foto: pixbay.com

 

Frilenser

Odmah da priznam: nikada nisam bila kancelarijski tip. Znate ono, ustanem ujutru, tuširanje, kafica, lagani doručak i u pola 8 sam na poslu, u nekoj kancelariji memljivoj, zagušljivoj, stolovi poređani uz zidove neke nedefinisane "prdimiš" boje. Imala sam noćne more zbog straha da ću jednog dana završiti u istoj prostoriji sa još petoro ljudi, 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji. Dobro, izbor fakulteta koji sam studirala upućivao je baš na takav dosadan, bezličan, anemičan posao. Srećom, imala sam i neke veštine mnogo važnije za kasnije opredeljenje čime ću se u životu baviti. Naravno da nisam završila u kancelariji. Zapravo uradila sam sve što sam znala i mogla da se to ne desi.

Sad da ne dužim o prošlosti (ni mene više ona kao takva ne zanima), tek sticajem raznih okolnosti, postala sam "frilenser". Slobodni strelac sa nešto iskustva u tom statusu na samom početku karijere.

Ma dajte, molim vas. Stvarno želite da provedete život radeći u kancelariji? Svakog bogovetnog dana do kraja života?

Pa, ja to ne radim. Ja radim od kuće. Zapravo, mogu da radim sa bilo kog mesta na planeti gde ima interneta. Ali hajde da se zadržimo na "radu od kuće". To vam je danas u svetu vrlo popularno jer zahvaljujući napretku telekomunikacija možete da "otvorite" kancelariju u sopstvenom domu i da je selite kud god da krenete. Ja radim sa terase, iz dvorišta, sa ivice bazena, iz kreveta, sa letovanja, sa skijanja.

A, ne! Nemojte pokušavati da me vizualizujete. Ipak imam i neki svoj radni prostor, disciplinu i pravila, pa radni dan započnem skockana, obujem i baletanke. Dobro, ne šminkam sa svakog dana, ali desi se i to. Te predstave o ljudima koji rade od kuće zaboravite. Nema tu spavanja do podne, švrćkanja u pidžami po vasceli dan niti ručkova koji traju satima.

Ja sam frilenser koji radi od kuće. Taj status, tačno je, omogućava ogromnu fleksibilnost, ali je i dalje posao koji mora da bude obavljen u nekom roku, da zadovolji kvalitetom, inače vas pregaziše. Nestadoste! Kada ste frilenser, imate mogućnost da birate sa kime ćete da radite, ko će vam biti klijenti, koliko ćete dugo sa nekim da radite. Možete da istaknete svoju cenu po satu ili "đuture" za neki posao. Možete da ostanete u branši ili da je potpuno promenite. Za poslednjih godinu dana sarađivala sam sa Tajlanđanima, Amerikancima, Izraelcima, Filipincima, Australijancima, Brazilcima, Meksikancima, Indusima, Pakistancima, Nemcima, Dancima… Nastavite niz sami. Radila sam toliko različitih poslova, od i-mejl marketinga, preko pisanja kuvara do elektronskih knjiga i blogova.

U frilensovanju je najvažnije da u samom startu shvatite kako ugovori mogu da budu kratkoročni, da traju po projektu ili mesec-dva. Ima i slučajeva kada radite za jednog klijenta više godina (što je moj slučaj sa jednim od njih), ali to je više izuzetak nego pravilo. Sad, neko će reći da je to jako neizvestan i stresan status. Stvarno? A ko vam garantuje da ćete svoje mesto u državnoj firmi zadržati i sledeće nedelje? I was in that shoes! Ništa ne traje zauvek. To je ritam novog doba. Živi brzo, radi još brže.

Kada ste frilenser, možete da menjate poslove brzinom svetlosti, da se selite iz oblasti u oblast, iz branše u branšu, ako imate dovoljno znanja i veština. Ako ste disciplinovani i spremni da samostalno donosite odluke, za vas nema zime. Znam da je to "ako" baš veliko za mnoge, ali na raznim platformama gde se oglašavaju poslovi, imate toliko različitih mogućnosti, toliko opcija da vam se zavrti u glavi. U početku će biti malo teško, ali ako je upornost jedna od vaših osobina, nećete imati problema. Ja za sada uživam.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net