Loader

Komentar dana

Prenemagalište

10.novembar,12:31

Bio jednom davno – iha-haj, pre skoro mesec dana – jedan slučaj zvan „Ilustrovana Politika“. U narečenoj tiskovini se pompeznom dojavom protiv novinarskih i inih „neprijatelja svih boja“ (a najviše boja Vremena, Danasa i NIN-a) detonirao izvesni Martić Đorđe, još od čarobnih devedesetih zapažen po svojoj novinarskoj nezapazljivosti, ali i bezgraničnoj uredničkoj beskrupuloznosti u izmećarenju u korist Dvora. Cinkaroški uradak s pogromaškim šmekom koji je Martić proizveo bio je tako brutalno gadan da se od njega oštro distancirao i sam Dvor, uključujući i Kralja Aleksandra V. Istaknuta dvorska dama, u nekom bivšem životu novinarka, istom se prilikom demonstrativno povukla iz upravnog odbora novinske kuće u većinskom državnom vlasništvu, a koja izdaje spomenutu tiskovinu, da se ne bi, kako reče, insinuiralo da država i vlast imaju bilo šta sa ovakvim odštampotinama i sa martićevskim umotvorima en general. Baš comme il faut, zar ne? Odmah su radosno zagrajali „konstruktivni kritičari“ naše stvarnosti: vidite li kako je naš Kralj dobar i tolerantan, a i njegova dvorska svita takođe? Probleme prave samo nekakvi dilberi-samozvanci koji se lažno predstavlaju kao zastupnici interesa Dvora, mada ovaj s njima nema baš ništa, daleko im lepa ilustrovana kuća.

Lepa je bila ta bajka dok je trajala (nedelju-dve, po najambicioznijoj proceni), i pod uslovom da ste mogli da poverujete u nju. A ako ste poverovali, a stariji ste od šest godina, možda je vreme da se zabrinete, pa i da se konsultujete s lekarom ili farmaceutom.

Kako god, evo nas nazad u stvarnosti, sirovoj, izvornoj, neprskanoj. Vladajuća stranka (tzv. Srpska napredna) zvanično, plus njeni (i državini) visoki zvaničnici i zvaničnice pojedinačno, plus sam predsednik Republike s kraljevskim prerogativima osobno, stuštili su se na karikaturu Predraga Koraksića Coraxa objavljenu na naslovnoj strani Danasa. Na toj karikaturi vidimo Adolfa Hitlera i Jozefa Gebelsa u zanimljivoj „majčinskoj“ interakciji s licima Martinović Aleksandrom i onim drugim (izvinjavam se, imena Ničega se mogu pamtiti samo do neke mere), šefom i zamenikom šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije. Odakle Coraxu i Danasu ta interakcija, znaće svako ko se elementarno obavesti o nedavnim skupštinskim detoniranjima dvojice naprednjačkih asova na račun Danasa, u kojima su i ugledni žitelji pakla gg. Hitler i Gebels bili izobilno spominjani.

Važan detalj: na toj karikaturi, osim navedene četvorice, ne vidimo nikoga drugoga: ni mene, ni čitaoca ili čitateljku ovog teksta, ni Zdravka Čolića, ni Nemanju Vidića, ni Mika Džegera ni Hogara Strašnog, pa samim tim ne vidimo ni Aleksandra Vučića, kraljopredsednika Srbije. Međutim, likovi i institucije iz prethodne rečenice Vučića su tamo pronašli, i na tom bizarnom vidilaštvu (žanrovski najsličnijem zagonetnom ukazanju Gospe u Međugorju) bazirali pogromašku javnu poternicu protiv autora karikature i novina koje su je objavile. Startni pucanj za hajku veselo je obznanilo Ministarstvo kulture i informisanja; ako vas je i to iznenadilo, a i dalje ste stariji od šest godina, držim da je vaš slučaj prilično urgentan.

Šta je za to vreme radio Martić Đorđe? Baš ništa, što znači da je bio u jedinom društveno korisnom stanju: hiberniranom. Šta je radila Ilustrovana Politika? Takođe ništa, sasvim je nedužna. Šta iz toga možemo da naučimo? „Martići“, Ilustrovane i ostali tobož slobodni strelci i krelci samo su banalan izgovor kad prigusti. Društvenu i medijsku patologiju, patologiju javnog jezika i komunikacije, proizvodi i širi vlast sama, država sama: vladajuća partija i njeni sateliti, poslanici, ministri i ostale lutke na koncu, te naposletku, a zapravo pre svih i iznad svih, čovek koji je (na dosta bizaran način postao) vlasnik ovog lutkarskog prenemagališta, pardon, pozorišta. A repertoar tog prenemagališta se ionako kroji isključivo po burnom i nepredvidivom ritmu njegovih „tripova“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve