Loader

Komentar dana

Ovo je prilika, a ne atak

14.februar,11:26

Nema ko nije šerovao, komentarisao ili lajkovao vest da će United Media, vodeća medijska platforma u jugoistočnoj Evropi, na svom TOP kanalu početi da emituje „Utisak nedelje“, „Mentalno razgibavanje“, „Mile protiv tranzicije“ i emisiju Insajder.neta „Velike male priče“. U medijskom prostoru Srbije, to je prva i jedina dobra vest ove godine.

Emisija „Velike male priče“ je nova, dok su „Utisak“, „Razgibavanje“ i „Mile“ odavno ugašene. To su bile emisije o kojima se priča, omogućavale su mišljenje i sliku Srbije drugačije od onih koje su propisivali/nudili Milošević, Koštunica, Tadić, a naročito Vučić. Pripadale su, znaći, izuzetno retkoj vrsti emisija naše televizijske ponude.

Prestanak emitovanja „Utiska nedelje“ doživljen je u demokratski orjentisanoj javnosti kao prestanak slobode medija i govora u Srbiji, iako su oni sistematski gušeni već godinama unazad, a Olja Bećković i njena emisija i danas važe za simbol slobodnog novinarstva i mišljenja. „Utisak“ je emitovan svake nedelje od 1991. do 29. juna 2014. godine kad je, na kraju emisije u kojoj joj je gost bio Beba Popović, najavila letnju pauzu i prvog septembarskog sagovornika Ivana Tasovca. Emisija međutim nije nastavljana, zato što Olja Bećković nije pristala da je premesti na kablovski kanal „B 92 info“, dakle da sa nacionalne frekvencije pređe na kanal koji pokriva 60 odsto Srbije. Te iste godine, samo pre toga, u martu, Aleksandar Vučić postao je predsednik Vlade Srbije.

Odluka United Media da pomenutim emisijama obogati informativni program TOP kanala emisijama koje važe za otpor režimu doneta je u jeku protesta, u momentu kad se gradovima koji protestuju od prošle godine, a ima ih blizu 50, pridružila i Kosovka Mitrovica, i time podržala ocenu da je nešto zaista počelo da se menja. Da se sve manje i manje ljudi boji da misli onako kako misli. Da li se radi samo o poslovnom potezu kompanije, o nastojanju da se dođe do novih gledalaca popunjavanjem praznine u medijskom prostoru Srbije, kao što navode u TOP kanalu? Zašto je odluka doneta baš sad, a ne pre tri meseca? United Media je zapadna kompanija, da li se vraćanje emisija u kojima će biti i informacije koje režimu ne idu niz dlaku znači otvoreni pritisak na Vučića da poštuje volju i onih koji nisu članovi njegove stranke?

Prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica Srbija je u oblasti slobode medija jedna od najgorih i najproblematičnijih zemalja od svih koje pretenduju da se priključe Evropskoj Uniji. Zato bi bilo bi dobro da povratak „Utiska“, „Razgibavanja“ i „Mileta“, i novu emisiju Insajdera Aleksandar Vučić ne doživi lično, kao atak na sopstveni integritet i funkciju, već kao pravu priliku za povećanje rejtinga Srbije u slobodi medija i približavanju Evropi kojoj, kako neprestano tvrdi, zdušno teži.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve