SCENA

 

Počeo Ring-Ring

Festival nove muzike Ring Ring ušao je u šestu godinu postojanja, vinuvši se do pozicije jednog od vodećih evropskih festivala ovog zvuka. Ring Ring ove godine od 10. do 16. maja u Cinema Rexu, predstavlja vodeća imena svetske nove i etno muzike, kao što su Peter Brotzmann, Michael Wertmuller, Dangereux Zhoms, Iva Bittova, Kaffe Matthews, Carlo Actis Dato Quarter, Taraf de Haidouks, Đivan Gasparyan i Ognjen i prijatelji.

Tanja Ostojić na Venecijanskom bijenalu

Beogradska umetnica Tanja Ostojić najavila je učešće na glavnoj izložbi ovogodišnjeg, 49. venecijanskog bijenala, s radovima "Plato za čovečanstvo" i "I'll Be Your Angel", na poziv glavnog kuratora Bijenala Haralda Zemana. Prema rečima umetnice, rad "Plato za čovečanstvo" podrazumeva "nošenje Maljevičevog Crnog kvadrata na Venerinom bregu", koji će jedino Zeman moći da vidi, nakon čega će ga proglasiti oficijelnim. Rad je replika foto-rada iz serije "Lični prostor", realizovane u saradnji sa Sašom Gajinom 1995-96. godine. "I'll Be Your Angel" trajaće četiri dana (6 - 10. juna) tokom kojih će Tanja Ostojić biti Zemanova "profesionalna pratnja i njegov anđeo", uključujući prijeme i ceremonije otvaranja Bijenala. Ona je 1997. godine u nezvaničnom programa Bijenala u Veneciji učestvovala sa Gajinom, zajedničkim radom "Would You Digitalize Your Soul", a 1999. samostalno, kada je predstavila rad "Zatražite odgovornost svoje vlade za posledice bombardovanja Jugoslavije".

Konkurs Fonda "Borislav Pekić"

Fond "Borislav Pekić" raspisao je konkurs za dve književne stipendije za autore proznih dela u pripremi. Stipendije će biti dodeljene autorima dela koja odabere žiri u sastavu: Ljiljana Pekić, Predrag Palavestra, Vladeta Janković, Mileta Prodanović, Mihailo Pantić i Branko Dragaš. Kandidati za stipendiju trebalo bi da do 10. juna 2001. na adresu Srpskog Pen centra (Beograd, Milutina Bojića 2) da pošalju sinopsis projekta i biobibliografiju.

Severni bunker

Novi broj, sedmi po redu, časopisa za odbranu i poslednje dane književnosti i kulture "Severni bunker", koji izlazi kao specijalno izdanje "Kikindskih novina", tematski je posvećen "ženama iz bunkera". U ovom specifičnom časopisu koji prati aktuelnu književnu produkciju, poeziju su objavili: Siniša Tucić (iz neobjavljene zbirke pesama "Krvava sisa"), Natalija Marković ("Slike + Ritam"), Stiven Stepančev (iz knjige pesama "Seven Horizons" u prevodu Marijane Ilićin sa engleskog) i u rubrici "Dirty life" Zvonko Karanović (poema "Veliki umor"). Priče u ovom broju potpisuju: Igor Marojević ("Putopis za utehu"), Slobodan Vladušić ("E-day"), Mihajlo Spasojević ("Prizori iz bračnog života"), Tigran Đokić (kolaž priča "Pa ovo radi, jebote!"), Marija Knežević ("M") i Stefano Beni ("Družina nebeskih duhova", odlomak iz istoimenog romana u prevodu Vuleta Žurića sa italijanskog). Ivan Pravdić piše ogled "Mogućnost umetničkog doprinosa praznom društvu", a Mladen Vesković piše kritički tekst "Na Tisi ne postoji vreme" o knjizi "Curug" Mine Miljković. U stalnoj rubrici "Iz bunkera" javlja se dramski pisac iz Zrenjanina Uglješa Sajtinac, a predloge za čitanje sakupio je Mića Vujičić. Izlaženje časopisa "Severni bunker", koji izlazi u Kikindi a uređuju ga Srđan V. Tešin i Jovan Gvero, pomogao je Fond za otvoreno društvo, koji stoji i iza projekta "Čemu još književnost?" (specijalnog broja "Severnog bunkera?"), što je sledeći "mali korak za čoveka ali veliki za čovečanstvo" ovog časopisa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST