Crna Gora >

Ucjena, nego što

Liberali ne kriju da u svojim rukama hoće sve ključne poluge vlasti. To za ulazak u vladu sa Demokratskom partijom socijalista i Socijalidemokratskom partijom zahteva stranka koja je osvojila 28.000 glasova i šest poslaničkih mesta

NE PLAŠI SE ĐUKANOVIĆA: Predsednik LSCG Miodrag Živković

Crna Gora sa velikim nestrpljenjem očekuje novu vladu. U četvrtak, naime, kada se ovaj broj "Vremena" nađe u rukama čitalaca, u državnoj vili Gorica naći će se za pregovaračkim stolom lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, lider SDP-a Žarko Rakčević i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović na jednoj, sa političkim liderom Liberalnog saveza Miodragom Živkovićem na drugoj strani, s namjerom da postignu dogovor o postizbornoj koaliciji i formiranju nove crnogorske vlade. Po svemu sudeći, manje-više, sve je dogovoreno ili sasvim je jasno da tu neće biti cjenkanja, jer pobjedničkoj koaliciji Pobjeda je Crne Gore ne preostaje ništa osim da prihvati uslove liberala, što je, opet, nametnulo utisak da je riječ o stvaranju nevoljne koalicije.

Uslovi liberala su, što i ne kriju, da u svojim rukama hoće sve ključne poluge vlasti – resor ministarstva unutrašnjih poslova sa svim mjestima pomoćnika ministra, ministarstvo pravde, sekretarijat za zakonodavstvo, državno tužilaštvo, potpredsjedničko mjesto u vladi za politički sistem i unutrašnju politiku, punu kontrolu finansija, pomoćnička mjesta u ostalim ministarskim resorima, kontrolu državnih medija i tako dalje i tome slično. Sve to traži partija koja je uspjela da zadobije povjerenje nešto više od 28. 000 birača i time osvoji šest mandata u parlamentu, mandata toliko potrebnih DPS-u i SDP-u i koje ni od kog drugog ne mogu obezbijediti. Prije svega, nezamislivo je da pobjednička koalicija pokuša da napravi savez sa koalicijom Zajedno za Jugoslaviju koja ima 33 mandata. Đukanoviću za obezbjeđenje parlamentarne većine nisu dovoljna dva mandata albanskih partija, nedostaje još jedan. Potrebnih 39 mandata, međutim, mogli bi udruženim snagama da obezbijede koalicija Zajedno za Jugoslaviju i liberali, što je nezamisliva kombinacija s obzirom na programske suprotstavljenosti pomenutih grupacija.

Liberali, koji su se u poslednjih pola godine u nekoliko navrata nudili DPS-u i SDP-u uz uslov da se odbaci platforma za redefiniciju odnosa Crne Gore i Srbije i da se odmah raspiše referendum, u ovom trenutku saopštili su svoju cijenu pod motom "Ucjena nego što". Obrazložili su je kao osnovni preduslov za ostvarivanje programskog cilja koalicije – suverene i međunarodno priznate Crne Gore. Istina, DPS-u i SDP-u je laknulo time što su liberali na neki način odustali od zahtjeva za referendum sad i odmah, ali pod uslovom da se donese novi zakon o referendumu, raspiše referendum i održi najkasnije šest mjeseci nakon raspisivanja.

U svakom slučaju, sasvim je izvjesno da će se postizborna koalicija ostvariti, jer za DPS i SDP su uslovi liberala "u osnovi prihvatljivi", kako je saopšteno nakon promocije pomenutih uslova. Time je vlast na neki način ostvarila pozitivne poene, jer je javno stavljeno do znanja da se ne protivi demonopolizaciji ključnih poluga i da nema straha od eventualnih čeprkanja po papirima. Ipak, politički lider liberala Miodrag Živković rekao je da je iz pisma Mila Đukanovića shvatio da DPS nije dovoljno ozbiljno shvatio njihove uslove. Te ocjene i uslove liberala javno nijesu komentarisane iz Đukanovićeve koalicije, a sam predsjednik Đukanović je u jednom intervjuu rekao da nije važno ko je i iz koje partije, već je važno da se za državne funkcije predlože kompetentne ličnosti. Za sada liberali nijesu obnarodovali o kojim se to ličnostima radi, odnosno ko će od njih preuzeti te resore u kojima po njihovoj najavi treba da se izvrši temeljna reforma, što je opet, kako kažu, uslov da projekat nezavisne međunarodno priznate države uspije, ali je Živković izjavio za "Vreme" da će u koaliciji ostati do onog časa kada koalicioni partner prekrši ugovor. Pitanje je opet da li će pobjednička koalicija prihvatiti sva personalna rješenja liberala i da li će tu biti zatezanja.

No, teško se oteti utisku da je kod dijela rukovodstva liberala prisutna ne mala doza frustracije i da neki u dogovaranje sa DPS-om i SDP-om idu kao na razgovor sa neprijateljem, sa nekim kome se ne može vjerovati i da se zbog toga traže svakojake garancije. Liberali su svojevremeno bili u Đukanovićevoj vladi iz koje su istupili, a prošle godine su napuštanjem koalicija na lokalnom nivou u Podgorici i Herceg-Novom izazvali prevremene lokalne izbore, što nameće pitanje stabilnosti eventualne nove vlade sa liberalima. Đukanović je za realizaciju najavljenog projekta međunarodno priznate Crne Gore računao na liberale poslije izbora, ali je na jednom mitingu izrazio uvjerenje da će osvojiti apsolutnu vlast i time izbjeći ucjenu liberala oko konstituisanja vlade. Uz liberale se računa i na učešće albanskih partija, odnosno okupljanje svih onih koji se zalažu i podržavaju koncept međunarodno priznate Crne Gore. Ta skupina u parlamentu imaće ukupno 44 mandata naspram 33 projugoslovenska što garantuje stabilno vladanje. Ali ipak, pitanje je kako će se konstituisati i kako će vladati nova vlada, odnosno da li će zajednički cilj eliminisati sva nepovjerenja i razlike.

Odgovori na sva ta pitanja očekuju se sa velikim nestrpljenjem. Sudeći prema pouzdanim informacijama, predsjednik Crne Gore će mandat za sastav vlade ponuditi aktuelnom premijeru Filipu Vujanoviću, ali će se njegov kabinet ovog puta i značajno obnoviti, ne samo ljudima iz redova liberala nego i iz DPS-a i SDP-a. Kakva će biti pomjeranja kadrova na nižim nivoima ostaje da se vidi, a posebno kako će nova vlada tretirati najavljene pregovore sa Vladom Srbije o uređenju međusobnih odnosa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST