foto: marija janković

Nagrada Kuće ljudskih prava Jovani Gligorijević >

Priznanje za čovečnost

Pomoćnica glavnog urednika nedeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević dobitnica je nagrade za odgovorno izveštavanje i podizanje svesti o značaju poštovanja ljudskih prava u 2018. Ovo priznanje na Dan ljudskih prava dodeljuje pet organizacija civilnog društva okupljenih u Kuću ljudskih prava: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Već duže vreme Jovana Gligorijević profesionalnim ali i ličnim angažmanom daje ogroman doprinos pravilnom razumevanju depresije i značaju podrške i solidarnosti sa obolelima od ove bolesti kako u porodici, tako i u celokupnom društvu.

Njeni tekstovi i javni istupi u kojima je govorila o sopstvenim iskustvima u borbi sa depresijom ohrabrili su mnoge da se suoče sa vlastitim problemima i potraže stručnu pomoć. Takođe i da shvate da, ma koliko im bilo teško, nisu usamljeni i prepušteni sebi samima – uvek postoji bar jedna osoba spremna da ih shvati i pomogne im. Na taj način, Gligorijevićeva je podigla i stepen društvene svesti, te omogućila iskorak u skidanju javne stigme sa osoba suočenih sa različitim psihičkim oboljenjima. Njenu ličnu hrabrost, integritet i rad na ovom planu nije moguće preceniti, pogotovo kada se uzmu tradicionalne, ali i aktuelne prilike u Srbiji.

"Reč koja je za redakciju ‘Vremena’ i mene lično obeležila ovu godinu jeste solidarnost. Živimo u pasjem vremenu, imamo samo jedni druge. Obratite pažnju na ljude oko sebe, kad pitate kako su, pitajte iskreno a ne reda radi. I nikada, ali nikada ne mešajte nitkovluk, bahatost i bezobrazluk političara na vlasti sa mentalnom bolešću", rekla je Jovana Gligorijević na dodeli nagrade.

Ova nagrada Kuće ljudskih prava našoj koleginici više je od prepoznavanja kvaliteta profesionalnog rada, odnosno, odgovornog izveštavanja i podizanja svesti o značaju poštovanja ljudskih prava. Reč je o priznanju – pre svega – za čovečnost.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST