projekti kompanije delta >

Beograd za buduće generacije

Smatram da će nas 2019. godina definitivno dodatno digitalizovati i ubrzati. Moramo da nastavimo da osluškujemo tržište i pratimo promene jer će se one sigurno dešavati. Mogućnosti i prilike sami stvaramo, ali i hvatamo kada smo spremni. Mi smo spremni i nećemo stati. Učvrstićemo poziciju regionalne kompanije i proširiti poslovanje jer jedino kad rastete i kada se razvijate možete da opstanete na tržištu

Promene su jedina konstanta u životu. Ako hoćete u bilo kom biznisu da budete najbolji, nije dovoljno samo da pratite i da se prilagođavate promenama, već morate i da predviđate u kom smeru će se kretati tržište, šta nam budućnost donosi i da budete hrabri i pioniri u primeni inovacija i novih rešenja. Delta to ima u osnovi svoje poslovne filozofije: da stvara nove biznise, da ih razvija i da ostvaruje prihode od njihove prodaje. Tako je Delta osnovala prvu privatnu banku, prvo osiguranje, izgradila prvi šoping mol, razvila međunarodni maloprodajni lanac sa sedištem u Srbiji. Takav način rada omogućio je da ovi biznisi budu prodati za oko 2 milijarde evra i to je novac koji je ponovo investiran u Srbiji. Zato Delta traži inovacije u svim granama poslovanja i to je u našoj kompaniji svima postavljeno kao imperativ.

Inovacijama možete da se bavite ako imate stabilan i jak temelj – ako imate ljude koji su odlični profesionalci u svom poslu i koji mogu da gledaju izvan svog vremena i naprave korak dalje. Delta Real Estate bavi se izgradnjom i upravljanjem objektima. Bavimo se onim oblastima u kojima smo dobri i gde imamo znanje i ljude. To su hoteli, poslovni prostor i šoping molovi. Verujemo da je za uspeh potrebno znanje tj. ljudi koji to znanje imaju i koji su sposobni da ga iskoriste i primene. Mi imamo fantastičan, stručan tim arhitekata, građevinaca koji vode naša gradilišta i pronalaze kreativna i inovativna rešenja za sve prepreke sa kojima se susreću tokom izgradnje. Imamo i izvanredan tim menadžera sa znanjem i iskustvom u upravljanju ovakvim objektima, tako da uvek sa velikim samopouzdanjem ulazimo u nove projekte jer znamo da se njima bavimo i znamo da ćemo postići odlične rezultate.

PRILAGOĐAVANJE POSLODAVCU I ZAPOSLENOM: Primer ovakvog rada bila je izgradnja hotela InterContinental u Ljubljani završena za samo 18 meseci. Za to je, osim izvanrednog tima, zaslužna i odlična saradnja sa gradom i nadležnim institucijama koje su postavile obrazac kako se treba ponašati prema investitoru. Grad Ljubljana, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem na čelu, razumeo je koliko je njihovoj sredini bio potreban prvi hotel sa pet zvezdica i zato su pokazali izuzetnu efikasnost. Za Deltu je ovo bilo značajno iskustvo jer je potvrdila da uspešno, čak i sa lakoćom, investira i realizuje projekte na tržištu Evropske unije. Sada ovaj hotel postiže rezultate iznad očekivanja za svoju prvu godinu rada, a u arhitektonskim smislu postao je landmark grada Ljubljane.

Tržište nekretnina se mnogo promenilo u svakoj oblasti. Poslovni prostor više ne može da bude samo "dosadna" zgrada, "strog" ambijent u staklu i sa kancelarijama, već mora da se prilagodi današnjem poslodavcu i zaposlenom koji u eri digitalizacije, interneta i pristupa celom svetu, nema radno vreme; zaposlenom kome treba adekvatan ambijent za stvaranje inovacija; zaposlenom koji je u velikoj meri usmeren na individualni rad i "komunikaciju sa tehnologijom" te mu je potreban prostor za socijalizaciju i razmenu ideja, deo za razonodu i druženje zaposlenih, a i odmor. Mi smo u Delta Holdingu još pre nekoliko godina otvorili Tangram klub, mesto gde zaposleni mogu da ručaju, igraju bilijar ili pikado, odmore se u lejzi begovima, sviraju gitaru ili pozajme knjigu iz naše biblioteke.

Šoping molovi više nisu samo mesto za kupovinu. Sa digitalizacijom i rastom internet kupovine potpuno su se promenile navike kupaca i šoping mol mora da ponudi mnogo više sadržaja. Sada tržni centri moraju da budu atraktivno mesto za druženje, zabavu, šetnju, pa i za rad i organizaciju događaja. Posetiocima je važno da se osećaju udobno i prijatno, da imaju kompletnu ponudu kako fashion operatera, najuspešnijih međunarodnih brendova, usluga, tako i dodatnih sadržaja za celu porodicu i sve starosne grupe, sa velikim akcentom na sadržaje koji kreiraju "iskustvo" i doživljaj koji moderna tehnologija može da pruži – poput 4D, 5D a sada i 6D bioskopa, avantura parkova, igraonica, dobrih restorana i kafea. Šoping molovi danas moraju da se revolucionarno promene i uđu u fazu retailtainmenta – snažne simbioze retail-a i zabave.

Naš šoping mol u Varni biće primer jednog modernog i drugačijeg šoping centra jer ćemo primeniti najsavremenije elemente za odmor, zabavu i druženje u šoping molu za sve generacije. Planiramo da unutar našeg Delta Planeta imamo posebno označenu zabavnu zonu, svojevrstan avanturistički park, inovativan galaktički koncept planeta, koje ce imati različite sadržaje za decu i roditelje. Ovo, uz kombinaciju najvećeg bioskopskog kompleksa sa najnovijom tehnologijom, snažnog miksa različitih brendova, najboljih operatera, restorana i kafića učiniće da naš Delta Planet u Varni postane nova destinacija u gradu.

Slično je sa našim šoping molom u Banja Luci, koji će otvoriti vrata posetiocima u martu sledeće godine. Ovaj šoping mol će imati apsolutnu dominaciju nad celim regionom s obzirom da će svojom ponudom, prvi put, lokalnom stanovništvu predstaviti najveće međunarodne brendove i to u svojim najnovijim formatima.

ISKORAK U BUDUĆNOST: Sada je i u oblasti nekretnina neophodno korišćenje savremenih IT rešenja. Oni predstavljaju određenu investiciju, ali dugoročno olakšavaju posao i štede novac. Mi smo u procesu uvođenja BIM-a, programa koja svaka ozbiljna real estate kompanija u svetu mora da ima. Ovaj program omogućava aktivno praćenje projekta i dozvoljava vam da vidite kako bi izgledale sve promene koje planirate da sprovedete pre nego što ih sprovedete, kako da rešite izvođačke ‘konflikte’ u projektu, kako da napravite racionalne uštede, kako da sigurno tenderišete i slično. Ovo je budućnost i mi kao kompanija moramo biti pioniri.

Trenutno imamo tri aktivna gradilišta: gradimo šoping molove Delta Planet u Varni i Banjaluci i pretvaramo objekat u Čika Ljubinoj u Beogradu u butik hotel Indigo koji će biti jedinstven na našem tržištu. Otvaranje sva tri pomenuta objekta biće u 2019. Šoping molove otvaramo već u prvom kvartalu, a hotel na jesen. S obzirom na to da će se izgradnja ova tri velika projekta završiti i da će kolege koje se bave upravljanjem preuzeti posao, mi aktivno tražimo nove mogućnosti za investiciju.

Velika nam je želja da konačno počnemo da gradimo u Beogradu i da započnemo tri velika projekta o kojima pričamo već godinama. Želimo da Beogradu damo najveći, moderan šoping mol na Autokomandi sa prilazom direktno sa auto-puta. Takođe želimo da počnemo da gradimo Delta Centar u kojem će se naći sigurno najlepši hotel u Beogradu – InterContinental, kao i poslovni i retail prostor, i da započnemo izgradnju nove poslovne zgrade Delta Holdinga.

Ovo su projekti kojima se svi radujemo, jer znamo da oni nisu samo posao. To je prilika da izgled i imidž našeg grada popravimo na bolje, da ostavimo nešto po čemu će buduće generacije prepoznavati Beograd. Teško je danas zamisliti Novi Beograd bez šoping mola Delta Siti, po njemu nazivamo taj deo grada, po njemu se orijentišemo, u njemu se dogovaramo. Ili hotel Crowne Plaza, koji je nezaobilazan za svaki važniji međunarodni događaj u Beogradu, bio on sportski, politički, komercijalni.

I novi Deltini projekti biće takvi. Mi smo spremni, finansije su spremne, banke nas podržavaju, ljudske resurse imamo i jedino što nam je potrebno jeste da se završi sva papirološko-administrativna procedura i da dobijemo neophodne dozvole.

S obzirom na to da taj proces ne zavisi od nas, mi, kao regionalna kompanija, aktivno gledamo i druga tržišta. Želimo da sagradimo još jedan hotel u Ljubljani jer smatramo da tržište ima potencijala i prostora za još jedan hotel koji će pružati izvanredan standard i uslugu. Takođe, u Sloveniji smo imali zaista odlično iskustvo i tamo su procedure jednostavne, lake i što je najvažnije, brzo se sprovode. Kada kao investitor dođete i krenete da obilazite parcele, vi naiđete na jasna pravila, zemljište za koje je papirologija uredno sređena, gde se zna namena i ukoliko odlučite da investirate, vrlo brzo dolazite do neophodnih dozvola. Oni su svesni koliko su investicije važne i vredne i da od izgradnje jednog objekta ne profitira samo investitor već i država u kojoj se gradi, građani, društvo, turizam, građevinska industrija i ceo lanac povezanih stejkholdera.

Da sumiram – smatram da će nas 2019. godina definitivno dodatno digitalizovati i ubrzati. Moramo da nastavimo da osluškujemo tržište i pratimo promene jer će se one sigurno dešavati. Mogućnosti i prilike sami stvaramo, ali i hvatamo kada smo spremni. Mi smo spremni i nećemo stati. Učvrstićemo poziciju regionalne kompanije i proširiti poslovanje jer jedino kad rastete i kada se razvijate, možete da opstanete na tržištu.

Autorka je generalni direktor Delta Real Estate


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net