Loader

Komentar dana

Deljenje je anahrono

07.februar,12:39

Vest da bi Srbija mogla da dobije muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću objavile su u petak „Večernje novosti“ na naslovnoj strani. U propratnom teksu piše da su inicijatori te ideje Dražin unuk Vojislav Mihailović i grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, kao i da se očekuje da će ova vest probuditi nikada uspavane duhove srpske prošlosti i nove polemike.

Tekst iz „Večernjih novosti“ preneli su „Kurir“ i „Blic“, a vest nekolicina elektronskih medija mahom u okviru pregleda aktuelnih naslovnih strana dnevne i nedeljne štampe. I, to bi bilo – to. Nikakvih rasprava probuđene srpske prošlosti nije bilo. Vest je prošla kao da je nije ni bilo. Neke moje kolege, i to pažljivi čitaoci svih novina, u prvom momentu nisu mogli čak ni da se sete da su pročitali nešto o Dražinom muzeju, da bi potom tu vest okarakterisali kao trenutno nebitnu.

Rasprave nije bilo čak ni u prvim komentarima čitalaca, a komentari su pouzdani signal kako je plasirana vest odjeknula. Do juče uveče ih je bilo 14, bili su mirnog tona, bez ostrašćenosti kakvu podrazumeva priča o našima i vašima. I to je dobro. Nema se više energije za rešavanje problema davne prošlosti. Sad treba rešiti greške počinjene u ovom veku zbog kojih se protestuje u 47 gradova Srbije. Kako bi u sadašnjosti zemlju voditi ljudi koji neće raditi u korist samo onih koji im povlađuju. Ljudima je dosta priča o prošlosti i bilo čega što ih može inicirati, a naročito im je više nego dosta posledica koje su te priče izazvale. (Ako neko nije primetio: u prethodnoj rečenici ne piše da bi trebalo izbrisati prošlost pa samim tim ni njene žrtve.) U jednom od komentara piše: „Srbija je jako podeljena zemlja, a jedna od deoba je na partizane i četnike. Ne bih ulazio u ulogu Draže Mihailovića i ravnogorskog pokreta u Drugom svetskom ratu, ali država ne bi smela da podrži bilo kakav sporni projekat koji može prouzrokovati još dublju podelu u društvu. Isto bih rekao i kada bi bila inicijativa za otvaranje muzeja KPJ.“

Ljudima je dosta deljenja. I svega što naginje ka deljenju. Deljenje je anahrono.

Da se ne shvati pogrešno: ne zalažem se za promociju samo pozitivnog iz istorije, naprotiv. Dobro je što postoji Hitlerov muzej, što je muzej „Top Secret“ u Oberhauzenu imao nameru da napravi repliku Hitlerovog bunkera, što je u Rimu označen Musolinijev balkon, što u depou Vazduhoplovnog muzeja u Surčinu postoji Musolinijev avion sa oznakom NDH, što je CIA u svom muzeju izložila kalašnjikov Osame bin Ladena. Nijedan od tih muzeja i eksponata nije postavljen s ciljem da rehabilituje zločin niti da prouzrokuje bilo šta loše, već da prikaže autentičnu prošlost. U tom kontekstu bilo bi dobro imati muzej Draže Mihailovića u Srbiji. Bio bi to gest nekog ko je spreman da objektivno sagleda i svoju prošlost i svoju sadašnjost. Pod uslovom, naravno da je spreman. Znači da ne zaziva buđenje nikad uspavanih duhova srpske prošlosti.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve