Digitalna bezbednost >

Standardi i odgovornost

Sveobuhvatna digitalizacija je jedno od strateških prioriteta Vlade Srbije, a realizacija toga nije moguća ukoliko se ne obezbedi bezbedan sajber prostor, rekao je na godišnjoj konferenciju pod nazivom "Cyber Security" ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

Konfindustrija Srbija – Udruženje italijanskih industrijalaca, organizovalo je, uz pokroviteljstvo Ambasade Italije i Grada Beograda, 8. novembra u Skupštini grada godišnju konferenciju pod nazivom "Cyber Security – Kako se suočiti sa novim izazovima u poslovnom i finansijskom sektoru".

Učesnici konferencije naglasili su da je digitalna bezbednost globalni izazov za svetsku ekonomiju.

Erik Košuta, predsednik Konfindustrije – Udruženja italijanskih industrijalaca koje u Srbiji postoji već šest godina, tim povodom je rekao:

"Digitalna bezbednost predstavlja globalni izazov za svetsku ekonomiju, koja zbog sajber napada svake godine pretrpi štetu od oko 600 milijardi dolara. Takvi napadi su u početku bili isključivo usmereni ka velikim multinacionalnim kompanijama, ali s vremenom su počeli sve više da ulaze i u najsitnije pore svake zemlje, ugrožavajući na taj način i najmanje privredne aktere: mi iz Konfindustrije smo, zahvaljujući aktivnostima naših članica, bili svedoci, kako povećanog broja napada u protekloj godini, tako i činjenice da su sve češće mete napada baš oni ‘najmanji’. Upravo su napadi na male kompanije ti koji su najrizičniji. Imajući u vidu činjenicu da se male kompanije uglavnom oslanjaju na sopstvenu strukturu, takvi napadi mogu ponekad biti kobni za nju i dovesti do njenog kraha. Opasnost je utoliko veća ako uzmemo u obzir činjenicu da 97 odsto srpskih kompanija čine mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju oko 56 odsto ukupno zaposlenih u zemlji i učestvuju sa 46 odsto u ukupnom izvozu."

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović ukazao je na izuzetan značaj sajber bezbednosti, kako za ekonomiju, poslovanje kompanija, tako i za državnu bezbednost svake zemlje, upravo zbog toga što blizu 70 odsto stanovnika Evrope koristi internet.

Popović je, otvarajući Konferenciju, istakao da je po pitanju bezbednosti važna saradnja javnog i privatnog sektora. "Vlada ima ulogu u postavljanju standarda i sprovođenju propisa, a industrija ima odgovornost da ih isprati", napomenuo je Popović. Ali lanac odgovornosti se ne završava tu, već pojedinci moraju jednako dobro da odigraju svoju ulogu jer u svakom trenutku milioni gigabajta podataka kruže internetom u transakcijama koje obavlja približno četiri milijarde korisnika na svetu.

Popović je predočio i da je u 2016. godini u svetu hakovano više od tri milijarde yahoo naloga, a da je više od 70 miliona korisnika napadnuto posredstvom Fejsbuka. Naveo je podatke agencije Mekenzi za 2017. godinu da je ukupna šteta od sajber kriminala premašila hiljadu milijardi dolara (jedan trilion), što na globalnom nivou nanosi ogromne štete privredama mnogih zemalja. U zaštiti od toga jako je važna saradnja privatnog i javnog sektora, a od posebne su važnosti i pojedinci u ovom poslu. Ministar Popović je dodao da samo korišćenje legalnih softvera sprečava do 85 odsto ciljanih napada. Zbog toga je jako važno graditi odnos poverenja i prevencija, pogotovo gde su u upotrebi veliki informacioni sistemi. Sajber bezbednost je, po njegovim rečima, i pitanje etike prava, jer njena realizacija ne sme da ugrozi sistem razvoja tehnologija i digitalni razvoj. Sveobuhvatna digitalizacija je jedan od strateških prioriteta Vlade Srbije, a realizacija toga nije moguća ukoliko se ne obezbedi bezbedan sajber prostor. Popović je naglasio da Republika Srbija može doprineti sajber bezbednosti i na međunarodnom i globalnom planu, naglašavajući da imamo veoma talentovane mlade inženjere koji se bave inovacijama i u ovoj oblasti u čemu su se već potvrdili. Srbija i Italija, po rečima ministra Popovića, i dalje treba da unapređuju ovu saradnju kako bi internet prostor na međunarodnom nivou bio što je moguće bezbedniji.

Serđo Monti, zamenik šefa misije Ambasade Italije, pozdravio je prisutne sledećim rečima:

"Pitanje sajber bezbednosti u današnjim okolnostima je pitanje velike svesti o značaju IT industrije, jačanja saradnje, jer je to globalni izazov za sve nas", naglasio je Serđo Monti u ime Ambasade Italije, koja je uz Skupštinu Grada Beograda i Konfindustriju pokrovitelj ovog skupa. On je ukazao da je Konfindustrija Italije, koja je strategiju o sajber bezbednosti usvojila 2013. godine i neprekidno je ažurira, organizovala veliki broj skupova i edukativnih seminara na Balkanu kako bi se obezbedila digitalna sigurnost podataka kroz primenu brojnih alatki u IT bezbednosti. Gospodin Monti je podsetio da su 2017. godine ministarstva pravde Srbije i Italije potpisala sporazum o saradnji u sprečavanju sajber kriminala. On je izrazio nadu da će Konfindustrija dobiti značajno mesto u srpskoj ekonomiji i da će saradnja na tom planu između dve zemlje ubuduće biti intenzivnija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST