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve