Policija >

Kad Legija lumpuje

I ranije se komandant JSO-a zabavljao na slične načine. Biće da mu se paljevina diskoteke u Kuli omakla: uvek bi kao fin gospodin došao dan kasnije, namirio štetu i platio ceh

IZGORELO DO TEMELJA: Diskoteka "Tvrđava" u Kuli

Bilo je samo pitanje dana kada će komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Republičke državne bezbednosti Milorad Luković (neki kažu Ulemek) zvani Legija, Cema ili ko zna kako još napraviti neki incident koji se neće moći prećutati. To se prema očekivanjima i dogodilo u ranim jutarnjim časovima 4. maja u diskoteci "Tvrđava" u Kuli. Ne zna se da li je prilikom šenlučenja u praznoj diskoteci Legija bio pijan, ali svejedno: biće da je od mnoštva hitaca iz pištolja pucajući u televizore i muzičke instrumente izazvao požar u kome je diskoteka do temelja izgorela.

"Nema boljeg i vaspitanijeg čoveka kada je trezan. Ali, kad se napije, sačuvaj Bože", govore kelneri. Tako je pre nekoliko godina u klubu pevača Džeja Ramadanovskog preko puta Etnografskog muzeja u Beogradu mrtav pijan prišao s revolverom povećeg kalibra disk-džokeju i sedajući preko puta predložio da malo igraju ruski rulet, s tim što je on prislanjao cev revolvera na slepoočnicu čas sebi čas ukočenom disk-džokeju. Posle nekoliko "neuspelih pokušaja" kad je na red došao njegov partner u igri Legija je napomenuo: "E, sad pomeri malo glavu unapred." Potom je povukao oroz, odjeknuo je pucanj i hitac je načinio ogromnu rupu na staklu. Povređenih nije bilo. Disk-džokej satima nije mogao da dođe k sebi. Legija je sutradan došao izvinio se i platio ceh i počinjenu štetu kao pravi fini gospodin. Inače, i u mnogim drugim klubovima Legija se zabavljao na sličan način, pa se niko zbog toga nije bunio.

Ovo u Kuli mu se očevidno omaklo, a nadležni u MUP-u Srbije izgleda nisu imali razumevanja pa su izdali saopštenje da je reč o "teškom incidentu", mada je moderno izgrađena i opremljena diskoteka vredela jedva, kako kažu, milion maraka. Rukovodioci MUP-a nisu uzeli u obzir ni činjenicu da se Legija javno izvinio građanima Kule zbog svog nestašluka. Izgleda da će ipak sve biti postavljeno na svoje mesto: Legija je u Opštinskom sudu u Kuli saslušan, bar za sada, u svojstvu svedoka zajedno sa trojicom svojih specijalaca. Svi oni pokazali su inače izuzetnu hrabrost: ostali su u diskoteci sve do poslednjeg trenutka, odnosno dok krov u plamenu nije počeo da se ruši.

Sreća inače što se to nije dogodilo na salašu "Štolc", centru Legijine jedinice za čije je renoviranje republički SUP platio firmi Gemaks oko pet miliona maraka kako bi centar bio savremeno opremljen – na primer specijalnim pisoarima uvezenim iz Italije, senzorima i raznoraznim vrhunskim dostignućima elektronike. Nezahvalni stanovnici Kule nisu imali razumevanja ni za povremena gostovanja specijalaca koji su svojevremeno pripiti dolazili u grad, premlaćivali mladiće zato što lepe plakate SPO-a, prislanjali svoje kame na vratove građana, a o čemu su i novine pisale. Čak su imali i primedbe što u kafanama nisu plaćali cehove, valjda su zaslužili da budu čašćavani, pa oni su zaboga "crvene beretke" koje su ledile krv u žilama civila na ratištima bivše nam Jugoslavije. Kuljani nemaju druga posla nego da negoduju zbog takođe malog incidenta koji se dogodio dan ranije kad su dvojica specijalaca sa "Štolca" u džipu, blindiranom naravno, jer nikad se ne zna, jureći u susret uzbuđenjima pokosili neprijatelja – 12 metara betonske ograde, isčupali dve šljive iz korena, uleteli u dvorište i za dlaku promašili gazdaricu Staniju Luković.

Ipak, šala u diskoteci imala je dalekosežne posledice: otkazana je proslava dana JSO-a planirana za subotu 5. maja uz prisustvo 400 zvanica u motelu "Rodić". Tada je bilo planirano da Franko Simatović, utemeljitelj crvenih beretki, dobije neko odlikovanje ili priznanje. Koliko se zna, Karla del Ponte nije bila pozvana, a sigurno bi sa svojim ljudima mnogo dala da se malo promuva na slavlju i popriča sa prisutnima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST