Loader

Komentar dana

Dva otvaranja i jedna scena

01.novembar,12:05

Šta je bitno Dejanu Saviću a šta zaposlenima u Narodnom pozorištu

Večeras se, 31. oktobra, otvara obnovljena Velika scena Narodnog pozorišta u Beogradu. O tome je u ponedeljak, putem pozorišnog sajta, obavestio javnost upravnik Dejan Savić, naglasivši da to čini sa ponosom „jer sa nestrpljenjem želimo da otvorimo vrata za naše posetioce“.

Prvi posetioci obnovljene Velike scene nacionalnog teatra biće oni koji su pozvani da uveličaju svečanost povodom Nacionalng dana Republike Koreje.

Obnovljena Velika scena se, znači, otvara takozvanim zatvorenim programom. Oni obični posetioci, koji kupuju karte, mogu da joj se dive sutra kad je na repertoaru stopedeseto izvođenje Gospođe ministarke Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića sa Radmilom Živković u glavnoj ulozi. Ako se pitate zar predstava koja je zaštitni znak jednog teatra nije priličnija za otvaranje njegove Velike scene od zatvorenog programa – nemojte.

U pomenutom obaveštenju javnosti Dejan Savić ne pominje Nacionalni dan Koreje, piše samo da su uređeni toaleti za publiku u holu Velike scene. Ne pominje ni reparaciju sedišta u gledalištu – da li je tačno da su obnovljena samo sedišta u parteru i na prvoj galeriji kao što se priča, ostaće tajna sve do večeras odnosno do sutra. Međutim, Savić ne

ne pominje ni da Drama Narodnog pozorišta nema direktora, s obzirom da je Željka Hubača smenio a Jug Radivojević je odbio da dođe na njegovo mesto, što je svakako veći problem od stolica. Upravni odbor ćuti i o stolicama i o direktoru, i pravi se da ovaj drugi problem ne postoji. UO smatra da ako je reditelj Jug Radivojević potpisao da prihvata dodeljenu mu funkciju, da je onda on direktor Drame. Njegovu naknadnu odluku da odustaje ne smatraju validnom zato što je saopštena mailom.

Da li će u tom slučaju Jug Radivojević dobiti otkaz s obzirom da ne dolazi na posao? Ili će biti postavljen na mesto Dejana Savića čiju smenu razmatra Ministarstvo, barem je tako medijima rekao Tihomir Arsić savetnik ministra kulture i informisanja, inače glumac Narodnog pozorišta? Ovog vikenda „Kurir“ je objavio imena tri potencijalna kandidata za novog upravnika: primadonu Opere i poslanicu SNS Jadranku Jovanović, rediteljku i profesorku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Ivanu Vujić, i Juga Radivojevića reditelja i potpredsednika Socijaldemokratske stranke i člana upravnog odbora FK „Crvena zvezda“.

Deo zaposlenih u Narodnom pozorištu koji su pre dve nedelje zatražili od Ministarstva kulture i informisanja da smeni direktora Dejana Savića, kažu da im je sve jedno ko će biti postavljen na njegovo mesto. Njima nije bitno ime, bitan im je njegov stav. I odnos prema kući u kojoj rade, i kulturi za koju rade.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve