Počelo je svetsko prvenstvo u fudbalu. U odnosu na prethodno, razlikuje se po broju mobilnih aplikacija koje ga prate i raširenosti pametnih mobilnih telefona po svetu. Zato evo kratkog pregleda šta treba da znate o praćenju utakmica na mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju.

Prva i najvažnija aplikacija je 2018 World Cup Russia iza koje stoji FIFA. Aplikacija je besplatna, postoje verzije i za android i za epl telefone. Omogućava vam da dobijate sve bitne vesti vezane za takmičenje. Aplikacija će vas obaveštavati o početku svake utakmice, o kretanju rezultata i drugim detaljima koji vas zanimaju (a da toga niste ni svesni). Možete je podesiti tako da pratite sve, samo svoj tim ili određene utakmice. Aplikacija vam omogućava da pogledate golove i druge najzanimljivije momente. Ali i da zavirite u istoriju svetskih prvenstava. Svaki tim ima svoju stranicu sa podacima o članovima, ranijim utakmicama, statistici tokom meča i drugim detaljima, što daje novu dimenziju gledanju na televiziji. Aplikacija je i vodič kroz stadione i gradove u Rusiji u kojima se prvenstvo održava.

Svaki tim ima svog reportera koji će za aplikaciju javljati dodatne informacije. Što se interaktivnosti tiče, možete da glasate za igrača utakmice.

Druga bitna Fifina aplikacije je digitalni Panini album sa sličicama. Ovaj album je labavo uvezan sa klasičnim. Kada kupite sličice u fizičkom svetu, primetićete da imaju kodove za nabavku digitalnih sličica na aplikaciji. Isto važi i za Koka-Koline proizvode. Kodovi vam otvaraju nove paketiće sličica (inače dobijate 5 digitalnih paketića na svakih 16 sati). Omogućena je razmena sa drugim učesnicima, cilj je da se ceo digitalni album popuni do 31. avgusta.

Postoje brojni sajtovi sa lajv strim utakmica, ali u Srbiji je legalna i legitimna RTSplaneta.rs, proletos lansirana platforma za praćenje programa RTS onlajn. Na planeti je moguće pratiti prenose utakmica u realnom vremenu, uz RTS-ovog komentatora. Broj istovremenih korisnika može da uspori aplikaciju, kojoj će ovo prvenstvo biti prvi ozbiljniji test.

Tu je i FIFA Match Predictor, aplikacija koja vam omogućava da prognozirate rezultate sva 64 meča i da se u tome takmičite sa drugim korisnicima i prijateljima. Možete ih izazivati i na pojedinačne mečeve, a aplikacija dozvoljava i dodatna pitanja za prognoziranje, ne i za klađenje. Dobri igrači dobijaju nagrade. Raj za one koji su ogrezli u klađenju, ali ne bi više da ulažu novac.

Broj neoficijelnih aplikacija meri se stotinama.

S druge strane, manjem broju onih koji će utakmice pratiti uživo iz Rusije valja skrenuti pažnju na neka posebna pravila koja tamo važe vezano za internet i mobilnu telefoniju. U Rusiju je zabranjena usluga VPN-a, ali to važi samo za lokalne provajdere; stranci mogu da se vezuju preko spoljnih kanala, ali ne smeju VPN da dele dalje ni sa kim unutar Rusije.

Novi ruski zakoni, međutim, traže od provajdera da beleže i, što je još bitnije, naredne tri godine čuvaju podatke o tome koje ste sajtove posećivali dok ste bili tamo. I to važi za sve, i za strance i za ruske građane. Takođe, od 1. jula 2018, dakle, na polovini prvenstva, na snagu stupa zakon koji zahteva od operatora da čuvaju vaše SMS poruke i snimljene telefonske razgovore narednih šest meseci.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net