Loader

Komentar dana

Odbrojavanje

08.novembar,09:18

Kad znaš da te neko laže, ti ili pređeš preko toga, ili ga tužiš. Kad ne znaš da te laže, pa još ako ti to radi neko ko je na položaju, ti mu onda poveruješ. Oni koji lažu s tim i računaju i baš ih briga što „lagati se ne sme“ (Ničim izazvan) pogotovo kad su na položaju.

Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta (da, nacionalni teatar je vruća tema već treću nedelju) na primer, kaže da nije smenio Željka Hubača sa mesta v.d. direktora Drame kao što tvrdi javnost, nego je Hubaču istekao mandat. Prvo, onaj ko obavlja dužnost u vede statusu, nema mandat. On samo vrši dužnost i čeka da nakon najviše godinu dana, koliko zakon određuje, bude imenovan ili ne. A drugo, koja reč određuje radnju kojom se umesto jednog direktora postavlja drugi ako ne – smena?

Dejan Savić zatim tvrdi da neke od 20 predstava koje je Hubač postavio nisu gledane pa više nisu na repertoaru, a ističe i da je zahtev glumaca za njegovu smenu partijski iniciran pozivajući se na spisak onih koji su glumce podržal. Zamera Hubaču zašto je ispričao medijima šta mu smeta u poslovanju kuće a nije se požalio njemu i Upravnom odboru, kao što je red. E sad ovako: da je Savić pogledao repertoar (mada bi trebalo to da zna i bez proveravanja) video bi da su sve predstave na broju, a da je pogledao spisak koji pominje ne bi video ni jednu stranačku ličnost. Nemoguće da mu nije stiglo pismo Željka Hubača u kome njega i Upravni odbor obaveštava sa će Drama u jubilarnoj sezoni imati sedmomesečnu pauzu u produkcij – zavedeno je u Narodnom pozorištu, i to tri i po meseca pre nego što je Hubač o tome pričao „Politici“.

Po Saviću, razlog velikog brojg (107) nagrada koje je Drama dobila prethodne četiri godine je učešće Željka Hubača u žirijima mnogih pozorišnih festivala. Hubač jeste bio član festivalskih žirija, ali na takmičenjima amaterskih pozorišta. Potpuno je neverovatno da s te pozicije Hubač ima uticaja na kolege koje odlučuju o nagradama Sterijinog pozorja, MESS-a, Festivala u Rijeci… i gde sve predstave Narodnog pozorišta nisu osvajale nagrade.

Ako u utorak u 22h Dejan Savić i dalje bude upravnik Narodnog pozorišta, počeće štrajk – najavio je glumački sindikat prošlog četvrtka.

Ministarstvo kulture predložilo je upravi Narodnog pozorišta da se, ukoliko izostane dogovor unutar kuće, smene Upravni odbor i upravnik, ili da se ustanovi da nastala kriza neće ugroziti stanje u pozorištu – rečeno je prošlog petka na sednici skupštinskog Odbora za kulturu.

U pomenutom gostovanju Dejan Savić je rekao da neće dati ostavku. A šta ako je, kao i o skoro svemu što je govorio povodom krize, i o ostavci imao pogrešnu informaciju?

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve