Loader

Komentar dana

Kakav lav? Zlatan lav

06.decembar,10:24

Nije zgoreg što je Aleksandar Vučić dobio Zlatnog lava za mir u Veneciji, od neke novopečene, privatne organizacije koja tu nagradu dodeljuje od prošle godine. Sirotinji je i komarac muzika.

Problem Srbije je u tome što su ovdašnji mediji to preozbiljno shvatili i utrkivali se u hvalospevima i – neznanju.

Pojedini su pobrkali ovu nagradu s venecijanskim Zlatnim lavom koji se za filmsku umetnost dodeljuje već sedamdeset godina, pa su i ovoj Vučićevoj dali patinu koja joj ne pripada. Mada je žanr sličan.

Sudeći po obaveštenju iz kabineta, Vučić se spremao da ode u Veneciju i primi nagradu, a onda je izgovarajuči se situacijom na Kosovu odustao. Što je dobro. Verovatno ga je neko blagovremeno obavestio da se tu radi o nekom privatluku, pa je u Veneciju poslao ambasadora u Rimu i dao mu da pročita pismo zahvalnosti koje je u domaćim medijima udarnički interpretirano.

Dobronamerno, Predsednik je tu nagradu podelio s građanima Srbije i sav je bio onako gandijevski raspoložen, garant mira i bezbednosti kao što je onomad bio Milošević posle Dejtona.

Inače,nagrade Zlatni lav za mir i Zlatni lav za preduzetništvo glavne su nagrade Međunarodnog Grand prija Venecije, kao i proglašenje Svetskog ambasadora mira, što je za ovu godinu kardinal Frančesko Kokopalmerio.

U Veneciji je, inače, sve u znaku lava, simbola grada. Kada smo ranih šezdsetih otkrili Italiju kao prozor u sasvim drugi svet neko društvo iz kraja otisnulo se iz Trsta u Veneciju. Uveče, u jednom ulazu, videli su crnu kesu uredno zavezanu vrpcom i sa odštampanim zlatnim lavom. Pomislili su da je to njihov ćup zlata, da mora da je ispao iz nekog poštanskog kamiona i sa tom kesom trčali su jedno dva kvarta. Kad su je drhtavih prstiju otvorili pronašli su – kuhinjsko smeće.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve