Loader

Komentar dana

Rotvajleri i labradori

02.novembar,10:00

Magazin u državnom vlasništvu „Ilustrovana politika“ objavio je naslovnu stranu sa slikom iskeženog rotvajlera ispod koje piše „Psi su pušteni, zašto ćute RTS i Politika“. Da bi bilo jasno ko su ti iskeženi psi u pozadini su razbacani nedeljnici NIN i „Vreme“ i dnevni list „Danas“. Dominira „Vreme“. Možda se pored jeftine, nemaštovite metafore aludira da u našem listu ima najviše baskervilksih ili već nekih paklenih pasa koje rade o glavi Aleksandru Vučiću.

Svako ko imalo prati medije i/ili društvene mreže video je ili je čuo za ovu preteće/ulizičku naslovnu stranu lista u državnom vlasništvu. Verujem da je mnogo manje ljudi pročitalo tekst novinara Đorđa Matića koji pored ostalog piše: „Srpski mediji krenuli su ‘na nož’ na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Istovremeno, svaku izjavu ambasadora (SAD) Kajla Skata prenose bez reči na istaknutim mestima kao da ‘mu je svaka k’o Njegoševa'“

Pa nastavlja: „„Srbija (je) ušla u period odlučnog obračuna dva autoriteta, autoriteta ekselencije sa, u srpskom jeziku višeznačno zvučnim imenom – Skota i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pri tome Skot je autoritet u korumpiranoj javnoj i medijskoj sferi, a Vučić je nesporni autoritet u zajednici u Srbiji“. I tako dalje. Uobičajno trabunjanje es-en-esovaca o stranim agentima, jer šta bi bio neko ko ne slavi mudrog Predsednika, nego iskeženi špijun koji radi protiv svog naroda, jer formula glasi: Predsednik=narod=država.

Javio se za reč tim povodom i Predsednik na koga su, jelte, pušteni psi iz „Danasa“, NIN-a i „Vremena“ i osudio naslovno stranu „Ilustrovane politike na „grčkoj“ televiziji „Prva“ uz uobilačno ali. „Imali smo mi naslovne i u kojima se kaže samo snajper Srbiju spašava, a vi ste tada ćutali. Vi me niste pitali, ni danas me niste pitali da li ste zabrinuti. Ja imam iste aršine i za Ilustrovanu politiku, za Dragana J. Vučićevića, i za one koji tuku novinarke…“ Predsednik je pomenutim medijima dodao još i „Blic“. Novinar koji je razgovarao sa Predsednikom imao je ulogu zvučnog dekora.

Ma koliko glupi i u svojoj gluposti čak i zabavni bili i naslovna strana i prateći tekst u nebitnoj „Ilustravanoj politici“, oni nimalo naivno pokazuju postepeno pomeranje granica agresije vladajuće garniture i njenih vojnika spremnih da brane lik i delo Predsednika. A to već nije ni malo zabavno, već zlokobno. Jer, pitanje je vremena kada će zastrašivanje preći u sahranjivanje – ako se ovako nastavi, a nema nikakvih indicija da neće.

Primer „Ilustrovane politike“ pokazuje i sistematsku i sistemsku zamenu teza es-en-esovaca: Ako nešto aludira na iskeženog, napujdanog rotvajlera onda su to Matići, Vučićevići i Mitrovići.

Treba ovde napomenuti i da se ovde rotvajlerima čini nepravda. Upoznao sam ih nekolicinu i svi su bili dobroćudni. Takve su im bile i gazde.

I kad smo već kod zloupotrebe pasa u jeftine metafore: Poznajem ljude iz NIN-a i „Danasa“, pre bih nas svrstao u labradore.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve