Loader

Komentar dana

Srećna 2019, ili: kokošinjac na provetravanju

29.decembar,14:09

Godina prođe, oni nikad. Pomerali su brdo, ali nisu ga pomerili: eno ga gde je i bilo, ravnodušno prema njihovom kočopernom pregnuću, spokojno u rešenosti da i sledećih nekoliko eona pretraje tu gde se zateklo. Gradili su put, ali im se taj put načisto raspao, zarastao u korov i čkalj, pa i sami priznaju da će morati da ga grade ispočetka. Još samo da nađu način kako da nekog „Đilasa i Šolaka“ optuže i za to, pa da idemo dalje. Besomučno su kitili sve jadnije i dronjavije gradove sve mahnitijom i preteranijom rasvetnom bižuterijom iz repertoara za ubogije duhom i ukusom nego parama (šta ih briga, njima ukus ne smeta, pa im je sve lepo). Tako da su nam gradovi sve svetliji, a njihovi nabubreli džepovi, koji rade na procenat, sve mračniji. Najviše su okitili ono što su najviše i uneredili, neseobinu koju još prepoznajemo po imenu Beograd, mada iz dana u dan sve manje. Podseća nas još, doduše, na nešto, ali sve manje smo sigurni na šta. Možda čak i na nas same, iz nešto boljih izdanja? Dumajući o tome, vučemo se sivim, ofucanim i zapuštenim mestom, tandrčemo u bučnim i smrdljivim kantama koje su negde oko 1994. još bile autobusi, radosni što smo uopšte ušli u njih, posle predugog čekanja, da se malo ugrejemo. Osim što se nismo ugrejali: grejanje im je poslednji put radilo početkom 1997. Sva sreća, doći će leto, pa ćemo pootvarati prozore da u kantu-dušegupku pripustimo malo svežeg vazduha, tog besplatnog okrepljenja za ojađene. Osim što, jebiga, prozori ne mogu da se otvore još od 1999.

U međuvremenu, gledali smo i slušali u gotovo dvadesetčetvoročasovnom prenosu na nekoliko frekvencija, reality show ili automatski tekst nepovezanog monologa jednog čoveka, koji je svakog dana imao da nam kaže toliko toga o svemu između neba i zemlje, jer sve zna i u sve se razume, svugde je nadležan i o svemu je vlastan. Iako univerzalno neostvaren, više projektovan nego izveden, a i to ofrlje i nahero, uvek je bio spreman da nas poduči o tome kako bi trebalo da živimo, šta da radimo i mislimo.

A opet, kad pogledaš, zašto i da nam ne radi to što nam radi? Zna i on nas kao zlu paru, zna koliko smo nizašta i koliko zaslužujemo njegov hladnjikavi prezir. Među nama budi rečeno, to je jedino u čemu nije bio sasvim u krivu, jer mu već šest godina aktivno i pasivno dokazujemo da i nismo zaslužili bolji tretman. Ako nekad i pomisli da bi mogao da privremeno prestane da nas šamara, mi mu brže-bolje podnesemo i desni obraz na overu, mada nam levi još uveliko bridi. Tako da je on samo polovina naših problema – druga polovina smo mi sami. Mi smo se, zapravo, u nekom trenutku odviše opustili i uljuljkali, pomislivši da se tretman dostojan ljudskog bića i građanina stiče već rođenjem. Možda je tako negde drugde, ali ovde ne: ovde se za njega boriš i izboriš teškom mukom, a onda moraš stalno da se boriš da ga održiš. Trenutak nepažnje, i evo Njega i njemu sličnih nazad, da se naplate s kamatom.

Samo, možda se u ovom poslednjem malkice i preračunao. S 2018. je isterao svoje, ali za 2019. niko ne može ništa da mu garantuje. To što je šest godina s nama lako izlazio na kraj mnogo je više naša krivica nego njegova zasluga. Ako mi pokazujemo izvesne – ma koliko još nejake i protivrečne – simptome opasuljivanja, a evo pokazujemo ih, ko zna kuda to može da nas odvede u 2019? Nemamo nikakvih garancija, ali ih nema ni on, s tim da on tu ima šta da izgubi. Kako se zaleteo u smiraj ove godine, sva je prilika, zafarbaće se u ugao sa svojim trustom pilećih mozgova, a drugi trust niti ima, niti je ikada mislio da mu treba. A kada se taj kokošinjac jednom otključa spolja, sva natovljena perad će se razbežati uz neopisivu graju. Možda je 2019. baš dobra godina za to. A možda i nije, u kojem slučaju nikome ništa.

Sve u svemu, Srećna nova godina onima koji slave. Daj bože da znaju zašto.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve