Loader

Komentar dana

Moglo je brže, lakše i jeftnije, ali nije

06.decembar,10:18

Da bih za aktuelni broj „Vremena“ napisala tekst o arheološkim ostacima iskopanim prilikom rekonstrukcije Trga Republike u Beogradu, pitala sam gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture čiji su ti ostaci. Ceo Beograd zna da se ispod Trga Republike nalazi Stambol kapija, odnosno Virtemberška kako su je nazvali njeni graditelji Austrijanci, ali je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i član predsedništva SNS, ranije pred kamerama najavio da će stručnjaci Zavoda ispitati šta je to što je izvirilo ispod pločnika, pa sam zato ipak morala da ih pitam šta su zaključili. Tehnologija je napredovala, naučne metode takođe, pa su, ko zna, možda ovi današnji stručnjaci otkrili da to nije ono što su njihove prethodne kolege već otkrile da jeste.

Arheološkinja Zavoda zadužena za Trg Republike odbila je da odgovori. „Napišite meilom šta vas interesuje, pa kad mi jave da je vaše pitanje arhivirano, dobićete odgovor Zavoda“ rekla je. Kad neko izbegava da vam odgovori na pitanje, vi posumnjate da taj neko nešto krije. Na primer: zašto je Zavod istraživao Trg Republike koji je odavno istražen, zašto arheološka istraživanja nisu planirana i urađena pre nego što je počelo da se kopa, zašto je u saopštenju koje je Zavod prosledio medijima predloženo da se iskopine prezentuju a zatim i da se zakopaju? Koji je od ta dva predloga validan? Onaj za koji se odluči gradska vlast?

Grad nije zamerio Zavodu za načinjene propuste, naprotiv, podržava ih. Zbog naknadno određenog arheološkog istraživanja Vasine ulice, ispod koje je, kao što se zna, Singidunum, predviđena je izmena projekta rekonstrukcije tog dela centra. I to istraživanje i ono na trgu, finansira Grad. Niko ne objašnjava koliko će ta promena projekta uticati na planirani rok i planiranu cenu radova.

Da neko ne shvati pogrešno: ideja da se arheološki spomenici ispod ulica centra Beograda otkriju je sjajna, to je ideja o kojoj arheolozi i zaštitari kulturnih spomenika maštaju decenijama unazad. Zato je realizacija tog sna veliki uspeh Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada. Šteta je samo što se sprovodi na neprofesionalan način, što su arheolozi na Trg došli posle bagera, a istraživanje Vasine ulice nije ni počelo.

Moglo je dakle sve što se radi na Trgu Republike i okolnim ulicama da prođe brže, lakše i jeftiije. Ali – ko te pita, što kaže naš narod.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve