foto: marija janković

Turističke agencije >

Kvarljivo leto 2018.

Saveti za leto: birajte manju turističku agenciju. Zatim, proverite na sajtu Narodne banke Srbije da li možda postoji agencija sličnog imena, registrovana na istoj adresi kao i vaša izabrana, koja je u blokadi. Ako putujete avionom, budite sigurni da ste na mejl dobili pravu elektronsku kartu, a ne samo rezervaciju

Turistička inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija utvrdila je da je turistička agencija S.A.B. travel Beograd 22. juna otkazala tačno 2250 ugovora. Koliko je putnika oštećeno inspekcija još uvek nije izračunala niti je utvrdila ukupnu vrednost ugovora. Ako je na svakom ugovoru u proseku tri putnika i ako svaki ugovor vredi minimalno 300 evra doći će se do ozbiljne brojke od 6750 putnika kojima S.A.B. travel ukupno duguje vrtoglavih 675.000 evra. Niko ne pamti da se u srpskom turizmu tako nešto ikada dogodilo. Zakonski zastupnik agencije Stevan Buđić se ne krije, naprotiv, pojavio se u medijima, rekao da je u pitanju viša sila, da su mu svi partneri u Grčkoj, od Halkidikija do Krfa, iznenada i istovremeno otkazali ugovoreni smeštaj, da će putnici biti obeštećeni novcem od obavezne polise osiguranja u iznosu od 300.000, a ako ne bude bilo dovoljno, da će im razlika biti nadomeštena prodajom imovine.

KAKO OBEŠTETITI PUTNIKA: U Turističkoj inspekciji ovih dana je velika gužva – još uvek stižu prijave oštećenih putnika. Pomoćnica ministra u sektoru turističke inspekcije Vera Božić Trefalt za "Vreme" kaže da ništa nije ukazivalo na ovakav početak letnje sezone: "Mi smo u maju vršili redovan inspekcijski nadzor nad svim turističkim agencijama, što radimo svake godine pred početak sezone. Tako smo izvršili i nadzor nad agencijom S.A.B. travel Beograd i nismo mogli da osetimo da će tu biti nekih većih problema. Poznato je da ta agencija postoji dugo na tržištu, nismo imali prijava protiv njih. Međutim, pre 22. juna već smo imali problem sa dve grupe naših putnika u Grčkoj čije je putovanje organizovao S.A.B. travel gde smo preko konzula iz Atine pomogli da se putnici vrate u Srbiju. Nama se 22. juna mnogo putnika javilo na dežurni telefon, a istog dana je direktor S.A.B. travela Beograd saopštio da su svi njihovi ugovori za celu sezonu, zaključno sa oktobrom, otkazani. Koliko ja znam, ovakav slučaj se do sada nije desio. Otkazano je 2250 ugovora. Nama je veoma važno da utvrdimo razlog za otkazivanje ugovora. Došlo je do problema u finansijskom poslovanju između S.A.B. travela i njihovih inostranih partnera. Ja ne mogu sada tačno da kažem šta se desilo između njih. Nama je osnovno pitanje kako 100 posto obeštetiti svakog putnika. Obavezna garancija je 300.000 evra, a već je poznato da će se u ovom slučaju ta garancija prevazići. Direktor S.A.B. travela je obećao prodaju svojih određenih pokretnih i nepokretnih stvari kako bi obeštećenje bilo potpuno. Mehanizam takve vrste obeštećenja ne ide lako niti jednostavno."

Turističke agencije mogu da rade kao samostalni organizatori putovanja ili kao posrednici koji prodaju aranžmane drugih agencija, ili i jedno i drugo. Svaki organizator putovanja mora da ima licencu koja, između ostalih uslova, zahteva da se plati polisa osiguranja na osiguranu sumu od 300.000 evra kao garant da će putnici biti obeštećeni ako iz bilo kog razloga agencija ne može da pruži ugovorenu uslugu. Ovaj odnos se zasniva samo između putnika i organizatora putovanja, tako da agencija ne može aktivirati polisu ukoliko je ona sama pretrpela štetu od trećih lica. Posrednici u prodaji turističkih aranžmana, tzv. subagenti, ne podležu ovoj obavezi, već agencije koje su organizatori putovanja kod kojih su rezervisali aranžmane za svoje putnike. Upravo prošle nedelje desila se zloupotreba u subotičkoj agenciji Sun&Sea kada je vlasnik uzeo novac od putnika, rezervisao putovanja kod organizatora Big Blue, a da nije izvršio sva plaćanja prema organizatoru. Trenutno se ne zna gde se nalazi vlasnik Miroslav Despi. Agencija Big Blue je najavila da će pružiti uslugu svim putnicima za koje je Despi izvršio rezervaciju, bez obzira da li im je uplatio novac ili nije. Ovo je slučaj u kom bi Big Blue mogao da aktivira polisu osiguranja, kako bi izbegao dodatne troškove, ali to sigurno neće učiniti jer bi se pokazao kao nesolidan organizator putovanja i automatski bi izgubio licencu na tri godine. Za razliku od njih, Stevan Buđić se odmah pozvao na polisu obaveznog osiguranja.

PODIGNUTA LESTVICA: "Ranije smo svi dobijali ponude od osiguravajućih kuća, pa je svako sam odlučivao kod koga će se osigurati", kaže za Vreme vlasnik male lokalne agencije sa licencom koji je želeo da ostane anoniman i dodaje: "Otprilike kad je lestvica dignuta na 300.000 evra, pojavila se YUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija) koja je napravila veliki pul agencija i obezbedila uslove osiguranja za sve članice. Postavila se kao neka vrsta osiguravača i posrednika ako agencije imaju neki problem. Većina nas je išla linijom manjeg otpora jer znaš da će YUTA da napravi odijum u javnosti: ako nemaš njihovu garanciju, kao da nemaš nikakvu. Tada moraš svakom putniku pojedinačno da objašnjavaš zašto nemaš tu garanciju. YUTA opstaje sve ove godine, u javnosti se svakodnevno profiliše kao vrhovni autoritet u turizmu, a u suštini je samo esnafsko udruženje sa dobrovoljnim članstvom. Njihov uticaj je veliki, ja to vidim i po putnicima, svi pitaju da li je agencija članica YUTA, niko ne pita da li agencija ima licencu za organizovanje putovanja. Ja, kao mala agencija, organizujem putovanja za hiljadu do dve putnika godišnje i plaćam premiju oko 800 evra godišnje na osiguranu sumu od 300.000. Moja sva putovanja za godinu dana koštaju između 100 i 200 hiljada evra, a velike agencije od novembra ili decembra avansno naplaćuju putovanja i do sezone mogu, kao i S.A.B., verovatno, da inkasiraju preko 500.000 evra. Sada je S.A.B. proglasio insolventnost, YUTA i osiguravajuća kuća neka reše problem sa 300.000 evra i to je slaba tačka sistema zaštite putnika. A šta da radimo ako je od putnika naplaćeno više?"

Pošto je potpuno verovatno da je od putnika naplaćeno više, postavlja se pitanje da li će oni koji prvi prijave potraživanje od osiguravajuće kuće dobiti nazad pun iznos svog aranžmana. "Ne", odlučno kaže Vera Božić Trefalt i objašnjava: "Postoji podzakonski propis koji kaže da ukoliko fond od 300.000 evra ne može da namiri ukupna potraživanja svih putnika, onda će se pojedinačni iznosi za ugovore srazmerno smanjiti. Ovo je prvi slučaj koji će se sprovesti u praksi. Nikada ni kod jednog organizatora putovanja nije aktivirana garancija u ovom iznosu. U zemljama u okruženju obavezna garancija za organizatora ovakvog tipa putovanja je mnogo manja. Prosto se ne pretpostavlja da je moguće da neko otkaže celu sezonu."

Vlasnik male agencije kaže da "u Srbiji ima između 400 i 500 licenciranih agencija. Godišnje ‘pukne’ jedna ili nijedna. Ja ne sporim da ima agencija koje prevare putnike. To je sramota i nemoralno je, ali to ne ugrožava ljudima egzistenciju, to im upropasti jedno letovanje. To je relativno zanemarljiv iznos štete u odnosu kad, na primer, neki nesolidan investitor prevari građane prilikom prodaje stana, a i to se povremeno dogodi. To više nije jedno upropašteno letovanje, to je upropašten život."

Da li je Stefan Buđić nekome upropastio život saznaćemo ako se istraga koja je protiv njega pokrenuta prošle godine završi. Navodno je Buđić preko drugih privrednih društava počinio zloupotrebe prilikom izgradnje stanova na Voždovcu. Dnevni list "Blic" je 28. juna objavio: "Buđić u nekoliko firmi posluje sa izvesnim Miroslavom Osatovićem sa kojim je uhapšen krajem novembra prošle godine. Naime, oni su kao partneri u firmi S.A.B. Estetik uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo prevara u saizvršilaštvu. Kako je tada saopštio MUP, postojala je osnovana sumnja da su oni u periodu od 31. avgusta 2012. godine do tada pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe i svoja privredna društva." Na istoj adresi na kojoj je registrovan S.A.B. travel Beograd osnovan 24. septembra 2014. za delatnost putničkih agencija i zakonskim zastupnikom Stevanom Buđićem, registrovana je i S.A.B. international osnovana 19. marta 1992. sa delatnošću turoperatora sa zakonskim zastupnikom Miroslavom Osatovićem.

Na sajtu Narodne banke Srbije piše da je S.A.B. international u blokadi od 15. septembra 2016. do danas. Postavlja se pitanje da li je turističkoj inspekciji ovoliko sličnosti sumnjivo. "U S.A.B. travelu Beograd i S.A.B. internationalu nisu isti zakonski zastupnici", kaže Vera Božić Trefalt i dodaje: "Na jednoj adresi može da bude više privrednih subjekata. Mi smo proverili sve tri agencije koje u nazivu imaju S.A.B. i utvrdili smo da nema povezanih lica. Sva tri privredna društva su imala licencu, za S.A.B. international podneli smo predlog za oduzimanje licence, sada smo isto pokrenuli i za S.A.B. travel, a S.A.B. travel service ima licencu, ispunjava uslove i preko njega oni ništa ne rade. To je trenutno stanje. Sve agencije proverili smo u maju u redovnoj kontroli i ništa nije ukazivalo na probleme." U međuvremenu, od 2. jula ove godine, i S.A.B. travel se našao u blokadi.

LETI, LETI KOFER: Još jedna afera vezana za turističke agencije desila se mesec dana pre neviđenog skandala sa S.A.B travelom Beograd. Turistička inspekcija je po prijavama oštećenih putnika počela da ispituje poslovanje čuvene agencije Fly Fly Travel čiji je pravni naslednik Kofer Tours. Obe agencije su osnovane istog dana, 21. aprila 2009, a od 11. aprila ove godine Fly Fly je izbrisan iz evidencije Agencije za privredne registre, a umesto nje upisan Kofer Tours. A šta je ta dvoglava agencija uradila? U suštini, prodavala je rezervacije avionskih karata kao prave koje su građani kupovali preko interneta. Agencija Fly Fly je bila cenjena, dobila je niz poznatih i nepoznatih nagrada, na otvaranju njihovih poslovnica pojavljivali su se bivši gradonačelnik Siniša Mali, ministarka Zorana Mihajlović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i redovno su bili hvaljeni kao primer uspešnog poslovanja. Vesna Božić Trefalt kaže: "Ko bi se nadao da to može da se desi agenciji Fly Fly? To je veliki brend. Mi smo pre 28. maja znali da je Fly Fly u blokadi, ali ako nemate prijave, ne znam šta raditi tu? Kad su stigle prve prijave za avionske karte, mi smo to prosledili kolegama iz tržišne inspekcije i istovremeno smo obavestili MUP i Poresku upravu. Aktivirali smo garancije putovanja za ugovore gde su Fly Fly, odnosno Kofer Tours organizatori putovanja. Međutim, kod ove agencije imamo mnogo slučajeva gde je Fly Fly bio posrednik u ugovaranju putovanja, odnosno prodavao je aranžmane drugih organizatora putovanja, a nekima nije platio. Organizatori putovanja su prema Zakonu o turizmu i direktivama Evropske unije jedini odgovorni prema putnicima. Putnika, a ni nas, ne interesuje odnos između posrednika i organizatora. Taj odnos se ne osigurava preko premije osiguranja.

Agencije kojima je posrednik bio Fly Fly su u velikom problemu. One moraju ili da vrate novac ili da putnicima pruže uslugu. A da li će uspeti da se dogovore sa agencijom Fly Fly ili da se sude, to je njihov problem. Ako bi, slučajno, neka od tih agencija odbila da pruži uslugu mi bismo automatski pokrenuli proceduru za oduzimanje licence." Vlasnik male agencije se čudi kako je Fly Fly uopšte mogao tako dobro da posluje: "Fly Fly je originalno prodavac avio-karata. Zbog velike konkurencije i niskih cena avio-karata u poslednje vreme, marže su veoma male. Na srpskom tržištu treba da se ubiješ od posla da bi zaradio pristojan novac. Provizija za prodaju karata iznosi svega nekoliko stotina dinara, zavisno od cene. Mene su skoro zvali prijatelji koji su u januaru kupili karte do Kefalonije preko agencije Fly Fly za koje se ispostavilo da su nevažeće. Rekao sam im da zovu avio-prevoznika Aegean. Tamo su im rekli da je Fly Fly 26 puta rezervisao karte, pa ih povlačio, pa ponovo rezervisao. A mojim prijateljima na mejl su poslali samo itinere, to jest rezervacije. Kad su otišli na aerodrom rekli su im: ‘Žao nam je, ali vaše rezervacije nikada nisu potvrđene ni plaćene.’ Već deset dana putnici me pitaju da li će moja agencija da propadne. Na celu branšu je pala mrlja."

Iz svega proizilazi da je za potencijalnog putnika bolje da bira manju agenciju koja nema promet veći od 300.000 evra kako bi bio potpuno siguran da će mu novac biti vraćen ako agencija propadne.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST