Dragoljub Zarkovic

zoom >

Ekonomija vrbovog klina – Vujovićeva ostavka i pitanja za budućnost

Siniša Mali je očigledno vešt s parama, o čemu postoje mnogobrojni dokazi, mada bi Mali voleo da ih je manje, odnosno da je manje tih dokaza stiglo do javnosti

Spoljna politika, sva od magle i nadlagivanja, može da bude oslonjena na četiri stuba, u mađioničarskim tačkama može da se žonglira na dve stolice, ali kad vam se privreda okači o jedan klin, to je već opasno.

foto: tanjug

Kad je Dušan Vujović naslutio da se i taj klin, voljom svevišnje vlasti, klimata i da postaje vrbov klin, dao je neopozivu ostavku i čini mi se da je ona među onima koji vladaju prihvaćena sa izvesnim olakšanjem.

Glasila bliska vlastima pominju da je dojučerašnji ministar finansija bio rukovođen ličnim razlozima, mada u tekstu ostavke piše da su u pitanju porodični, lični i profesionalni razlozi, a ovi poslednji odavno su se mogli naslutiti.

O njegovom odlasku u ovdašnjoj javnosti spekuliše se još od Kopaonik biznis foruma. Predsednik Aleksandar Vučić tada je najavio još jedno dodatno povećanje plata i penzija u toku godine, a tu ideju Vujović nije podržao. Tačnije, rekao je da rast plata i penzija treba da prati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

I od tada je, kako je neko lepo primetio, svaki njegov javni nastup ličio na oproštajni govor.

Pod Vujovićevom dirigentskom palicom sprovedene su mere finansijske konsolidacije koje, ruku na srce, ne bi bile mogućne bez podrške Aleksandra Vučića i vladajuće stranke, ali je problem u tome što je taj jedini ozbiljan rezultat sada uzdrman gotovo svakodnevnim najavama da nam nikad nije išlo dobro kao što nam sada ide, pa je vreme da se povećaju penzije i plate u javnim službama. Tako je taj klin o kome visi krhka privredna konjuktura postao vrbov klin, a Vujović očigledno misli da rešenje nije u presipanju iz praznog u šuplje.

Nedavno je, u Udruženju korporativnih direktora Srbije – taj detalj nam otkriva Anica Telesković, novinarka "Politike" – ministar finansija povodom zahteva za dodatnim povišicama u toku ove godine rekao da bi to bilo isto kao kada bismo od semenske pšenice umesili hleb i pojeli ga.

Iz istog izvora saznajemo da je u poslednje dve nedelje Vujović javno negodovao protiv te odluke. Na jednom predavanju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koje je bilo zatvoreno za javnost, ministar finansija istakao je kako sada svi očekuju da se deli postignuti rezultat.

"Ali ako sada počnemo da ga delimo, vratićemo se tamo odakle smo pre tri godine krenuli", rekao je tada ministar.

Vujović kao dugogodišnje ekspert Svetske banke, gde se, izgleda, vraća nakon ministarske karijere, i s nespornim iskustvom u tranzicionim poslovima, verovatno dobro sagledava da je uspeh u njegovom resoru mršava zaloga privrednog oporavka Srbije i neće da bude saučesnik u udruženom poduhvatu – okretanja ćuraka naopako i olakog trošenja kome je vlast inače sklona posebno pred teške odluke, kao što će biti ona o Kosovu, pa kakva god da bude.

Već duže vreme se kao njegov naslednik na ovoj funkciji spominje aktuelni gradonačelnik Siniša Mali. Formalno, ostavku prvo treba da usvoji vlada, a zatim i poslanici u Skupštini, koji su, vidim, u utorak, prilikom postavljanja poslaničkih pitanja počeli Vujovića da kuju u zvezde i samo još fali da mu predlože da proba da ujedini opoziciju.

Siniša Mali je očigledno vešt s parama, o čemu postoje mnogobrojni dokazi, mada bi Mali voleo da ih je manje, odnosno da je manje tih dokaza stiglo do javnosti. Ali, kao što sam ističe, on će s Vučićem u vatru i vodu. Dobro, nije baš rekao tim rečima, ali na to mu dođe. Oduvek su mi bile sumnjive te ritualne zakletve na vernost vođi, a to je disciplina u kojoj se Vujović nije nešto posebno isticao.

I predsednik Aleksandar Vučić nedavno je nagovestio ovakav epilog oko početka rekonstrukcije Vlade Srbije kada je za američki "Blumberg" rekao da su svi oni koji žele da odu, slobodni da to i urade.

Otvorena vrata za odlazak iz vlade Vujoviću je ostavila i premijerka Ana Brnabić. Ona je nedavno istakla u parlamentu kako je normalno da ako neko ima nekih problema, zdravstvenih, porodičnih ili ne daje sebe u punom kapacitetu, ne bude više član vlade.

Brnabićka se istakla i izjavom da ne bi da licitira oko imena novog ministra finansija, ali gotovo istovremeno je iz Moskve stigla vest da je Aleksandar Vučić siguran da će Srpska napredna stranka podržati imenovanje Siniše Malog na tu funkciju.

Čini mi se da Mali ima velike šanse.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST