<< VESTI | | 25.11.2018 10:15


Autor

komentar dana >

Da li je Grujica Veljković u sukobu interesa

Publika je javno mnjenje. Zna šta hoće a šta neće, i zašto. "Hoćemo Sergeja, nećemo alternativu" rekle su pred kamerama dve mlade žene u ime svih iz Aleksinca koji su hteli da gledaju Utopljene duše, predstavu o Disu u kojoj igra Sergej Trifunovič, a ne Na tragu. Pa su zato vratili kupljene karte. I to ne zato što je ova druga predstava loša, nego zato što neće da bivanjem u publici dok se igra predstava koju je neko odozgo izabrao, daju legitimitet takvom izboru.

Utopljene duše su uklonjene sa Festivala prvoizvedenih predstava zato što je Festivalski odbor procenio da je Sergej Trifunović protivnik države i njenog vođe. Javnosti su rekli da je otkriven sukob interesa u činjenici da je Tomislav Trifunović, umetnički direktor Festivala inače naš poznati glumac, Sergejev tata.

Sve selektovane predstave za ovogodišnji festival, pa znači i Utopljene duše, usvojene su još letos. Tomislav Trifunović je i letos bio Sergejev tata, kao što je bio i 2016. godine kad je na Aleksinačkom festivalu učestvovala predstava Voz u kojoj igra Sergije Trifunović, pa to tada nikom nije zaličilo na sukob interesa. Inače, umetnički direktor nema nikakve veze sa žirijem Festivala. Toliko o sukobu interesa.

Niko, međutim, ne pominje jedan drugi sukob interesa takođe vezan za Aleksinački festival: predsednik Organizacionog odbora Festivala je Grujica Veljković, predsednik Skupštine opštine Aleksinac. Zašto to nije sukob interesa? Ako Tomislav Trifunović može da utiče na žiri, tako isto može i Grujica Veljković da utiče na članove Festivalskog odbora. Pri tom, Trifunović nije član žirija, a Veljković jeste član Odbora – čak je i njegov predsednik! U kom slučaju sukob interesa jeste, a u kom nije sukob interesa? Ko to procenjuje? Čini se – strah. Onaj isti koji je osetila Jasmina Ivanković, direktorka Biblioteke u Lazarevcu pa je brže-bolje poskidala Koraksove i Petričićeve karikature sa izložbe kako joj neko odozgo ne bi zamerio što narodu pokazuje sadržaj koji ne uzdiže državu i njenog vođu. Jer, Sergej Trifunović nije samo jedan od naših najboljih glumaca, on je neko ko pomaže bolesnoj deci i ko ne krije šta misli o državi koja to ne radi onako kako bi trebalo da radi.

Žao mi je što nisam bila u Aleksincu na predstavi Jami distrikt nakon koje je njen reditelj Kokan Mladenović osudio ovo što se desilo Sergeju Trifunoviću i pozvao publiku da ga pozdrave. Ovacije su bile, kažu, kakve nikad na ovom Festivalu nisu bile. Aplauz je javno mnjenje. Vrlo moćno i pokretačko. I nikakav strah mu ništa ne može.

Tomislav Trifunović je podneo ostavku na funkciju umetničkog direktora Festivala zbog zabranjivanja predstave u kojoj igra njegov sin, i da bi prekinuo priču o sukobu interesa. Grujica Veljković nije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net