Ni vatra nas neće zaustaviti >

Sakupili smo 101 odsto

Čitaocima je već poznato šta se dogodilo: nakon obavljenog novinarskog zadatka u Kosovskoj Mitrovici, blizu administrativnog prelaza Jarinje zapalio se i potpuno izgoreo automobil sitroen C5 kojim se ekipa "Vremena" vraćala kući. Automobil je bio u vlasništvu Marije Janković, urednice fotografije ovog nedeljnika

Kosovska policija je izvršila kratak uviđaj i zaključila da nema elemenata krivičnog dela iako nije pregledala snimke sigurnosnih kamera iz Kosovske Mitrovice gde su kola bila parkirana prethodne večeri, niti je obavila forenzička ispitivanja. Time je izostala dalja istraga, a osiguranje ne pokriva ovakav tip uništenja vozila. O radu Marije Janković svedoči izuzetno visok kvalitet njenih fotografija iz Srbije, regiona i Evrope objavljenih u "Vremenu" i mnogim drugim uglednim medijima. Automobil, dakle, za Mariju Janković predstavlja neophodno sredstvo za rad jer je bez njega onemogućena da svakodnevno beleži stvarnost, a čitaoci ostaju uskraćeni za istinsku sliku sveta u kome žive.

foto: marija janković

Redakcija nedeljnika "Vreme" organizovala je aukciju Marijinih fotografija. Zahvaljujući učešću brojnih kolega iz drugih medija, čitalaca i prijatelja redakcije, na aukciji je prodato svih 47 fotografija i tako je prikupljeno 133.500 dinara, od ukupno 320.000, koliko je vredeo izgoreli auto. Iste večeri kada je održana aukcija, zahvaljujući Građanskim inicijativama, na sajtu donacije.rs počela je akcija prikupljanja preostale sume. Novac je sakupljen u rekordnom roku, pa je donirana suma čak i premašila cilj – građani su donirali 4438 dinara više od potrebne sume. Ovaj "višak" će biti preusmeren na neku od drugih akcija prikupljanja novca na sajtu donacije.rs.

S obzirom na to da je policija u Leposaviću naprečac i bez detaljne istrage zaključila da je reč o samozapaljenju, uređivački kolegijum "Vremena" poslao je pismo direktoru kosovske policije u kom se kaže:

"Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa ‘"Vremena’", smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposavića nedopustiv i opasan, pogotovo sada kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja. Zbog toga izričito zahtevamo:

– pregled snimaka nadzornih kamera sa parkinga hotela ‘"North city’" i iz Ulice kralja Petra oko redakcije ‘"KosSev.info’" u Kosovskoj Mitrovici;

– forenzičko ispitivanje koje će utvrditi razloge požara u kolima;

– druge adekvatne radnje u delokrugu policije.

Samo na ovaj način može se utvrditi zbog čega je izgorelo vozilo u kom se nalazila ekipa ‘"Vremena’", a od vas očekujemo da naložite brzu, efikasnu i temeljnu istragu."

Marija Janković i njen suprug, belgijski novinar Filip Bertašon, već su se našli pod pritiskom državnih organa i u žiži javnosti u februaru prošle godine. Naime, Bertašonu se dogodilo nešto što se gotovo nikad ne događa: nije mu produžena bračna viza, uz obrazloženje da nije prošao kontrolu Bezbednosno-informativne agencije. "Poslednjih godinu dana naša porodica živela je u strahu. Da li će nam doći na vrata, da li nam slušaju telefone, da li će ga zadržati na granici, da li dolazi odozgo ili od odozdo, koga je to ‘"nagazio’" (tu smo već imali spisak onih o kojima smo slutili), pričali smo sa kolegama i organizacijama, naša petogodišnja devojčica je osetila da se nešto dešava. Selidba je pominjana u našim razgovorima. Legalni put nije upalio, ostalo nam je na kraju da konsolidujemo redove i izađemo u javnost", napisala je tada Marija Janković u autorskom tekst za "Vreme". Tog februara 2018. njih dvoje odlučuju da sa svojim problemom izađu u javnost. Tako je počela solidarna kampanja novinara, medija, domaćih i stranih medijskih udruženja. Na dan kada je Bertašon u beogradskom Medija centru održao konferenciju za novinare na kojoj je javno progovorio o svom problemu, naprasno mu je stigla informacija da mu je viza – produžena.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST