Loader

Komentar dana

Srbi ruše kosovsku Vladu

30.novembar,11:50

Ne, ne ruše je. Možda ne bi ni mogli. Ali bi mogli da pokušaju. I pitanje je zašto to ne čine ili se makar taj srpski adut ne ubacuje u igru sveopšteg prepucavanja, optuživanja i odmeravanja snage između Beograda i Prištine.

Dok predstavnici srpske es-en-esovske vlasti govore o „necivilizacijskom“, „varvarskom“ dizanju carine na srpske proizvode za sto odsto čiji je cilj da se Srbima na Kosovu „uskrate hleb i mleko“ ne bi li „napustili svoja vekovna ognjišta“, umesto da direktno pripreti ostavkama srpskih ministara i pokušajem rušenja Vlade „ratnog zločinca“ Ramuša Haradinaja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dao direktivu da predsednici četiri srpske opštine podnesu ostavku koja treba da ostane na snazi sve dok Haradinaj ne povuče odluku o dizanju carina. U sukobu dva predsednika i dve vlade on igru prebacuje na lokalni nivo.

Kao i sve drugo što čini i kaže i tu odluku Aleksandra Vučića su prorežimski tumači srpskih, regionalnih i svetskih prilika okarakterisali kao „mudru“, mada je visokorizična a da pritom ni na koji način ne ugrožava Vladu Ramuša Haradinaja. Prvo: Ne postoji „privremena ostavka“ dok se ne ispune neki uslovi. Ostavka je ostavka i ona povlači sa sobom vanredne izbore. Drugo: taj korak može da se obije o glavu Srbima koji žive na Kosovu, jer trenutno nemaju formiranu vlast, na osnovu kosovskih zakona u okviru kojih su izabrani oni sada nemaju svoje zvanične predstavnike jer su, jelte, podneli ostavku. Taj korak, koji je zamišljen kao pritisak na Ramuša Haradinaja, njega ostavlja ravnodušnim, a gradonačelnik južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice jedva je dočakao da ovu situciju iskoristi za inicijativu da se promeni zakon, da se ukine podela lokalne samouprave i da on bude gradonačelnik cele Mitrovice.

Ramuš Haradinaj nije mogao da formira Vladu bez podrške deset poslanika Srpske liste. On bi bez njih morao da se dovija za većinu u kosovskom parlamentu što bi s obzirom na to koliko su sve partije na Kosovu među sobom posvađane išlo teško. Od deset poslanika Srpske liste njih pet je iz redova Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, četiri iz Samostalne liberalne stranke i jedan iz Progresivne demokratske stranke. Ni jedan kandidat Srpske napredne stranke nije ušao u kosovski parlament. Za podršku Vladi „ratnog zločinca“ Ramuša Haradinaja Spska lista je dobila jednog potpredsednika Vlade i tri ministrastva: za povratak i zajednice, za administraciju lokalne samouprave i poljoprivrede.

Iako je „ratni zločinac“ Ramuš Haradinaj najavio formiranje kosovoske vojske, povećao carine na spske proizvode prvo za deset pa onda za sto odsto, poslao specijalnu policijsku jedinicu ROSU da u severnom delu Mitrovice hapsi Srbe navodno umešane u ubistvo Olivera Ivanovića (predsednik Vučić to decidirano negira i govori o „pokušaju prebacivanja krivice na Srbe“), iako je ugovorio bescerinsku zonu Kosova sa Albanijom (po tumačenju predstavnika vlasti u Beogradu „velike Albanije“), iako odbija da primeni dogovorene stavke Briselskog sporazuma kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, Vučić ne preti ostavkama srpskih ministara, srpski poslanici nisu znavično uskratili podršku Vladi Ramuša Haradinaja.

To što Srpska lista ne pokušava da aktivno ruši Vladu Ramuša Haradinaja je prećutna podrška toj Vladi. Razlog za to bi mogla da bude bojazan da bi Demokratski savez Kosova ili deoposlanika Samoopredeljanja mogao da uskoči na njihovo mesto, ili da bi prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu mogli na vlast da dovedu Pokret Samoopredeljenje, te da bi pod njim položaj Srba na Kosovu mogao da bude još gori. Ili da je iz Vašingtona, Brisela ili Berlina Vučiću stiglo upozorenje da se ne bi blagonaklono gledalo na ostavke srpskih ministara.

Ali bi to neko građanima Srbije trebalo da objasni. Ovako mudri prorežimski politički tumači prećutkuju činjenicu da Aleksandar Vučić u svojim rukama drži adut koji bi mogao da makr iskomplikuje život „ratnom zločincu“ Ramušu Haradinaju, ali ga ne ubacuje u igru. Kao što se prećutkuju apsolutno sve, što bi predsedniku es-en-esa i Srbije koji odlučuje o ama baš svemu moglo da bude neprijatno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve