<< VESTI | | 09.01.2019 12:49


Rashit Qalaj, direktor kosovske policije >

Otvoreno pismo

Poštovani gospodine direktore,

Neposredno pred administrativnim prelazom Jarinje u večernjim časovima 4. januara 2019. zapalio se automobil Citroen C5 u kome se nalazila tročlana ekipa "Vremena" sa kolegom iz portala "Le Courrier des Balkans". Kola su buknula iznenada, a sve četvoro putnika bezbedno je napustilo vozilo koje je u potpunosti izgorelo.

Ekipa "Vremena" boravila je u Kosovskoj Mitrovici zbog intervjua sa Tatjanom Lazarević, urednicom portala "KosSev.info" i ličnošću godine u izboru uredništva našeg nedeljnika. Za vreme dvodnevnog boravka u gradu, naše kolege su u noći između 3. i 4. janura parkirale vozilo na parkingu hotela "North city" koje je pokriveno nadzornim kamerama i, potom, 5. januara u popodnevnim časovima ispred redakcije "KosSev.info" u Ulici kralja Petra.

Policija iz Leposavića uzela je izjave od naših kolega. Tom prilikom je zaključila da je došlo do samozapaljenja vozila i saopštila da zbog toga neće pregledati snimke nadzornih kamera iz Kosovske Mitrovice. Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa "Vremena", smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposvića nedopustiv i opasan, pogotovo sada kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja. Zbog toga izričito zahtevamo:

– pregled snimaka nadzornih kamera sa parkinga hotela "North city" i iz Ulice kralja Petra oko redakcije "KosSev.info" u Kosovskoj Mitrovici;

– forenzičko ispitivanje koje će utvrditi razloge požara u kolima;

– druge adekvatne radnje u delokrugu policije.

Samo na ovaj način može se utvrditi zbog čega je izgorelo vozilo u kom se nalazila ekipa "Vremena", a od vas očekujemo da naložite brzu, efikasnu i temeljnu istragu.

S poštovanjem,

Kolegijum nedeljnika "Vreme"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST