Loader

Komentar dana

Lučonoše izborne borbe

20.decembar,10:25

U nedelju su se igrale tri sporedne utakmice i veliki derbi u Lučanima. Ova opština, uključujući i Guču, bila je lakmus papir narodnog raspoloženja jer se na tim lokalnim izborima pojavio i Savez za Srbiju kao potencijalni pretedent na presto kome je u vetar duvala i okolnost da su prethodnih dana u Beogradu održani podosta uspešni protesti u organizaciji ovog Saveza.

Rezultat derbija je poražavajući za Savez. Prema nezaviničnim podacima Srpska napredna stranka dobila je 66,9 odsto glasova a Savez za Srbiju 9,7 odsto.

Aleksandar Vučić nije propustio priliku da istakne da je na prethodnim izborima sam Boško Obradović u Lučanima ostvario preko 11 odsto glasova i to zvuči kao ozbiljan argument o nefukcionalnosti Saveza za Srbiju koji je, bez obzira na slab rezultat, i dalje glavni remetilački faktor Vučićevog svevlašća.

Sudeći po izveštajima u Lučanima i Guči, s pripadajućim selima, vodio se pravi rat kao da se odlučivala sudbina centralne vlasti. Pritisak je očigledno bio veliki kada je po pasjem vremenu izlaznost bila nešto preko 70 odsto. Bilo je tu svakojakih kršenja izbornih procedura što Savezu za Srbiju daje prostor da viče „Ua, lopovi!“ i verovatno će na tome da zasniva i sledeći protest zakazan za subotu u Beogradu.

Aleksandar Vulin požurio je da predloži odražavanje vanrednih opštih ozbora kako bi se dokazala demokratičnost vlasti mada događaji u Lučanima to slabo dokazuju.

Ono što je posle ovih izbora belodano, bez obzira na broj i karakter nepravilnosti, jeste da je Savez za Srbiju u ovom trenutku nefukcionalan kao ozbiljan izborni, politički takmac „naprednjacima“ makar zbog okolnosti da je širina i šarolikost te koalicije nekako zbunjujuća za glasače.

Ali, Savez za Srbiju je, istovremeno, jedina ozbiljna grupa za pritisak na vlast a događaji od nedelje potvrđuju opravdanost njihovog osnovnog zahetva da se omoguće slobodni i fer izbori.

Vreme će pokazati da li će u toj brorbi Savez prerasti i u ozbiljnog izbornog takmaca Vučičevoj vlasti.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve