Loader

Komentar dana

Srbin u Parizu

15.novembar,09:07

Kako je Vučić otkrio smisao izreke – s kim si, takav si

„Svet ceni značajnu ulogu Srbije u Velikom ratu“, koči se velikim slovima na naslovnoj strani „Večernjih novosti“ najavljenoj za 12. novembar. Međutim, nešto sasvim drugo je osvanulo na kioscima tog dana: „Francuska bruka na Dan pobede u Velikom ratu“, pišu „Novosti“ na isti način i na istom mjestu. Čitalac se ne bi trebao sprdati sa ovim novinama – one samo vjerno slijede državnu politiku.

Naime, svoj odlazak u Pariz na obilježavanje stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, Aleksandar Vučić je reklamirao – a režimski mediji zdušno pumpali – kao događaj gdje će na vidjelo izići njegov politički, diplomatski, lični i svaki drugi prestiž ostvaren otkako je na vlasti. Nije tako ispalo, niti se moglo sakriti da je predsjednik Srbije tamo imao ponižavajući tretman i tako, posredno, sama zemlja. Pravo mjesto bilo mu je u grupi sa Donaldom Trampom, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i drugim predsjednicima ili premijerima, umjesto među vojnim i nižim po rangu predstavnicima država pozvanih na ceremoniju. Pitanje zato glasi – kako je do svega došlo?

Špekulacije da se radi o političkoj poruci kroz protokolarno poniženje, otklonio je francuski ambasador u Beogradu, Federik Mondoloni. On je u raspored sjedenja nazvao „velikom greškom zbog koje žali“ i treba mu vjerovati. U suprotnom, teško da bi predsjednik Francuske Emanuel Makron potvrdio dolazak u Srbiju. Problem je, dakle, u nečem drugom.

Zna se dobro da za lidere malih i perifernih država skupovi poput ovog održanog u Parizu imaju prvenstveno unutrašnjepolitički značaj. Prosto – u društvu najmoćnijih svjetskih igrača šalju biračkom tijelu signal „s kim si, takav si“. A zavisno od toga koliko im je stalo da budu zapaženi, toliko prethodno lobiraju kod domaćina kroz dobro osmišljene diplomatske kontakte i aktivnosti na raznim nivoima, prvenstveno profesionalnim. U slučaju Vučića kome je skup u Parizu bio izuzetno važan, srpska diplomacija ni izbliza nije uradila što je trebala za razliku od hrvatske i, posebno, kosovske; počevši od ministra vanjskih poslova Ivice Dačića do naše ambasade u Francuskoj, svi su iz ove lekcije dobili kečinu veću od Ajfelove kule.

Ali, kao što se nije sprdati sa „Novostima“, tako se nije ni skandalizirati nad našim diplomatima. Jer, u okviru onoga što im je u opisu posla, čime se stvarno mogu baviti? Dačiću je, bez ikakve sumnje, glavni zadatak da pjesmom razgaljuje Vučićeve goste iz svijeta pošto ga ovaj ne pripušta ni u što značajno u domenu vanjske politike. Od ministra sa takvim statusom, ni diplomate se nemaju čemu dobrom nadati, posebno ne suvislim instrukcijama i planskom radu što god da im je cilj. I da ne bude zabune – ovdje je isključivo riječ o nešto malo preostalih profesionalaca u Ministarstvu vanjskih poslova pošto se ono odavno pretvorilo u mjesto za uhljebljenje partijskih kadrova, starleta, ortaka i slučajnih ljudi u prolazu… Zaista, što bi čovjek i mogao povjeriti ovim drugim izuzev prikupljanja kapilarnih glasova u javnim poduzećima?

Na kraju, ostaje sam Vučić i njegov kabinet. Što su oni radili? Očekivali da će Makron lično brinuti o Vučićevoj stolici pored tenzije susreta sa Trampom ili Putinom? Nadali se da istorijske zasluge od prije sto godina pretežu nad aktualnim političkim interesima i značajem? Ili su, može biti, kolektivno povjerovali u hvalisanje predsjednika Srbije uslijed kurtoaznih pohvala kako ga svagdje fermaju poput Tita onomad, u sasvim drugom svijetu i okolnostima?

Izvjesno je samo to da je Vučić u Parizu ponižen. Možda mu je to bila i prilika da vidi kako se osjećaju građani Srbije kada otputuju tamo gdje je on bio i kvalitet vlastitog života usporede sa onim svojih domaćina.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve