Loader

Komentar dana

Za početak je potrebna jedna

22.novembar,09:39

Pitao me je pre nekoliko meseci jedan profesor Univerziteta u Beogradu kako to da u Srbiji nije zaživeo Me Too pokret. Odgovor nisam imala, pa sam pitala da li je siguran da želi Me Too u Srbiji, pogotovo u akademskoj zajednici. Međutim, sada imam odgovor: izgleda da je Me Too talas konačno zahvatio Srbiju.

U oktobru je uhapšen profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu S. P. (64) koji se sumnjiči za krivično delo polnog uznemiravanja prema studentkinji M. Đ. (20). Mediji su pisali da je u gradu poznat po takvom ponašanju. U tom gradu odavno ne živim i nemam pojma šta čaršija priča, ali moja majka je studirala na tom fakultetu i baš joj je S.P. predavao. Kad sam joj pokazala ovu vest, rekla je samo: „Hvala bogu.“

U ponedeljak, 19. novembra, isto u Kragujevcu, odlukom dekana Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Zorana Komadine, profesor ovog fakulteta Ž. Đ. (62) osumnjičen za seksualno uznemiravanje studentkinje M. M. (20), suspendovan je do okončanja disciplinskog postupka. Devojka tvrdi da je od Ž. Đ. više meseci dobijala SMS poruke neprimerene sadržine. Po prijavi studentkinje već je pokrenut postupak u tužilaštvu i policiji.

Autonomni ženski centar nedavo je objavio istraživanje po kom je devet od deset devojaka doživelo seksualno uznemiravanje, a u akademskoj zajednici ovom obliku nasilja bila je izložena svaka treća studentkinja.

Seksualno uznemiravanje je nešto o čemu svi sve znamo već hiljadama godina. Pa i na univerzitetu, oduvek znamo da se ono događa, jer svaka studentkinja ga je ili doživela ili mu svedočila ili joj se koleginica požalila. Ili sva tri. Dakle, znamo da postoji, ali nismo oduvek imali svest da je to nešto apsolutno nedopustivo niti smo imali hrabre devojke spremne da ga prijave. Jer, problem sa seksualnim uznemiravanjem je što uvek postoji neravnoteža moći između žrtve i počinioca. On je uvek neko daleko moćniji od nje, neko od koga u njenom životu nešto zavisi.

Istina, do juna prošle godine nismo imali ni zakon po kom bi se seksualno uznemiravanje moglo prijaviti. Tada je ovo delo konačno kriminalizovano i uvedeno u Krivični zakonik.

Duboko verujem da nije slučajno što su se obe prijave desile u Kragujevcu. Verujem da je odluka M.Đ. ohrabrila M.M. da i ona prijavi uznemiravanje. Jer tako to ide – dovoljno je da se odvaži jedna žena, pa da ohrabri mnoge druge. Svaka lavina počinje jednom grudvom. Neka se pripreme ostali univerzitetski centri u Srbiji, jer izgleda da je stigla generacija mladih žena koje neće više da trpe. Hvala bogu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve