Loader

Komentar dana

Čeka se ministar

25.oktobar,09:30

Kakvu promenu će doneti tri nedavne smene u ustanovama kulture?

Prvih dana oktobra u Beogradu je održana konferencija „Ka bezbednosti Srbije“ u organizaciji udruženja građana Nacionalna avangarda koju je otvorio predsednik Srbije, a na kojoj su govorili premijerka, ministar odbrane i direktor policije. Mediji i društvene mreže tim povodom izrazili su čuđenje šta će državni vrh na konferenciji ekstremno desničarske grupe. Manifest tog udruženja građana između ostalog upozorava članstvo da „smo svedoci zatiranja nacionalnih identiteta pod udarom procesa mondijalizacije“ i da Beogradom dominira „u kulturnoj, političkoj, obrazovnoj i svakoj drugoj sferi nenacionalna elita“. Zato se članstvo poziva da iskoristi činjenicu „što nas ima više“ pa je zato Beograd moguće „osloboditi anti-nacionalnih naslaga“. Na kraju se predlaže: „Dakle, maršem kroz institucije“.

Nedelju dana nakon navedenog skupa, od 11. do 15. oktobra, desile su se tri smene u ustanovama kulture. Prvo su odbornici Skupštine grada Beograda odlučili da umesto Branimira Jovanovića, dokazanog stručnjaka, Muzej Nikole Tesle vodi Ivona Jevtić dotadašnja gradska sekretarka za kulturu koja je pre toga postala direktorka Kulturnog centra Beograda sa iskustvom rada u pošti, a zatim je Dejan Savić upravnik Narodnog pozorišta smenio Željka Hubača i Janka Sinadinovića direktore Drame i Opere bez obzira što su oba sektora, a naročito Drama, bila uspešna i na ta mesta imenovao reditelja Juga Radivojevića i opersku prvakinju Jasminu Trumbetaš-Petrović, u čijim karijerama je osim umetničkih uspeha i članstvo na listi javnih ličnosti koji su podržali Aleksandra Vučića.

Sve je, naravno, po zakonu. Osim što Jovanović, Hubač i Sinadinović nisu ništa zgrešili zbog čega bi ih trebalo kazniti smenjivanjem, naprotiv.

Prvih dana nezadovoljstvo u javnosti je bilo izuzetno izraženo, glumci su Ministarstvu kulture i informisanja prošlog četvrtka poslali zahtev za smenu Dejana Savića, Opera i Muzej Nikole Tesle se nisu javno izjašnjavali ni da su protiv ni da su za kadrovske promene u svojoj sredini i, komentari i javni protesti zbog samovolje onih koji imaju moć, zbog sankcionisanja slobode govora, i sputavanja kulture da napreduje, ovih dana počela je da jenjava.

Čeka se ministar. Ako udovolji razumu, umetničkim kriterijumima i volji javnosti, dobiće veliki plus u očima onih koji ovu kulturu čine dostojnom ove zemlje. A ako ne odluči da Narodno pozorište u Beogradu zaslužuje neki drugi Upravni odbor i upravnika od sadašnjih već mu pristaje samovolja, onda … Moguće da će u tom slučaju manifest pomenut na početku ovog teksta pročitati i oni koji nisu ni sanjali da tako nešto ovde, kod nas, postoji. Da se obaveste.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve